REKORDNA ZAPLENA KOKAINA: Kolumbijske vlasti oduzele 1.100 tona droge

P. Z. S. / ria.ru

07. 08. 2023. u 22:53

KOLUMBIJSKE snage bezbednosti zaplenile su 1.100 tona kokaina za 12 meseci, postavljajući novi rekord po ovom pokazatelju, rekao je predsednik Gustavo Petro.

РЕКОРДНА ЗАПЛЕНА КОКАИНА: Колумбијске власти одузеле 1.100 тона дроге

Foto: Profimedia

-Od početka rada ove vlade pratili smo velike karike u lancu trgovine drogom, zaplenili 1.100 tona kokaina i povećali broj uništenih narkolaboratorija za 16 odsto u odnosu na prethodni period, rekao je predsednik u obraćanju na povodom prve godišnjice dolaska na vlast, koju na društvenim mrežama prenosi njegova administracija.

Prema Petrovim rečima, samo 2023. godine organi za sprovođenje zakona zaplenili su 573 tone kokaina – što je najveća cifra u istoriji za isti period. Tokom 12 meseci na teritoriji zemlje sprovedeno je 290 operacija protiv kriminalnih struktura, što je omogućilo privođenje više od 9.000 ljudi.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Kolumbija je vodeći svetski proizvođač i izvoznik kokaina. Više od 90 odsto svetskih plantaža koke koncentrisano je u takozvanom „Andskom trouglu droge“, koji obuhvata Kolumbiju, Peru i Boliviju. Mala količina koke raste na plantažama Paname, Ekvadora, jugozapadne Venecuele i severoistočnog Brazila. Stotine tona kokaina se godišnje isporučuju iz Južne Amerike u Sjedinjene Države, glavno i najsolventnije tržište droge na kontinentu.

Foto: Uprava policije

Kolumbijski predsednik Gustavo Petro rekao je sredinom septembra 2022. da će njegova vlada uložiti nove napore da ubedi uzgajivače koke da je zamene drugim profitabilnim kulturama. Prema njegovim rečima, dosadašnja politika borbe protiv trgovine drogom je potpuno propala, potrebno je promeniti pristup ovom problemu, između ostalog i borbom protiv korisnika ovog posla i jačanjem obaveštajnih službi.

BONUS VIDEO - STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024