NOVI BRODOLOM U VODAMA SICILIJE: U morskim dubinama smrt našao 41 migrant

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

10. 08. 2023. u 11:03

NOVA tragedija onih koji kreću preko mora ka italijanskim obalama - u Sredozemnom moru nastradao je 41 migrant, samo je četvoro preživelo

НОВИ БРОДОЛОМ У ВОДАМА СИЦИЛИЈЕ: У морским дубинама смрт  нашао 41 мигрант

Foto: Tanjug/AP

Pošli su iz mesta Sfaks iz Tunisa, prevrnula se barka i eto nove koje već po redu tragedije. Preživeli su samo tri muškarca i jedna žena poreklom sa Obale Slonovače i Gvineje koji su uspeli da se spasu, pokupila ih je Obalska straža. Otvorena je i istraga protiv onih koji trguju ljudskim životima sa obala Tunisa.

Pošli su u prošli četvrtak njih 45 među njima i troje dece. Posle šest sati plovidbe barka od metala duga samo sedam metara se prevrnula. Samo je njih 15 imalo pojaseve za spasavanje ali su ipak potonuli, a četiri osobe su uočene i spasene četiri dana posle

brodoloma. Tela stradalih nisu za sada nađena, očigledno su završila u morskim
dubinama.

Zastrašujući su brojevi migranata koji su završili u morskim dubima od početka godine - oko 2.000, a do sada se iskrcalo 94.000, a gotovo 10.000 su maloletnici. Sicilija je region sa apsolutno najvećim brojem iskrcavanja, do kraja ovog meseca stići će se do kvote od 100.000, što je više nego duplo u odnosu na isti period prošle godine.

Od 2014 smrt u morskim dubinama našlo je 22.000 migranata. Iako je Italija sa EU potpisala prošlog meseca Sporazum o ekonomskoj pomoći Tunisu i u tehnologijama za nadzor onih koji ilegalno ukrcavaju migrante i vode preko mora sa tuniske obale i dalje otuda kreće najveći broj migranata, njih gotovo 59.000 krenulo je ka Italiji upravo iz te zemlje.

Od septembra će se uvećati broj vraćanja u zemlju odakle su pošli, ubrzaće se uvodeći novi mehanizam identifikacije i povraćaji.

BONUS VIDEO - PROBAJTE AKO SMETE: U restoranu u Milanu prodaju se burgeri od skakavaca!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ODBIO JE NAS! IGRA ZA NJIH! Hrvate baš pogodio spisak Srbije za EURO 2024, jedan igrač im je trn u oku