INDIJSKA LETELICA STIGLA NA MESEC: "Čandrajan-3" ušao u istoriju, uspelo sletanje na južni pol (VIDEO)

Novosti online

23. 08. 2023. u 14:44

INDIJA je izvela pravi istorijski podvig – uspešno je spustila modul Vikram blizu južnog pola Meseca. Najmnogoljudnija država sveta postala je prva zemlja koja je osvojila najjužniju tačku Zemljinog satelita, a tek četvrta, posle SAD, Rusije (SSSR) i Kine, koja je spustila letelicu na Mesec.

ИНДИЈСКА ЛЕТЕЛИЦА СТИГЛА НА МЕСЕЦ: Чандрајан-3 ушао у историју, успело слетање на јужни пол (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube/ ISRO Official

Atmosfera u kontrolnoj sobi misije Čanrajan-3 u Bangaloru je bila neverovatna, svi se raduju, aplaudiraju, a neki i pevaju. Prisutnima je odmah čestitao i premijer Indije Narendra Modi. 

Letelica Vikram uspešno se spustila na lunarnu površinu, u oblast blizu južnog pola Meseca, saopštila je komanda.

Inače, kako piše Telegraf, plan je i bio da spuštanje počne u 14.15, a očekuje se da bude završeno u 14.34.

Misija Čandrajan-3, koja ima lunarni orbiter, modul za sletanje Vikram i rover, do sada je išla po planu. Letelica je lansirana u Zemljinu orbitu 14. jula, a onda je 5. avgusta uspešno ušla u orbitu Meseca. Modul Vikram se 17. avgusta odvojio od letelice i time započeo lagano spuštanje.

Cilj je da sleti blizu južnog pola Meseca, za koji se veruje da je bogat zaleđenom vodom. Ovaj deo Zemljinog pratioca do sada nije ispitivan, a stručnjaci ga smatraju mnogo negostoljubivijim od oblasti koje su posetile misije drugih zemalja.

Indiji će ovo biti drugi pokušaj spuštanja modula na Mesec. Prvi, tokom misije Čandrajan-2, 2019. godine, nije uspeo. Šef Indijske svemirske istraživačke organizacije (ISRO) Šridhara Paniker Somanat rekao je da su pažljivo proučavali podatke neuspešnog sletanja i izveli simulacije tokom kojih su rešili sve probleme.

Čandrajan-3 je težak 3.900 kilograma i njegova proizvodnja koštala je 75 miliona dolara, a ciljevi misije su meko sletanje modula. Modul za sletanje je nazvan Vikram po osnivaču ISRO, težak je 1.500 kilograma i u sebi ima rover Pragajan, što znači mudrost na sanksritskom, težak 26 kilograma.

BONUS VIDEO:

TERETNI SVEMIRSKI brod Progress MS-22 se odvojio sa Međunarodne svemirske stanice: Misija završena

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)