„IMPRESIVAN NAPREDAK“: Putin čestitao Indiji uspešno sletanje svemirske letelice na Mesec

Novosti online

23. 08. 2023. u 17:58

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin čestitao je predsednici Indije Draupadi Murmu i premijeru te zemlje Narendri Modiju uspešno sletanje indijske svemirske letelice „Čandrajan-3“ na Mesec, saopštila je pres-služba Kremlja.

„ИМПРЕСИВАН НАПРЕДАК“: Путин честитао Индији успешно слетање свемирске летелице на Месец

Foto Tanjug/AP

-Primite moje iskrene čestitke povodom uspešnog sletanja indijske svemirske letelice 'Čandrajan-3' na Mesec blizu njegovog južnog pola. To je veliki korak u osvajanju svemirskog prostora i potvrda impresivnog napretka koji je Indija ostvarila u naučno-tehnološkoj oblasti, navodi se u telegramu ruskog predsednika.

Podsećamo, indijska svemirska letelica "Čandrajan-3" uspešno je danas sletela blizu južnog pola Meseca, čime je Indija postala prva zemlja koja je to uspela da uradi i tek četvrta država koja je uopšte sletela na Mesec. Južni pol Meseca se smatra područjem od ključnog naučnog i strateškog interesa za države koje istražuju svemir.

Dosad su na Mesec sletele Sjedinjene Američke Države, Kina i bivši Sovjetski Savez.

Indija je 2014. godine postala prva azijska zemlja koja je postavila satelit u orbitu oko Marsa i trebalo bi da lansira misiju sa posadom u Zemljinu orbitu u narednih nekoliko godina, počevši od probnih letova bez posade 2024.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSIJA: Visokoprecizna snajperska puška Astarta predstavljena na forumu Armija-2023

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)