RAT U UKRAJINI: Zaustavljen napad kod Rabotina - Balicki: "Neprijatelj je pretrpeo poraz" (FOTO/VIDEO)

Novosti online

13. 08. 2023. u 07:40 >> 00:25

RAT u Ukrajini ušao je u 536. dan. Ukrajina je juče pokušala da izvede novi napad na ruski Krimski most, međutim sve rakete su oborene. Nastavlja se ruska ofanziva na kupjanskom pravcu, dok je ukrajinska kontraofanziva u pravcu Krasnog Limana bezuspešna.

РАТ У УКРАЈИНИ: Заустављен напад код Работина - Балицки: Непријатељ је претрпео пораз  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Britansko ministarstvo odbrane: Mornarica je za dve godine ispratila više od stotinu ruskih brodova

 

 Zamenica britanskog sekretara za odbranu Anabel Goldi rekla je da je Kraljevska mornarica tokom 2021-2022. godine ispratila više od 100 ruskih ratnih brodova kod britanske obale.

- Kraljevska mornarica je 2021. godine ispratila 66 ruskih ratnih brodova kroz vode Velike Britanije; 2022. godine, 41 takav ratni brod je bio u pratnji - navodi list Miror njeno pismo parlamentu.

Nekoliko ruskih podmornica je takođe navodno primećeno i praćeno u vodama Ujedinjenog Kraljevstva u sličnom periodu.

Ranije u junu, britanska mornarica je izvestila da je britanski razarač HMS Defender pratio tri ruska ratna broda koji su plovili u blizini teritorijalnih voda zemlje. Kako je saopštila britanska mornarica, radilo se o fregati „Admiral Grigorovič“ i dve korvete „Sevvi“ i „Resistant“, koje su plovile u blizini UK.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je više puta napomenulo da se letovi aviona i krstarenja brodova na daljinu obavljaju u strogom skladu sa međunarodnim pravilima za korišćenje vazdušnog i vodenog prostora, bez kršenja granica drugih država, prenela je RIA.

 

Zelenski je priznao odgovornost Ukrajine za pokušaj napada na Krimski most

 

Vladimir Zelenski je u video snimku objavljenom na njegovom Telegram kanalu priznao odgovornost Kijeva za pokušaj napada na Krimski most u subotu.

Zelenski je rekao da ukrajinske trupe svakodnevno reaguju na dejstva Oružanih snaga Rusije tokom specijalne operacije i naveo kao primer „veoma elokventan dim na Krimskom mostu“.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u subotu da je kijevski režim pokušao da napadne Krimski most jednom raketom S-200 pretvorenom u udarnu verziju, oborena je, nije bilo štete. Saobraćaj je bio privremeno blokiran.

Zauzvrat, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da Rusija oštro osuđuje i neće ostaviti bez odgovora pokušaj Ukrajine da napadne Krimski most, koji je civilni objekat. Ona je napomenula da Oružane snage Ukrajine ovakvim napadima pokušavaju da povrate civile i civilne objekte za neuspehe na liniji dodira, prenela je RIA.

 

Foto: Tanjug/AP photo

 

Kalašnjikov testirao novi izviđački sistem u ratnoj zoni u Ukrajini


Koncern „Kalašnjikov” testirao je novi izviđački sistem „Kvasimahta” u ratnoj zoni u Ukrajini, izjavio je predsednik kompanije Alan Lušnjikov.

Kako je saopšteno iz kompanije, sistem uključuje veliki kvadrokopter - platformu za podizanje koja se napaja električnom energijom iz kabla sa zemlje. 

Taj sistem može da lebdi u vazduhu najmanje 24 sata, dok na njega ne utiče elektronski i radio talasi, prenose RIA Novosti.

Radna visina dron-platforme je do 100 metara, a može da podigne opremu do dva kilograma u vazduh. 

Sistem takođe omogućava video nadzor u optičkom i infracrvenom opsegu.

Lušnjikov je rekao da se sistem veoma dobro pokazao na praktičnom testiranju, u zoni "specijalne vojne operacije".

Dodao je da će Kalašnjikov novi sistem ponuditi državnom kupcu.

 

 

Šolc se založio za diplomatsko rešenje okončanja rata u Ukrajini


Nemački kancelar Olaf Šolc založio se danas za diplomatsko rešenje za okončanje rata u Ukrajini, istakavši da su sadašnji razgovori veoma važni i da bi mogli da omoguće mir.

U intervjuu za ZDF, on je rekao da su prošlonedeljni mirovni pregovori u Saudijskoj Arabiji bili veoma važni. 

- Doduše, oni su samo početak, ali to je ipak nešto veoma posebno - istakao je on.

Šolc je rekao da je u razgovorima pored zemalja Latinske Amerike i Afrike učestvovala i Kina, što bi mogao biti način da se omogući mir.

- Zbog toga ima smisla da nastavimo sa ovim razgovorima, jer, vrlo konkretno, oni povećavaju pritisak na Rusiju da shvati da je na pogrešnom putu i ​​da treba da povuče trupe i omogući mir - naglasio je on.

Šolc nije isključio isporuku krstarećih raketa "Taurus" Ukrajini. 

Na pitanje zašto Nemačka još nije isporučila te rakete, Šolc je kazao da će nemačka vlada kao i u prošlosti, uvek pažljivo proveravati svaku odluku, "šta funkcioniše, šta ima smisla, kakav može biti naš doprinos", dodavši da ne želi da se žuri po ovom pitanju. 

 

Ukrajinski graničari postavili novi granični znak na Zmijskom ostrvu


Ukrajinski graničari postavili su novi granični znak na Zmijskom ostrvu u Crnom moru ovoga vikenda u znak podsećanja na početak ruske invazije kada je ukrajinski ratni brod odbio da se preda.

- Sledeći granični znak biće postavljen na našem ukrajinskom Krimu pošto ga odbrambene snage Ukrajine oslobode - rekao je načelnik granične službe Serhij Dejneko na video snimku na Fejsbuku.

Prethodni granični znak uništili su ruski okupatori, rekao je Dejneko, preneo je Rojters.  

Dva ukrajinska projektila pogodila su 14. aprila 2022. ruski ratni brod kod Zmijskog ostrva.

Rusija je saopštila da je tada poginuo jedan mornar, dok zapadni stručnjaci kažu da veruju da je oko polovina posade od oko 450 mornara izgubila život.

Rusija je 30. juna te godine napustila Zmijsko ostrvo nakon što je imala gubitke pokušavajući da ga odbrani, a svoje povlačenje je nazvala "gestom dobre volje".

Strateško Zmijsko ostrvo gleda na morske puteve do Odese, glavne ukrajinske crnomorske luke.

 

 

Reznikov: Na teritoriji Ukrajine najveći broj mina na svetu, potrebna pomoć


Na teritoriji Ukrajine nalazi se najveći broj mina na svetu, a nedostaje joj oprema za deminiranje zbog čega je Kijevu preko potrebna pomoć, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Reznikov je istakao za "Gardijan" da ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudstvo i oprema da očisti od mina prve linije fronta na kojima se nalaze milioni eksplozivnih naprava na jugu i istoku Ukrajine.

Reznikov je uputio saveznicima apel za pomoć, navodeći da ukrajinski vojnici otkopavaju po pet mina na svakom kvadratnom metru, koje su postavile ruske trupe u pokušaju da osujete kontraofanzivu Ukrajine.

Ministar je istakao da je od ključne važnosti da saveznici prošire i ubrzaju obuku ukrajinskih vojnika za deminiranje koju već pružaju neke zemlje, uključujući Veliku Britaniju.

Reznikov je naglasio da zemlje koje ne žele da Ukrajini šalju pomoć u oružju, kao što je Japan, mogu da pruže pomoć u opremi i obuci za deminiranje.

Neke od mina postavile su ukrajinske snage da bi zaštitile svoje odbrambene linije, ali veliku većinu mina postavili su Rusi.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je odlaganje početka ovogodišnje kontraofanzive omogućilo Rusiji da postavi milione mina da bi zaštitila svoje pozicije.

Na sastanku u julu u Ramštajnu u Nemačkoj saveza 54 zemlje koje podržavaju Ukrajinu, Litvanija, Finska, Island, Norveška, Švedska i Danska su se dogovorile da pruže obuku i opremu za ukrajinske jedinice za deminiranje, a druge zemlje su pozvane da se pridruže.

 

 

Balicki: Zaustavljen napad kod Rabotina

Ruska vojska zaustavila je pokušaj napada i proboja jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine kod Rabotina u Zaporoškoj oblasti, rekao je vršilac dužnosti guvernera, kog su postavili Rusi, Jevgenij Balicki.

- Neprijatelj je pretrpeo poraz, ostaci grupe su se povukli na svoje ranije zauzete položaje. Gubici neprijatelja iznosili su 20 komada tehnike, a gubitak ljudstva 60 odsto ljudstva - tvrdi on.

Kako je pojasnio Balicki, Oružane snage Ukrajine su u nedelju uveče napredovale u pravcu Rabotina sa dve jurišne grupe ojačane tenkovima: šest borbenih vozila i 40 ljudi.

- Neprijatelj je detektovan sistemom radio presretanja - tvrdi on.

Oboren još jedan dron iznad Belgorodske oblasti

Ruske PVO snage oborile su još jedan dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

On je uočen i presretnut oko 13.30 po lokalnom vremenu. Prethodno je saopšteno da je u ranim jutarnjim časovima Kijev takođe pokušao da dronom napadne objekte u Belgorodu ali da su ruske PVO snage osujetile taj napad.

Granatiran Donjeck kasetnom municijom

Ukrajinska vojska ispalila je pet kasetnih granata kalibra 155 na Donjeck, saopštile su vlasti Donjecke Narodne Republike.

Takođe, na Kujbiševsku četvrt Donjecka bačeno je još tri granate kalibra 155 milimetara. Za sada nema informacija o eventualnim žrtvama.

Snimak uništenja satelitskog komunikacionog kompleta „Starlink“ Oružanih snaga Ukrajine

 

Ispaljen hitac upozorenja

Ruski patrolni brod „Vasilij Bikov“ ispalio je hitac upozorenja i zaustavio teretni brod „Sukra Okan“ koji je pod zastavom Palaua plovio Crnim morem ka ukrajinskoj luci Izmail, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, kapetan broda nije odgovorio na zahtev da se zaustavi kako bi se izvršila provera da li brod prenosi zabranjenu robe, te je stoga i doneta odluka da se ispali hitac upozorenja iz automatskog malokalibarskog oružja.

Foto: EPA

Ubrzo zatim je ostvaren kontakt preko radio veze nakon čega se brod zaustavio, a sa ruskog patrolnog broda je poleteo helikopter Ka-29 sa grupom ruskih vojnika koji su izvršili inspekciju.

Ustanovljeno je da je u pitanju brod koji prevozi suvi teret, a nakon izvršene inspekcije brod je nastavio kretanje ka luci Izmail.

U ruskom granatiranju juga Ukrajine poginulo sedam civila

Ruske snage su granatirale dva sela u regionu Herson na jugu Ukrajine i usmrtile sedam civila, uključujući bebu, saopštile su danas ukrajinske vlasti.

U selu Široka Balka poginuo je bračni par, njihova beba i još jedan muškarac, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko, prenosi Rojters.

Dvanaestogodišnji sin tog para je teško ranjen i  preminuo je kasnije u bolnici.

Još dve osobe su poginule, a jedna je ranjena u susednom selu Stanislav, za koje je Klimenko rekao da je pogođeno 12 puta ruskom artiljerijskom paljbom.

Teške borbe na zapadu DNR – kijevske snage pordrle u Urožajno

Ukrajinske snage uspele su da prodru u selo Urožajno na zapadu Donjecke Narodne Republike i da utvrde svoje položaje, saopštio je šef građanskog pokreta „Zajdno sa Rusijom“, Vladimir Rogov.

Kako je rekao, tamo se trenutno vode teške borbe i situacija je veoma komplikovana.

Prema njegovim rečima, da bi se Kijev probio uopšte do tog sela morao je da izvrši nekoliko juriša pešadijom što je dovelo do ogromnih gubitaka u ljudstvu i to elitnih marinaca.

Rogov je kazao i da je cilj ukrajinske vojske da se probiju do Staromlinovke ali ruske snage i dalje pružaju otpor u južnom delu gde se trenutno vode najteže borbe.

Rusija: Ukrajinske snage pokušavaju proboj u zapadnim delovima Donjecke oblasti

 

Ukrajinske snage pokušavaju da probiju ruske linije u zapadnim delovima Donjecke oblasti, gde su ukrajinski borci napadali u talasima s ciljem da se zauzme rusko uporište istočno od grada Staromajorske, izjavio je ruski zvaničnik Vladimir Rogov.

On je rekao da je u delovima Zaporožja pod kontrolom Moskve bilo intenzivnih borbi, posebno južno od Velike Novosilke, gde su ukrajinske snage pokušavale da probiju ruske linije i potisnu ruske snage do obale Azovskog mora, prenosi Rojters.

MO Rusije: Uništena dva drona iznad Kurske i Belgorodske oblasti

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ukrajinski dron oboren iznad Kurske oblasti i da nema povređenih.

Dron je oboren oko 11.30 sati po moskovskom vremenu, prenosi Interfaks.

Prethodno je rusko Ministarstvo saopštilo da je iznad Belgorodske oblasti oko 11 časova po moskovskom vremenu oboren drugi dron, pošto je oko četiri sata jutros već oboren jedan dron koji je pokušao da napadne Belgorodsku oblast. 

ije bilo žrtava, ni materijalne štete.

Britansko MO: Postoji mogućnost da Rusija više ne finansira "Vagner"

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da postoji realna mogućnost da Rusija više ne finansira aktivnosti privatne vojne plaćeničke grupe "Vagner".

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je u svom dnevnom biltenu da je nakon neuspele pobune, koju je protiv ruskog vojnog vrha u junu pokrenuo vlasnik "Vagnera" Jevgenij Prigožin, Kremlj delovao na štetu nekih posebnih "Vagnerovih! poslovnih interesa, prenosi Rojters.

- Ako ruska država više ne plaća 'Vagneru', drugi izvor finansija za ovu grupu je država Belorusija - tvrdi u biltenu britanskog MO, koji smatra da to predstavlja iscrpljivanje beloruskih finansijskih resursa.

Američki pukovnik: Strani plaćenici beže iz Ukrajine

Među ukrajinskim vojnicima raste nezadovoljstvo zbog neuspeha na frontu, sa linije fronta beže i strani plaćenici, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor.

 

U propalom napadu Ukrajinci ostavili ranjene na borbenom polju

Ukrajinska vojska pokušala je da izvede napad na mesta Pervomajsko u avdejevskom pravcu, međutim, on je osujećen, a u napadu bilo je dosta ranjenih koji su ostali na borbenom polju.

Prema rečima predstavnika ruske vojske, Ukrajinci su celu noć pokušavali da probiju rusku odbranu i to u pet različitih grupacija, tako da je tek jutros vojna hitna pomoć došla da pokupi ranjene vojnike, ali se nakon što je ispaljeno nekoliko hitaca iz artiljerije, automobil okrenuo nazad.

Istraživanje: Rusija počela proizvodnju svoje verzije iranskih dronova Šahed

Organizacija CAR sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja se bavi istraživanjem i proučavanjem komponenti naoružanja, saopštila je da je otkrila da Rusija proizvodi sopstvenu, domaću verziju iranskih dronova tipa Šahed i to modele S-131 i S-136.

Kada su se istražitelji CAR došli do fizičkih ostataka dve ruske bespilotne letelice Geran-2, korišćene u Ukrajini prošlog meseca, detaljnom analizom je utvrđeno da je Rusija "počela da proizvodi sopstvenu, domaću verziju drona Šahed-136", navodi se u saopštenju britanskog istraživačkog centra, prenosi Si-En-En.

- Dokazi da je Ruska Federacija počela da proizvodi sopstvene, domaće verzije iranskih dronova ukazuju na značajan napredak u mogućnostima ratovanja dronovima, što će Rusiji omogućiti da nastavi da se oslanja na upotrebu bespilotnih letelica za jednokratnu upotrebu - napisali su istražitelji CAR.

Direktni hitac na ukrajinski minobacač

Ruske snage direktnim hicem iz artiljerije uništile su položaj ukrajinskog minobacača kalibra 82 milimetara na kupjanskom pravcu.

 

Prema poslednjim podacima ruskog Ministarstva odbrane, u tom pravcu ukrajinske snage su za protekla 24 sata izgubile 70 vojnika.

Nemačka namerava Ukrajinu da snabdeva superdronovima

Nemački odbrambeni koncern „Rajnmetal“ isporučiće Ukrajini najnovije bespilotne letelice „luna NG“ koji će biti u stanju da budu lansirani bešumno, saopštio je nemački list „Bild“.

Kako se navodi, u pitanju su dronovi koji mogu da „vide i čuju“, u stanju su da lete do 12 sati neprekidno, a Kijevu bi trebalo da budu isporučeni do kraja 2023. godine.

Prema planu, nemački koncern će Ukrajini isporučiti i stanicu odakle će se upravljati dronovima, kao i lanser.

Ukrajina granatirala Donjeck

Oružane snage Ukrajine sinoć su teško grantirale Petrovski okrug u Donjecku. Ispaljene su 3 NATO granate kalibra 155 mm prvo u 2.05, a zatim još 4 u 5.05.

 

Pola sata kasnije, ukrajinska artiljerija je otvorila jaku vatru na stambeni sektor Donjecka, Gorlovke i Ozerjanovke, ispalivši 34 granate za samo sat vremena.

"Razminiranje u Ukrajini trebalo bi da traje godinama, a ne decenijama"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da bi čišćenje ukrajinske zemlje od ruskih mina trebalo da traje godinama, a ne decenijama.

Zelenski je u video poruci rekao da je za deminiranje potrebna oprema od partnera, ali da je veoma važno i da se stvori proizvodna baza u Ukrajini, prenosi Interfaks Ukrajina.

- Svakodnevno naši stručnjaci otkrivaju stotine eksplozivnih predmeta. Što budemo imali više vozila i specijalnih dronova za čišćenje mina, to ćemo aktivnije moći da vratimo bezbednost - ukazao je Zelenski.

Naveo je da je trenutno 174.000 kvadratnih kilometara Ukrajine potencijalno opasno zbog neeksplodiranih mina.

Zelenski tvrdi: Grčka se pridružila deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama

Grčka je postala 14. zemlja koja se pridružila zajedničkoj deklaraciji Grupe sedam (G7) o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, izjavio je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- Zahvaljujem premijeru Kirijakosu Micotakisu na njegovoj posvećenosti ukrajinsko-grčkom partnerstvu. Radimo zajedno na putu Ukrajine ka NATO-u - napisao je Zelenski sinoć na Telegram kanalu, prenosi Kijev independent.

Osim Grčke, zemlje koje su već pristupile deklaraciji, najavljenoj na samitu NATO-a u Viljnusu u julu su Belgija, Danska, Irska, Island, Španija, Norveška, Holandija, Portugal, Rumunija, Finska, Češka, Švedska i Letonija.

Odbijeno pet napada Ukrajinaca na krasnolimanskom pravcu

Ruska vojska odbila je pet napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pracvu, saopštio je portparol ruske vojne grupe „Centar“ Aleksandar Savčuk.

Napad su sprovele ukrajinske jurišne grupacije 42. i 67. jurišne brigade oružanih snaga Ukrajine i tom prilikom izgubile su preko 80 vojnika.

U napadu uništen je i jedan ukrajinski oklopni transporter, oklopno vozilo i minobacač kalibra 120 milimetara.

Kuleba: Zelenski nikad neće sesti za pregovarački sto sa "diktatorom Putinom"

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da Ukrajina može da pokrene mirovne pregovore sa Rusijom nakon što, kako je rekao, okupatori napuste ukrajinsku teritoriju, ali je dodao da ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski "nikada neće sesti za pregovarački sto sa diktatorom Putinom".

Foto: Printskrin/Jutjub/ UkraineMFA

Kuleba je u intervjuu italijanskom listu Korijere dela sera istakao da je Ukrajina spremna za mirovne pregovore kada Rusija povuče svoje "okupacione snage sa teritorije te zemlje".

- Taj cilj se može postići mešavinom ratovanja i diplomatije. Naši generali se bave prvim delom, njihov zadatak je da podstaknu Ruse na povlačenje i ubede ih da je bolje razgovarati nego ratovati - rekao je šef ukrajinske diplomatije.

MO Rusije: Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je sprečen napad ukrajinskog drona na objekte u Rusiji i da je bespilotna letelica oborena iznad Belgorodske oblasti.

- Jutros oko četri sata osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na teritoriji Ruske Federacije - navedeno je u saopštenju Ministarstva, prenosi Interfaks.

Dodaje se da su ruski sistemi PVO otkrili i uništili dron iznad Belgorodske oblasti. Nije bilo žrtava ni štete.

BONUS VIDEO: VOJNE VEŽBE NA TAJVANU: Tajpej simulira kineski napad na aerodrom Taojuan

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)