AMERIKA ZAHTEVA OD BUDIMPEŠTE: Podatke o 900.000 Mađara

P. Z. S. / sputnikglobe.com

06. 08. 2023. u 23:03

ZAHTEV Sjedinjenih Država da im predaju podatke o 900.000 mađarskih državljana koji žive u inostranstvu je bez presedana i nerealan, rekao je u nedelju zamenik mađarskog ministra unutrašnjih poslova Bence Retvari, dodajući da Budimpešta neće deliti informacije kako bi izbegla da svoje građane dovede u opasnost.

АМЕРИКА ЗАХТЕВА ОД БУДИМПЕШТЕ: Податке о 900.000 Мађара

FOTO: EPA


Glavni razlog zašto Mađarska nije pristala da preda podatke jeste zabrinutost za bezbednost, dodao je on.

-Ovakav zahtev da neko preda podatke nekoliko stotina hiljada svojih građana je bez presedana, države to ne rade. Svaka država štiti i čuva podatke svojih građana uz zakonske garancije, Mađarska to čini. Nigde u svetu da li predaju podatke ove sume, to je nerealan zahtev, ni druge zemlje to ne rade, rekao je Retvari za mađarski Košut radio.

-Postoje zemlje u kojima dvojno državljanstvo nije dozvoljeno i ako predamo ove podatke i vlasti ovih zemalja dobiju ove spiskove, moraće da se primenjuju veoma ozbiljne retorzije prema Mađarima, moraće se pokrenuti razni postupci, uključujući i krivične, barem u Zakarpatju [zapadni region Ukrajine koji zabranjuje dvojno državljanstvo], rekao je zamenik ministra.

Nedavna odluka SAD da ograniče ulazak Mađarima je „više simboličan gest, politički signal, nego praktično pravno pitanje“, jer će Mađari i dalje moći da uđu u zemlju bez viza, ali će proces uključivati više birokratskih složenosti, primetio je Retvari.

Mađarska i SAD imaju drugačiji mentalitet, što ponekad zaseni činjenicu da su te zemlje saveznici, dodao je on.

-Vidite da u mnogim slučajevima pripadnost različitom političkom taboru i različiti pogledi na svet — od rodnog pitanja do migracija i novijih ratova — izgleda da nadmašuju činjenicu da su dve zemlje bliski saveznici, rekao je Retvari.

Američka ambasada u Budimpešti saopštila je 1. avgusta da je Vašington smanjio važenje dozvola za ulazak u okviru Programa za ukidanje viza (VVP) za mađarske državljane sa dve godine na godinu dana i ograničio ih na jednokratnu upotrebu, navodeći zabrinutost za bezbednost zbog pojednostavljenja programa naturalizacije Mađarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)