RAT U UKRAJINI: Najnovije vesti sa fronta - Krvave borbe za rusko uporište, Ukrajinci naleteli na ukopane položaje (FOTO/VIDEO)

Novosti online

12. 08. 2023. u 07:45 >> 00:48

RAT u Ukrajini 535. dan

РАТ У УКРАЈИНИ: Најновије вести са фронта - Крваве борбе за руско упориште, Украјинци налетели на укопане положаје (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Velt: Šolcove sumnje u vezi sa slanjem projektila Taurus štete Ukrajini

 Sumnjajući u odluku o snabdevanju Ukrajine raketama Taurus, nemački kancelar Olaf Šolc šteti i Berlinu i Kijevu, piše kolumnista Velta Tor Barfus.

- Šolcovo dugo oklevanje i razmišljanje ne samo da šteti Ukrajini, kojoj je hitno potrebno više oružja da odbrani svoju zemlju i svoj narod. Na kraju, on podriva poverenje u sebe. Poput pastira koji je vikao „vuk“, on je previše često koristio njihov strah „eskalacije“ kao izgovora -rekao je Barfus.

Istovremeno, prema njegovim rečima, Taurus „neće menjati pravila igre” na bojnom polju.

Ranije je novinski portal T-onlajn, pozivajući se na izvore u vladajućoj partiji SPD, javio da će Nemačka uskoro objaviti odluku o prebacivanju projektila Taurus u Ukrajinu. Nemačka vlada je više puta jasno stavljala do znanja da se snabdevanje ovom vrstom naoružanja ne smatra prioritetom i bez dogovora sa partnerima u NATO- u i Sjedinjenim Državama, prenela je RIA.

 

Zelenski: Grčka se pridružila deklaraciji G7 o bezbednosnim garancijama


Grčka je postala 14. zemlja koja se pridružila zajedničkoj deklaraciji Grupe sedam (G7) o bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, izjavio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

- Zahvaljujem premijeru Kirijakosu Micotakisu na njegovoj posvećenosti ukrajinsko-grčkom partnerstvu. Radimo zajedno na putu Ukrajine ka NATO-u - napisao je Zelenski na Telegram kanalu, prenosi Kijev independent.

Osim Grčke, zemlje koje su već pristupile deklaraciji, najavljenoj na samitu NATO-a u Viljnusu u julu su Belgija, Danska, Irska, Island, Španija, Norveška, Holandija, Portugal, Rumunija, Finska, Češka, Švedska i Letonija.

Garancije bezbednosti treba da budu eksplicitne i dugotrajne obaveze sa ciljem da se ojača sposobnost Ukrajine da se odupre ruskoj agresiji. 

One će se takođe fokusirati na sankcije, finansijsku pomoć i posleratnu obnovu.

Ranije u avgustu, Zelenski je rekao da će tokom druge polovine ove godine paket bezbednosnih garancija za Ukrajinu postati konkretniji, podseća ukrajinski portal.
 

 

Podoljak: Ofanzivne operacije odvijaju se po planu

Ukrajinska kontraofanziva ide po planu, izjavio je savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

- Ofanzivne operacije odvijaju se po planu Generalštaba i efikasno se sprovode ofanzivna dejstva - rekao je Podoljak na ukrajinskoj državnoj televiziji, preneo je Sputnjik.

Foto Tanjug/AP

 

 

Zelenski zahvalio Nemačkoj, Holandiji i Azerbejdžanu na pomoći


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je liderima nekoliko zemalja koji su preduzeli „nove korake za veću bezbednost i zaštitu ukrajinskog naroda“.

U večerašnjoj video poruci, on je Nemačkoj zahvalio za dva dodatna lansera Patriot. 

- Veoma je težak. Hvala vam. Hvala Nemačkoj, hvala ljudi, hvala Olaf... Svaki naš grad, svako naselje mora biti zaštićeno. Ovo će postati osnova panevropskog vazdušnog štita - rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina

Prema njegovim rečima, ove nedelje ukrajinski graničari su dobili mobilni kompleks medicinske podrške iz Holandije. 

- Holandija je generalno među liderima u odbrambenoj saradnji sa Ukrajinom. Političke interakcije zaista štite život. Zahvaljujem narodu Holandije na tome. Hvala svima, Mark. Hvala vam".

Kako je naveo predsednik Ukrajine, Azerbejdžan je spreman da pruži novi paket humanitarne podrške, posebno opremu za deminiranje. 

- Ovo je takođe jedna od ključnih oblasti našeg rada sa partnerima - rekao je Zelenski.

 

Ukrajinci ostvarili "delimični uspeh" oko Robotina

Ukrajinske snage su imale "delimičan uspeh" oko Robotina u Zaporoškoj oblasti, utvrđujući teritoriju koju su oslobodile i vodeći kontrabaterijsku vatru, navodi Generalštab.

Glavna ukrajinska kontraofanziva se gura na jug prema Melitopolju i Berđansku, ali se suočava sa teškim otporom dobro utvrđenih i miniranih ruskih odbrambenih linija.

Selo Robotine je taktički važna ruska uporišta koju ukrajinska vojska treba da ponovo osvoji da bi mogla da nastavi da napreduje na jug prema Tokmaku i Melitopolju.

Ukrajinske brigade nedeljama ispituju odbranu Robotina, žrtvujući pritom mnoga vozila. Nedavno je Forbs objavio da su ukrajinski izviđači bili unutar sela, piše Kijev Indipendent.

Poljska povećala trupe na granici sa Belorusijom u cilju odvraćanja


Poljski ministar odbrane Mariuš Blaščak izjavio je danas da je Poljska povećala broj vojnika koji štite granicu sa Belorusijom kao "sredstvo odvraćanja zbog destabilizujućih akcija" Minska.

Blaščak se susreo u Jarilovki u istočnoj Poljskoj sa vojnicima koji su nedavno raspoređeni u blizini granice sa Belorusijom, preneo je AP.

Rekao je da je povećano vojno prisustvo samo potez odvraćanja, a ne neprijateljski čin, kao što to tvrde Minsk i Moskva.

- Nema sumnje da beloruski režim sarađuje sa Kremljom i da napadi na poljsku granicu imaju za cilj da destabilizuju našu zemlju - rekao je Blaščak.

Dva beloruska vojna helikoptera nakratko su ušla u vazdušni prostor Poljske prošle sedmice, što Varšava smatra namernom provokacijom. 

Blaščak je ove sedmice rekao da će do 10.000 pripadnika poljske vojske i teritorijalne odbrane biti stacionirano na granici sa Belorusijom, pored uobičajene granične straže. 

Poljska je takođe zabrinuta zbog prisustva boraca ruske privatne paravojne formacije "Vagner" u Belorusiji i zbog migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike koji pokušavaju da ilegalno pređu iz Belorusije, prenosi američka agencija.

Poljska i druge zemlje duž istočnog krila NATO-a optužile su beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da je doveo migrante na granicu kao deo "hibridnog ratovanja" čiji je cilj stvaranje nestabilnosti na Zapadu.

 

 

Rusko MO: Oboren ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti, nije bilo žrtava i štete, saopštilo je u subotu rusko Ministarstvo odbrane.

- Danas, oko 17.30 časova, osujećen je pokušaj kijevskog režima da jednom bespilotnom letelicom izvrši teroristički napad na objekte u Ruskoj Federaciji. Bespilotna letelica je otkrivena i uništena od strane ruskih sistema PVO preko teritoriju Belgorodske oblasti - saopštilo je ministarstvo.

Oni su precizirali da "usled osujećenog terorističkog napada nije bilo žrtava i štete".

SBU: Uništili smo ruskog Terminatora

Ukrajinski obaveštajci uspešno su neutralisali rusko vozilo Terminator, poznato po svojim zastrašujućim karakteristikama, tvrdi ukrajinska državna bezbednosna agencija.

Agencija, poznata kao SBU, saopštila je da je njen tim efektivno onesposobio teško naoružano i oklopno rusko vozilo Terminator ili BMPT.

- Ovaj retki model neprijateljskog oružja je izgoreo nakon samo nekoliko pogodaka kamikaza dronova - objavio je SBU.

- Pokušali su tenkom T-80 da izvuku oborenog Terminatora, ali je i on pogođen - naveli su.

Terminator je moderno rusko borbeno vozilo za podršku teškim tenkovima specijalno dizajnirano za gradsko ratovanje. Opremljen je sa dva topa 2A42 kalibra 30 mm, koji nose 900 projektila. Pored toga, vozilo ima protivtenkovski raketni sistem Ataka, automatske bacače granata kalibra 30 mm i mitraljez visokog kalibra. Tročlana posada je zaštićena od bioloških pretnji zatvorenim odbrambenim mehanizmom.

Zaharova o napadu na Krimski most

Ukrajinska sabotaža neće ostati bez odgovora, za takve varvarske akcije ne može biti opravdanja, rekla je zvanična predstavnica ruskog MIP-a Marija Zaharova.

FOTO: AP/Tanjug

- Takva sabotaža daje međunarodnoj zajednici priliku da se još jednom uveri u pravu prirodu kijevskog režima. Takve varvarske akcije se ne mogu opravdati i neće ostati bez odgovora - piše u saopštenju Zaharove.

Ukrajinski zvaničnici se još nisu oglašavali o napadu

Novi napad na Krimski most

Oko 15 sati po lokalnom vremenu Kijev je pokušao novi napad na Krimski most raketom S-200, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruski PVO je sprečio napad i raketa je oborena dok je bila u vazduhu.

Iznad Kerčkog moreuza oborena još jedna ukrajinska raketa

Aksenov je rekao da je još jedna neprijateljska raketa oborena od strane PVO iznad Kerčkog moreuza

Hitno se oglasilo Ministarstvo odbrane Rusije

Kijev je pokušao da napadne Krimski most jednom raketom S-200 pretvorenom u udarnu verziju, oboren je, nije bilo štete, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije.

"12. avgusta, oko 13 časova po moskovskom vremenu, kijevski režim je pokušao da izvrši teroristički udar na Krimski most sa protivvazdušnom navođenom raketom S-200, pretvorenom u udarnu verziju. Ukrajinska raketa je blagovremeno otkrivena i presreli su ga ruski sistemi protivvazdušne odbrane u vazduhu“, saopštilo je ministarstvo.

 

Ruska PVO oborila dve rakete, Krimski most nije pogođen

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su dve rakete u oblasti Kerčkog moreuza, Krimski most nije oštećen, izjavio je lider Krima Sergej Aksjonov na Telegramu.

Na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima se vidi dim koji se diže iznad Krimskog mosta. Saobraćaj je privremeno obustavljen, prenosi ruski novinar Vladimir Solovjov na Telegramu.

Savetnik Aksjonova Oleg Krjučkov je napisao da je dim posledica dimne zavese koju su postavile ruske specijalne službe. Saobraj će uskoro biti obnovljen, dodao je, prenose "RIA Novosti".

Mole se gosti i stanovnici republike Krim da ostanu mirni i veruju samo zvaničnim izvorima informacija, napisao je Aksjonov.

 

Rusi uništili skladište ukrajinskih trupa kod Zaporožja

Ruska vojska u regionu Zaporožja uništila je skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i logistike ukrajinskih trupa, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije.

"U okruzima grada Zaporožja i naselju Mala Tokmačka, Zaporoška oblast, uništena su skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i logistike Oružanih snaga Ukrajine“, navodi se u izveštaju vojnog resora.

Pored toga, pogođeno je napredno komandno mesto 10. armijskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine u blizini grada Orehova u Zaporoškoj oblasti“, napominje Ministarstvo odbrane Rusije.

Pogođen vojni aerodrom

Oružane snage Rusije izvele su napad krstarećim raketama iz vazduha na vojni aerodrom u Ivano-Frankovskoj oblasti, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Rusije.

"Oružane snage Ruske Federacije izvele su 11. avgusta grupni udar dalekometnim preciznim vazdušnim bačvama na vojnom aerodromu u blizini naselja Kolomija, Ivano-Frankovska oblast“, ​​saopštilo je ministarstvo .

 

Grupacija „Jug“ uništila je tačku sa terminalom Starlink

Posada trupa Jug uništila je komandno mesto stranih plaćenika sa terminalom satelitskog komunikacionog sistema Starlink, rekao je na telegram kanalu Ministarstva Vadim Astafjev, šef pres centra grupe Jug.

- Posade višecevnih raketnih sistema Tornado-S uništile su komandno mesto jedinice stranih plaćenika sa komunikacionim terminalom Starlink u Nikolajevki, a takođe su izvele raketni napad na neprijateljski šatorski kamp u blizini sela Rajskoje - rekao je Astafjev.

 

Šmihal o konsultacijamaje sa stranim ambasadorima o mirovnom planu Kijeva

Premijer Ukrajine Denis Šmihal napisao je na svom Telegram kanalu da su se predstavnici ukrajinskih vlasti sastali sa ambasadorima 58 zemalja kako bi sproveli „formulu mira“ koju je predložio Kijev, a posebno su obratili pažnju na pitanje zaštite i obnavljanja energije Ukrajine.

Sastanak sa ambasadorima održan je u klubu Kabineta ministara Ukrajine i bavio se tačkama formule – „energetska bezbednost“ i „sprečavanje eskalacije rata i ponavljanja agresije“. 

Kako se navodi na sajtu kabineta Vladimira Zelenskog, na sastanku su učestvovali ukupno predstavnici 58 zemalja.

- "Formula mira" Zelenskog. Radimo na njegovoj implementaciji. Zajedno sa šefom Vrhovne rade Ukrajine Ruslanom Stefančukom, šef OPU Andrij Jermak i kolege iz vlade sastali su se sa ambasadorima stranih zemalja koji rade u Ukrajini. Danas smo posebno razgovarali o trećem paragrafu formule o energetskoj bezbednosti - napisao je Šmihal na svom Telegram kanalu.

 


 

Na Krimskom mostu privremeno blokirano kretanje vozila

Privremeno je blokirano kretanje vozila na Krimskom mostu, navodi Telegram kanal o operativnoj situaciji na mostu.

"Kretanje vozila na Krimskom mostu je privremeno blokirano. Mole se oni na mostu i u zoni inspekcije da ostanu mirni i poštuju uputstva osoblja obezbeđenja transporta", navodi se u poruci.

Eksplozije u Dnjepropetrovskoj oblasti

Gradonačelnik ukrajinskog Krivog Roga Oleksandr Vilkul potvrdio je na Telegram kanalu informacije o eksplozijama u gradu , a u Dnjepropetrovskoj oblasti je proglašena uzbuna.

"Krivi Rih. Eksplozije. Ne snimamo i ne postavljamo ništa na Internet", napisao je Vilkul.

Vazdušno upozorenje objavljeno u sedam regiona Ukrajine

Vazdušna uzbuna proglašena je u Sumskoj, Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti Ukrajine, pokazuju podaci onlajn mapa ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prema onlajn mapi, alarm se oglasio u Dnjepropetrovskoj, Nikolajevskoj, Poltavskoj i Kirovogradskoj oblasti u 10.03. Minut kasnije, alarm je objavljen u Sumskoj, Harkovskoj i Odeskoj oblasti .

Prema ukrajinskom izdanju Klimenko u Krivoj Rogu u Dnjepropetrovskoj oblasti odjeknula je eksplozija .

- Prijavljuju eksploziju u Krivoj Rogu. Alarm se uključio nakon toga - piše list na telegram kanalu.

 

Ukrajinska vojska granatirala levu obalu Dnjepra u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske trupe su noću granatirale gradove Novaja Kahovka, Kahovka, Holaja Pristan i okolna sela koja se nalaze na levoj obali Dnjepra u oblasti Herson, ispalivši na njih ukupno 32 granate, rekao je novinarima predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.

"Kijev je tokom noći nastavio da granatira civilnu infrastrukturu u naseljima Nova Kahovka, Kahovka, Kozački logori, Radensk, Holaja Pristan, ispalivši ukupno 32 granate iz topovske artiljerije. Preciziraju se civilne žrtve i uništavanje infrastrukture. “ rekao je portparol.

Za samo dan, prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je ispalila oko 70 granata na civilnu infrastrukturu gradova na levoj obali Dnjepra.

Dron oboren u regionu Kaluge

Sinoć je na nebu iznad Kaluške oblasti oboren dron, saopštio je guverner regiona Vladislav Šapša na svom Telegram kanalu.

- Večeras su delovali sistemi protivvazdušne odbrane u okrugu Dzeržinski. Oborena je bespilotna letelica - napisao je on. Guverner je dodao da nema posledica po ljude i infrastrukturu.

Ukrajinski ministar najavio pozive Ukrajini da pregovara sa Rusijom

Predstojeća politička sezona biće teška za Kijev, jer ga sve više zemalja poziva na pregovore sa Moskvom.

Ovo je izjavio ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, a prenosi RBC -Ukrajina.

- Biće to veoma teška politička sezona, upozoravam sve. Ovi glasovi (o pregovorima) su sve glasniji. Učinićemo sve u okviru međunarodnog prava i krivičnog prava da ovi glasovi nestanu - rekao je ministar.

Aktivirana protivvazdušna odbrana na Krimu

Sistemi protivvazdušne odbrane aktivirani su tokom noći u nekoliko regiona Krima, rekao je u ranim jutarnjim satima Oleg Krjučkov, savetnik šefa Krima Sergeja Aksjonova.

- Sistemi protivvazdušne odbrane su radili nad različitim regionima Krima. Molimo ostanite mirni i verujte samo proverenim izvorima informacija - rekao je Krjučkov na Telegramu u subotu ujutro.

Saobraćaj preko Krimskog mosta je tokom noći bio privremeno obustavljen oko dva sata.

Rusko Ministarstvo odbrane je potom potvrdilo da su ukrajinske snage pokušale da izvrše napad koristeći 20 dronova, od kojih su svi uništeni.

- Večeras je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad koristeći 20 bespilotnih letelica na lokalitetima na teritoriji poluostrva Krim - navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministarstvo je preciziralo da je ruskim sistemima PVO uništeno 14 ukrajinskih dronova, dok je još šest bespilotnih letelica potisnuto elektronskim ratovanjem. U pokušaju napada nema žrtava niti materijalne štete, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

 

Ukrajinske trupe napale su Donjeck kasetnim granatama


Ukrajinske trupe ispalile su tri kasetna projektila kalibra 155 mm na Donjeck u pet minuta, javilo je predstavništvo DPR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) na svom Telegram kanalu.

„Zabeležena je vatra iz AFU (oružane formacije Ukrajine ) u pravcu: 23.35 po lokalnom vremenu – naselje Novoselivka Pervaja – grad Donjeck (Kijevski okrug): ispaljene su dve granate kalibra 155 milimetara (kaseta),“ Predstavništvo navodi u saopštenju.



U Odeskoj oblasti objavljena vazdušna uzbuna


Prema podacima onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju, u Odeskoj oblasti u Ukrajini proglašena je uzbuna za vazdušni napad.

Prema onlajn mapi, alarm se oglasio u regionu u 07.13 po lokalnom vremenu.

Istu informaciju potvrdio je i načelnik Odeske vojne uprave Oleg Kiper.

- Vazdušni napad! - napisao je na svom telegram kanalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)