DEČJI ŽIVOT KAO KOLATERALNA ŠTETA: Dileri šire talas haosa po Francuskoj

UBISTVO desetogodišnjeg deteta od zalutalog metka, tokom kriminalnog obračuna u Nimu, izazvalo je indignaciju širom Francuske i po ko zna koji put postavilo pitanje nemoći države i vlasti da bandama stane na put.

ДЕЧЈИ ЖИВОТ КАО КОЛАТЕРАЛНА ШТЕТА: Дилери шире талас хаоса по Француској

Foto: Goran Čvorović

Nesrećni dečak je stradao u kolima svog ujaka (27) koji ga je, zajedno sa mlađim, sedmogodišnjim sestrićem, oko 23 sata, vraćao iz restorana kući. Autopsija je pokazala da je metak pogodio u leđa dečaka koji je potom u agoniji pokušao da izađe iz automobila u pokretu i ostao zaglavljen pojasom. Preminuo je u bolnici.

Teško je stradao i njegov ujak, s tri metka u kičmi, vozač automobila, dok je drugo dete u kolima ostalo fizički nepovređeno, ali s traumama. Majka stradalog deteta, ujedno i sestra povređenog vozača, u stanju je šoka.

Do tragedije je došlo u Pisvenu, jednom od nemirnih naselja Nima, gde su neredi česti. U pucnjavi kalašnjikovom učestvovalo je najmanje četvoro maskiranih ljudi. U ovom istom kvartu u januaru je ubijen 39-godišnjak.

Osumnjičeni za pucnjavu su pobegli sa lica mesta u ukradenom automobilu koji je kasnije pronađen u blizini. Na asfaltu je bilo desetak čaura. Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen ističe da je verovatno reč o obračunu dilera.

Pucnjava u ponedeljak uveče samo je deo vatrenog scenarija koji se nekoliko prethodnih dana dešavao u Nimu. U subotu uveče, meci su ispaljeni između četiri osobe na dva motorcikla u jednom drugom naselju u ovom gradu. Dvojica momaka starih 18 i 20 godina su uhapšeni. Opet je pokupljeno desetak čaura kalibra 9 i 7,62 milimetra.

U noći između nedelje i ponedeljka, takođe u Nimu, odigrao se još jedan obračun u kome je dečak od 14 godina zadobio više rana od metaka i u životnoj je opasnosti. Bio je u društvu petnaestogodišnjaka koji je prošao bez povreda. Došli su iz Barselone. Šestoro ljudi je osumnjičeno za ovu pucnjavu iz automobila i sa motorcikla.

Takvih naselja, pored pomenutih u Nimu, ima širom Francuske, najčešće oko velikih gradova. Na severnoj pariskoj periferiji, ali ne samo tamo, situacija je kritična, a posebno je zabrinjavajuće u Marselju gde svoje zakone sprovode dileri koji su zaposeli čitave kvartove.

POKUŠAJI ZAVOĐENjA REDA

U Marselju je nedavno, početkom leta, boravio francuski predsednik Emanuel Makron koji je obećao velika sredstva i bespoštednu borbu protiv kriminala. Nedavno je formirana posebna jedinica policijskih specijalaca za ovaj mediteranski grad, ali to je samo jedan u nizu sličnih pokušaja da se zavede red. To će sada biti slučaj i u Nimu. Ogorčeni žitelji zapuštenih naselja se nadaju da će ova inicijativa konačno uroditi plodom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)