SANKCIJE MOSKVI, A POVEĆAN IZVOZ U RUSIJU: Zemlje EU krše sopstvena pravila - roba do Rusa stiže preko susednih zemalja

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

12. 08. 2023. u 16:40

DOBAR deo italijanskog izvoza prema Rusiji od početka rata u Ukrajini i uprkos sankcijama protiv Moskve stiže i dalje na odredišno mesto, samo je promenio puteve.

САНКЦИЈЕ МОСКВИ, А ПОВЕЋАН ИЗВОЗ У РУСИЈУ: Земље ЕУ крше сопствена правила - роба до Руса стиже преко суседних земаља

Foto: Profimedia/Ilustracija

To pokazuju objavljeni podaci o trgovini, u perodu 2022. i s početka 2023. godine. Reč je o “zlatnom periodu Made in Italy” u kojem se registruje rekordna prodaja u čitavom svetu, ali sa eksponencijalnim prometom prema više zemalja, kako geografski tako i politički blizu Rusiji, sa kojima Italija ranije nije imala velike trgovinske odnose.

Reč je o protoku koji se ne odnosi samo na italijanske, već i na evropske izvoznike, ali italijanski su dostigli istorijske rekorde. To sa zabrinutošću prate kako Brisel, tako i Vašingtona, jer se sumnja da unutar kontejnera putuju proizvodi koji su pod sankcijama, kao što je moderna elektronika, tehnologije za civilne i vojne potrebe, ili luksuzni proizvodi.

Izvoz u Kirgistan za četiri meseca uvećan 409 odsto

Dakle, tako Moskva zaobilazi sankcije uz saučesništvo vlada prijateljskih zemalja i saveznika. A najeklatantniji slučaj je Kirgistan, prema kojem je Italija uvećala izvoz u 2022. godini za 178, a između januara i aprila ove godine za čak 409 odsto! Dakle, uvećanje je izvan bilo kakve razmere sa istorijskim maksimumom u usponu. Izvoz u Kazahstan je viši za 67 procenata, kako prošle godine tako i ove, ka Gruziji uvećan 57 odsto između januara i aprila ove godine. Prema Armeniji je za 80 osto veći nego prošle godine, a udvostručen u odnosu na prethodnu.

Kako se konstatuje u istraživanju, ovo se odnosi na mnogobrojna preduzeća EU, uz konstataciju sa slučajem Kirgistana prema kojem je izvoz zemalja EU tokom 2022. uvećan ukupno za 345 procenata, odnosno više od milijardu dolara, a u odnosu na 2019. više nego udvostručen. I šta pokazju te brojke, “da režim i bogati Rusi imaju i dalje pristup proizvodima koji bi njima inače trebalo da budu zabranjeni”.

Arhiva

Pritisak na vlade zemalja koje izvoze u Rusiju

Prošlih meseci EU je organizovala razne diplomatske misije u glavnim gradovima zemalja koje su uvedene u takav uvoz, kako bi se izvršio pritisak na njihove vlade u uverili ih da pojačaju kontrolu. Za sada očigledno bez ikakvog rezultata, jer niko od ovih zemalja ne želi da prekine odnose sa Rusijom, glavnim trgovinskim partnerom i saveznikom, sa kojom je ujedinjuju granice sa slobodnom cirkulacijom dobara.

- Sada su SAD počele da mašu štapom sankcionišući lokalne firme koje ignorišu sankcije - konstatuje se.

U kontejnerima od mašin ado luksuznih potrepština

A koliko je veliko ovo zaobilaženje? Ako se uzme samo Italija u 2022. godini, izvoz prema Moskvi smanjio se sa 7,7 na 5.8 milijardi evra, ali se onaj prema Armeniji, Gruziji, Kazahstanu i Kirgistanu uvećao za pola milijarde. To je mala i parcijalna zamena, ali veoma konzistentna. I evidentno je itekako porasla u prvih četiri meseca ove godine. Matematički, naspram 204 “izgubljena” miliona prema Rusiji, samo u četiri meseca Italija je zaradila 260 milona u izvozu prema navedenim zemljama.

Najteže je saznati da li se u kontejnerima za izvoz nalaze proizvodi koja su pod sankcijama i u kojoj meri, ili su to najvećim delom legalni proizvodi, ali koje možda ruski uvoznik ne bi mogao da plati u dolarima. Na prvom mestu po podacima reč je o industrijskim mašinama sa modernim tehnologijama, što je po sankcijama zabranjeno jer “mogu da budu korišćene i u vojne svrhe”, potom garderoba od tekstila i kože, gde je Rusija uvek bila veliko tržište a sada je zabranjen uvoz luksuznih predmeta, potom elektronika, hemijski prozvodi i sredstva za prevoz.

BONUS VIDEO - PROBAJTE AKO SMETE: U restoranu u Milanu prodaju se burgeri od skakavaca!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave