EKOVAS OKUPLJA VOJSKU ZA NIGER: Kreću pripreme za oružani napad

A.Vojinović

18. 08. 2023. u 07:00

EKONOMSKA zajednica zapadnoafričkih zemalja (Ekovas), posle skoro nedelju dana od najave da će staviti vojsku u pripravnost zbog puča u Nigeru, počela je da okuplja trupe. Zasad se ne zna koliko će tačno snaga biti raspoređeno za najavljenu vojnu reakciju zbog svrgavanja predsednika Mohameda Bazuma, ali francuski RFI prenosi da Ekovas planira da okupi oko 25.000 trupa, većinu iz Nigerije. Ipak, lideri afričkog bloka i dalje nemaju podršku svih članica za oružani napad na huntu, a podršku je poslednja uskratila i Afrička unija.

ЕКОВАС ОКУПЉА ВОЈСКУ ЗА НИГЕР: Крећу припреме за оружани напад

Tanjug

Vojni lideri zapadnoafričkih država juče su se sastali u glavnom gradu Gane Akri kako bi razgovarali o mogućoj vojnoj intervenciji i raspoređivanju snaga u Nigeru ukoliko diplomatija ne uspe da preokrene posledice nasilnog preuzimanja vlasti. Fokus samita je na resursima, broju vojnika i operativnim procedurama. Sastanak traje do danas po podne.

- Ekovas je spreman da vojno interveniše u Nigeru, ako diplomatski napori da se preokrene tamošnji državni udar ne uspeju. Ako budemo morali, idemo u Niger sa svojim kontingentima, opremom i sopstvenim resursima da bismo osigurali povratak ustavnog poretka. Ako drugi demokratski partneri žele da nas podrže dobrodošli su - rekao je juče, posle prve runde sastanka, komesar Ekovasa za politička pitanja, mir i bezbednost Abdel-Fatau Musah.

On je optužio huntu da se "igra mačke i miša" sa blokom, odbijajući da se sastane sa izaslanicima i tražeći opravdanja za preuzimanje vlasti.

Situacija u Nigeru i dalje je neizvesna. Iako se Ekovas i do sada mešao u unutrašnje sukobe drugih afričkih zemlja, poslednji put u Gvineji Bisao 2022. godine, u slučaju Nigera ne preduzima konkretnije korake. Oružanu reakciju na Niger od 15 zemalja članica Ekovasa ne podržavaju Mali, Burkina Faso i Gvineja, koji stoje uz huntu.

Bez vetra u leđa Afričke unije, malo je verovatno da će intervencija Ekovasa uspeti, ocenjuje viši savetnik za politiku u Institutu za bezbednosne studije Pol-Sajmon Hendi za francuski "Mond". Senat Nigerije je, takođe, odbio da odobri vojnu akciju, pozivajući predsednika Bolu Tinubua da istraži diplomatska sredstva za rešavanje krize.

Javnu podršku za oružani napad na huntu, koja je više puta izjavila da će se braniti ili čak ubiti Bazuma ukoliko dođe do intervencije sa Zapada, nema. Francuska, kao bivša kolonijalna sila koja je od Nigera izvozila poprilične količine ruda, najviše uranijuma, i ima u vojnoj bazi oko 1.500 vojnika, ćuti dok se kriza u uzdrmanoj zemlji ne smiruje. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi odbio je da da konkretan odgovor na pitanje novinara da li će Vašington, koji takođe u Nigeru ima vojnu bazu sa oko hiljadu vojnika, podržati vojnu intrevenciju zapadnoafričkih država.

- Neću da spekulišem o intervenciji Ekovasa ili bilo koga drugog na ovaj ili onaj način. I dalje verujemo da ima vremena i prostora za diplomatiju koja će da nas dovede do rešenja koje poštuje volju naroda Nigera. SAD žele da se pritvoreni predsednik Bazum oslobodi iz zatočeništva i vrati na vlast - rekao je Kirbi.

U međuvremenu, administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena traži načine kako da zadrži svoje trupe u Nigeru kako bi nastavile sa antiterorističkim operacijama, preneo je Si-En-En. Američki zvaničnici tvrde da su velike šanse da vojnici ostanu na teritoriji afričke države. Osim toga, nekoliko lidera hunte je čak sarađivalo sa SAD, a do sada se sa strane novih vojnih lidera nije mogla čuti loša reč na račun Amerike.

MI6 angažuje Ukrajince

BRITANSKA obaveštajna služba MI6 navodno je pripremila grupu koja će biti angažovana da poremeti ekonomsku saradnju Rusije i afričkih država, rekao je neimenovani diplomatski izvor za RIA Novosti i TASS. Reč je, navodno, o takozvanom odredu za diverzantske napade koji se sastoji od oko 100 ukrajinskih "nacionalističkih i neonacističkih militanata". Takođe, izvor navodi da će britansko-ukrajinska jedinica biti zadužena za sabotažu infrastrukture u afričkim zemljama, kao i eliminaciju afričkih lidera orijentisanih na saradnju sa Rusijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ NISTE ODLUČILI GDE ĆETE NA LETOVANJE? Kontiki vas vodi u Tunis po neverovatno niskim cenama