ISLAMSKA DRŽAVA PREUZELA ODGOVORNOST: Rusija oštro osudila teroristički napad na džamiju u Iranu

Đ. G.

14. 08. 2023. u 22:09

RUSIJA najoštrije osuđuje napad na džamiju u Iranu i potvrđuje svoju spremnost za dalje jačanje saradnje sa iranskim partnerima u oblasti borbe protiv terorizma, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

ИСЛАМСКА ДРЖАВА ПРЕУЗЕЛА ОДГОВОРНОСТ: Русија оштро осудила терористички напад на џамију у Ирану

Foto: EPA

- Ruska strana odlučno osuđuje varvarski teroristički napad i izražava duboko saučešće porodicama čiji su rođaci i prijatelji suočeni sa ovom katastrofom. Nadamo se da će odgovorni za zločin biti kažnjeni - navodi se u poruci objavljenoj na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je dodalo da, prema dostupnim podacima, među nastradalima nema ruskih državljana.

- Potvrđujemo našu spremnost da dalje razvijamo saradnju sa iranskim partnerima u oblasti borbe protiv terorizma - zaključilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Iranski mediji su u nedelju preneli da su dvojica terorista napala džamiju Šah Čerak, pri čemu je jedna osoba poginula, a osam je povređeno. Prema novinskoj agenciji Fars, odgovornost za napad preuzela je teroristička grupa „ Islamska država “  - zabranjena u Ruskoj Federaciji.

Prema novinskoj agenciji Tasnim, jednog od napadača su ubili pripadnici policije, a drugog su uhvatili dva sata kasnije. Njegova fotografija kružila je društvenim mrežama i medijima. Kako navodi agencija, iranski ministar unutrašnjih poslova Ahmad Vahidi razrešio je dužnosti svog zamenika za politička pitanja Mohameda Rezu Golamrezu odmah nakon početka istrage o terorističkom napadu na džamiju.

Ovo je drugi teroristički napad na džamiju Šah Čerak u Iranu. Prethodni je počinjen krajem oktobra 2022: tada je pet nepoznatih ljudi otvorilo vatru na teritoriju mauzoleja. Jedan od terorista uhvaćen je u noći napada. Iranski mediji su kasnije objavili da napadači nisu bili iranski državljani. U tom terorističkom napadu, prema pisanju medija, poginulo je 13 osoba, a 45 je povređeno. U julu je novinska agencija Tasnim javila da su pogubljena dva učesnika terorističkog akta počinjenog u oktobru prošle godine u mauzoleju Šah Čerak, prenela je RIA.

BONUS VIDEO: RUSIJA - Kalašnjikov predstavio novu verziju jurišne puške AK-19

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!