"ABNORMALNA SITUACIJA" NA RUSKOJ SVEMIRSKOJ LETELICI: Šta se dešava na "Luni 25" pred sletanje na Mesec (FOTO)

Novosti online

20. 08. 2023. u 09:22

"ABNORMALNA situacija" dogodila se u subotu na ruskoj letelici Luna-25 dok se spremala da uđe u orbitu pre sletanja na Mesec, saopštila je ruska nacionalna svemirska agencija Roskosmos.

АБНОРМАЛНА СИТУАЦИЈА НА РУСКОЈ СВЕМИРСКОЈ ЛЕТЕЛИЦИ: Шта се дешава на Луни 25 пред слетање на Месец (ФОТО)

Foto: Profimedia

Ruska svemirska letelica trebalo bi da sleti na južni pol Meseca u ponedeljak, u okviru velike trke za istraživanje dela Meseca za koji naučnici veruju da može da sadrži smrznutu vodu i dragocene elemente.

- Tokom operacije došlo je do abnormalne situacije u automatskoj stanici, koja nije dozvolila izvođenje manevra sa odabranim parametrima - navodi se u kratkom saopštenju Roskosmosa.

Stručnjaci analiziraju situaciju, rečeno je, ali bez daljih detalja.

Ranije je Roskosmos saopštio da je dobio prve rezultate misije Lune-25 i da se oni analiziraju.

Agencija je objavila i fotografije lunarnog kratera Ziman snimljene iz letelice. Krater je treći po dubini na južnoj hemisferi Meseca, sa prečnikom od 190 kilometara i dubinom od osam kilometara.

Foto: Roskosmos

Roskosmos je saopštio da su do sada dobijeni podaci pružili informacije o hemijskim elementima u lunarnom tlu i da će takođe olakšati rad uređaja napravljenih za proučavanje površine Meseca.

Dodaje se da je oprema letelice registrovala "udarac mikrometorita".

Luna-25 ušla je u lunarnu orbitu u sredu, prva ruska svemirska letelica koja je to učinila od 1976. godine.

Otprilike veličine malog automobila, pokušaće da radi godinu dana na Južnom polu, gde su poslednjih godina naučnici iz NASA-e i drugih svemirskih agencija uočili tragove smrznute vode u kraterima.

Prisustvo vode će uticati na velike sile koje istražuju svemir, potencijalno omogućavajući duži boravak ljudi na Mesecu i iskopavanje lunarnih resursa.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA PRIPREMA ZA VANREDNE SITUACIJE U SVEMIRU - Ruski astronaut Konstantin Borisov na obuci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove