VOJNO PRISUSTVO POTEZ ODVRAĆANJA: Blaščak objasnio razlog povećanja broja vojske na granici sa Belorusijom

Novosti online

12. 08. 2023. u 17:57

POLjSKI ministar odbrane Mariuš Blaščak izjavio je danas da je Poljska povećala broj vojnika koji štite granicu sa Belorusijom kao "sredstvo odvraćanja zbog destabilizujućih akcija" Minska.

ВОЈНО ПРИСУСТВО ПОТЕЗ ОДВРАЋАЊА: Блашчак објаснио разлог повећања броја војске на граници са Белорусијом

Foto: Jutjub/AiirSource Military/Vikipedija

Blaščak se susreo u Jarilovki u istočnoj Poljskoj sa vojnicima koji su nedavno raspoređeni u blizini granice sa Belorusijom, preneo je AP.

Rekao je da je povećano vojno prisustvo samo potez odvraćanja, a ne neprijateljski čin, kao što to tvrde Minsk i Moskva.

- Nema sumnje da beloruski režim sarađuje sa Kremljom i da napadi na poljsku granicu imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju - rekao je Blaščak.

Dva beloruska vojna helikoptera nakratko su ušla u vazdušni prostor Poljske prošle sedmice, što Varšava smatra namernom provokacijom. 

Blaščak je ove sedmice rekao da će do 10.000 pripadnika poljske vojske i teritorijalne odbrane biti stacionirano na granici sa Belorusijom, pored uobičajene granične straže. 

Poljska je takođe zabrinuta zbog prisustva boraca ruske privatne paravojne formacije "Vagner" u Belorusiji i zbog migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike koji pokušavaju da ilegalno pređu iz Belorusije, prenosi američka agencija.

Poljska i druge zemlje duž istočnog krila NATO-a optužile su beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je doveo migrante na granicu kao deo "hibridnog ratovanja" čiji je cilj stvaranje nestabilnosti na Zapadu.

 

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA - Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave