"INDIJA JE SUPERSILA": Kako je najmnogoljudnija država na planeti reagovala na uspeh svoje istorijske misije na Mesec

Novosti online

24. 08. 2023. u 08:47

NAJMNOGOLjUDNIJA država sveta postala je prva zemlja koja je osvojila najjužniju tačku Meseca.

ИНДИЈА ЈЕ СУПЕРСИЛА: Како је најмногољуднија држава на планети реаговала на успех своје историјске мисије на Месец

Foto: Printskrin Youtube/ ISRO Official

Sletanje na Mesec pokrenulo je slavlje širom zemlje od 1,4 milijarde ljudi: vatromet, plesovi, podela slatkiša i zvuci slogana poput „Indija je supersila!“

U Bengaluruu, domu Indijske organizacije za istraživanje svemira (ISRO), učenici škola i fakulteta mahali su indijskom trobojkom visoko u vazduhu, dok su zaposleni koji su se vraćali kući sa posla stajali da gledaju u Mesec. 

Foto: AP

Premijer Narendra Modi, koji je prisustvovao istorijskom trenutku iz Johanezburga u Južnoj Africi, gde prisustvuje samitu BRIKS-a, komentarisao je istorijski podvig obraćajući se Timu ISRO:

 - Ovaj trenutak je nezaboravan, bez presedana. Ovaj trenutak je pobednički trenutak razvijene Indije. Ovaj trenutak je trijumf nove Indije. Ovaj trenutak označava novu energiju, veru i svest u Indiji. Ovaj trenutak je poziv usponske sudbine Indije - rekao je on. 

Na ISRO-ovoj mrežnoj stanici za telemetriju, praćenje i komandu (ISTRAC), gde su S. Smoanah, predsednik ISRO-a, i njegove kolege pratili spuštanje i sletanje, svi su delovali opušteno dok su sedeli očiju uprtih u kompjutere misije. U predviđeno vreme, 17.44 po indijskom vremenu, Vikram, lender indijske svemirske agencije, držeći rover Pragjan, precizno je sleteo na južni pol Meseca.

  - Ovo je istorijski trenutak za Indiju i sa stanovišta nauke i tehnologije - rekao je  dr Milsvami Annaduraiju bivšem direktoru ISRO-ovog Satelitskog centra prof. UR Rao, Bengaluru.

Foto: AP

 - Vikram nosi rover koji se zove Pragjan, a oba imaju vek trajanja baterije od 14 zemaljskih dana ili jedan lunarni dan - rekao je on.

"Čandrajan-3" je ušao u istoriju, otkrivši eliksir života: vodu u ogromnim prostranstvima polarnih regiona Meseca. Takođe je potvrđeno prisustvo gvožđa u kamenitom terenu. Tone vodenog leda mogle bi da podrže lunarnu ispostavu i ljudsku koloniju za nekoliko decenija. 

(RT)

BONUS VIDEO:

TERETNI SVEMIRSKI brod Progress MS-22 se odvojio sa Međunarodne svemirske stanice: Misija završena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo