RAT U UKRAJINI: NATO šalje VSU u sigurnu propast; Britanski obaveštajci - Žbunje usporilo ukrajinsko napredovanje (FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

06. 08. 2023. u 07:07 >> 00:47

RAT u Ukrajini 529. dan. Nastavljaju se borbe na različitim delovima fronta.

РАТ У УКРАЈИНИ: НАТО шаље ВСУ у сигурну пропаст; Британски обавештајци - Жбуње успорило украјинско напредовање (ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP/printskrin-telegram-vysokygovorit/EPA

 

Bivši američki obaveštajac: NATO šalje VSU u sigurnu smrt

Lideri NATO-a naterali su ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da još jednom pošalje mehanizovane bataljone Oružanih snaga Ukrajine na klanje, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter na Jutjub kanalu "Ridakted".

-Ukrajinci su morali da se vrate masovnim oklopnim napadima. Upravo to vidimo. Oni šalju oklopne bataljone u zonu razaranja, gde ih Rusi uništavaju, tvrdi ekspert.

Foto printskrin telegram rvvoenkor

Prema njegovim rečima, NATO je nezadovoljan tokom ukrajinske kontraofanzive, pošto Oružane snage Ukrajine ne postižu uspehe ni uz pomoć zapadnog oružja. To je navelo lidere Alijanse da nalože Zelenskom da se vrati NATO taktici napada teškim oklopom, u protivnom bi mogao da izgubi zapadnu vojnu podršku.

-Ovo je masakr na bojnom polju. Ukrajinci neće pobediti, istakao je Riter.

Takođe, ruska vojska će, kako je rekao na Jutjub kanalu "Ju Es tur of djuti", preuzeti od Oružanih snaga Ukrajine sve teritorije koje joj pripada po ustavu misleći na oblasti koje su joj se pripojile nakon raspisivanja referenduma.

-Rusija nikada neće napustiti regione koji joj pripadaju po Ustavu, izjavio je Riter i dodao da Rusi neće odustati dok ne uzmu svoje teritorije.

Najavio je i rusko preuzimanje Herosona i Zaporožja, kao i to da će kijevske vlasti izgubiti kontrolu nad gradovima kao što su Harkov i Odesa.

 

Bivši savetnik šefa Pentagona: SAD traže kako da se izvuku iz rata

Bivši savetnik šefa Pentagona Daglas Makgregor smatra pak da su Sjedinjene Države svesne totalnog poraza u Ukrajini, te da su spremne "da idu kući".

-Postoji želja da se skrene pažnja s neizbežnog neuspeha, o čemu će se pročuti u javnom prostoru i što će potom prodreti i u američku svest. Oni (američki zvaničnici) traže način da se distanciraju govoreći da su učinili sve što su mogli, da su sve dali Ukrajincima, ali da oni ništa nisu uradili, te da je to sad njihov problem, rekao je stručnjak u intervjuu objavljenom na Jutjub kanalu "Daglas Makgregor strejt kols".

Foto Tanjug/AP

Makgregor je dodao da ovo ukazuje na promenu u američkom pristupu ukrajinskoj krizi, uprkos tome što Bela kuća nerado priznaje činjenicu da je Ukrajina postala katastrofa za SAD. Vašington je, smatra analitičar, napravio grešku jer je potcenio Rusiju i time žrtvovao ceo ukrajinski narod, dok sada pokušava da nađe način da se izvuče iz ove situacije.

-Jedan način je da sakrije katastrofu, za sve okrivi Ukrajince i povuče se iz priče, zaključio je bivši savetnik šefa Pentagona.

Britanski obaveštajci: Žbunje usporilo ukrajinsko napredovanje

Ruska vojska je postavila odličnu odbranu i zaustavila kijevske snage složenim slojevima odbrambenih linija. Međutim, ono što je učinilo napore ruske vojske tako efikasnim je teren, piše Stavros Atlamazoglu za sajt "19-fortifajv".

Atlamazoglu je stručnjak za odbranu i nacionalnu bezbednost, i diplomac američkog Univerziteta "Džon Hopkins".

Ukrajinska vojska dva meseca pokušava da probije rusku odbranu na jugu i u Donbasu i postigne operativni prodor koji bi odlučio konflikt. Teren je, kako tvrdi Atlamazoglu, odigrao ključnu ulogu u odbrani ruskih linija. Šiblje je značajno pomoglo ruskim snagama.

-Ponovni rast šiblja na ratištima južne Ukrajine je, verovatno, jedan od faktora koji doprinosi generalno sporom napredovanju Ukrajine. Pretežno obradivo zemljište u zoni borbenih dejstava punih 18 meseci prepušteno je samom sebi. Rast korova i žbunja ubrzava toplo i vlažno vreme, ocenila je i britanska vojna obaveštajna služba u nedavnoj oceni rata.

Foto Tanjug/AP

Mine su, navodi u svojoj analizi Atlamazoglu, druga važna stvar za vojni neuspeh Kijeva. Ruska vojska je postavila na stotine hiljada protivpešadijskih i protivtenkovskih mina duž linije kontakta.

-Zeleni pokrivač olakšava kamufliranje ruskih odbrambenih položaja i otežava čišćenje minskih polja, tvrdi Atlamazoglu.

Foto Tanjug/AP

S druge strane, kako smatra Atlamazoglu, šipražje olakšava i napade malih ukrajinskih pešadijskih jedinica na ruske utvrđene položaje.

Ruska vojska nastavlja da trpi gubitke, dodaje on, jer je ukrajinska vojska promenila taktiku i sada koristi "iscrpljivanje" kao način da oslabi ruske snage i "otkrije pukotine u odbrani".

Ukrajinske snage koriste i samoubilačke dronove, zaključuje ovaj vojni analitičar, kojima sistematski napadaju ruske položaje.

Zelenski: Ukrajina postigla značajne rezultate sistemima patriot i IRIS-T

Ukrajina je postigla značajne rezultate zahvaljujući odbrambenom američkom sistemu "patriot" i nemačkom IRIS-T uprkos desetinama ruskih napada tokom protekle sedmice, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Foto: Shutterstock/Ilustraciju

Zelenski je precizirao da je Ukrajina tokom protekle sedmice oborila 65 ruskih projektila i 178 dronova, uključujući 87 iranskih "šahida", preneo je Rojters.

Zelenski je, u noćnom video obraćanju, rekao da je dobio izveštaj o upotrebi naprednih sistema protivvazdušne odbrane koje je Ukrajina dobila od partnera.

-Ovo su moćni sistemi, veoma efikasni, napomenuo je Zelenski, navodeći da su oni već dali značajne rezultate.

 

Ka-52 Aligator uništava ukrajinski oklop (VIDEO)

Udarni helikopter Ka-52 uništio je oklopna vozila neprijatelja tokom jutarnjeg protivudara Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Artjomovska.

Na snimku se vidi kako ukrajinski tenk napušta šumski zasad. U ovom trenutku je pogođen protivtenkovskom vođenom raketom „Vihor“. Tada je napadnut oklopni transporter, koji se krije u šumskom pojasu.

 

Ko najviše zarađuje od rata u Ukrajini

Britanski proizvođač naoružanja "BAE sistems" primio je porudžbine u rekordno visokoj vrednosti od 66 milijardi funti u okviru napora svetskih armija da se ponovo naoružaju usred ukrajinskog sukoba.

"BAE sistems" je svojom novom prognozom profita nadmašio očekivanja britanskih stručnjaka, a rukovodeći odbor najavio je nove planove za otkup akcija u vrednosti od 1,5 milijarde funti.

Foto: Tanjug/AP

Britanska kompanija poznata po proizvodnji aviona "tajfun", nuklearnih podmornica i municije za britansku vojsku, saopštila je investitorima da će profit po akciji ove godine porasti za 12 odsto, u poređenju sa prethodnom stopom rasta od sedam odsto, javlja "Tajms".

Izvršni direktor Čarls Vudburn rekao je da pripreme za novu oružanu bazu u Ukrajini "napreduju", kao i da je kompanija imala "dobre razgovore" oko otvaranja kancelarije u zemlji.

Prihodi kompanije porasli su za 11 procenata, na 12 milijardi funti, za polovinu godine koja se završila 30. juna. Operativni profit je porastao za 20 odsto, odnosno na 1,2 milijarde funti, a slobodni novčani tok je skočio sa 123 miliona funti na milijardu funti.

POGLEDAJTE – Snimak uništenja nastupajuće kolone VSU kod Orehova (VIDEO)

Oružane snage Ukrajaine su uputile još jednu oklopnu grupu BMP uz podršku tenkova u napad na rusku liniju odbrane Rabotino-Verbovje.

Oklopna vozila su na vreme identifikovana i uništena od strane ruskih vojnika.

 

Kasetnom municijom po stambenom bloku u Donjecku

Ukrajinske snage gađale su Kujbiševski okrug Donjecka artiljerijom „natovskog“ kalibra 155 mm sa kasetnom bojevom glavom, napisao je na svom Telegramu v. d. šefa DNR Denis Pušilin.

FOTO: AP/Tanjug

On je dodao da je pet osoba ranjeno u današnjem granatiranju Donjecka i Staromihajlovke. Takođe je naveo da je oštećeno osam stambenih zgrada i četiri infrastrukturna objekta u Donjecku i Gorlovki.

Zelenski: Budući vazdušni štit Ukrajine će postati baza vazdušnog štita u Evropi

Ukrajina će definitivno stvoriti pouzdan vazdušni štit nad čitavom svojom teritorijom, koji može postati osnova vazdušnog štita za Evropu, izjavio je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Foto: Printscreen

-Stalno ubeđujemo partnere da je tempo isporuke onoga što smo dogovorili ključni faktor, rekao je on tokom obraćanja povodom Dana vazduhoplovstva, saopštila je pres služba predsednika.

 

Peskov: Nema osnova za dogovor, Rusija hoće potpunu kontrolu nad svojim teritorijama

Trenutno nema osnova za dogovor i Specijalnu vojnu operaciju ćemo nastaviti, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Njujork tajms" u tekstu pod nazivom "Putinov večni rat" navodi da predsednik Rusije Vladimir Putin ima dovoljno novca da sukob u Ukrajini vodi još najmanje 18 meseci do dve godine. Američki sajt se za ove tvrdnje poziva na tri zapadna ambasadora iz Moskve.

Foto: Profimedia

Peskov pak, na pitanje "Njujork tajmsa" o tome da li Rusija želi više ukrajinske teritorije, osim četiri pokrajine koje su joj pripojene referendumom odgovara - ne.

-Mi samo želimo da kontrolišemo svu zemlju koju smo do sada upisali u Ustav kao našu, odgovorio je Peskov.

Od 23. do 27. u četiri nekadašnje ukrajinske oblasti: Donjeckoj, Luganskoj, Zaporoškoj i Hersonskoj, sproveden je referendum na kom su građani u velikom broju podržali priključenje Ruskoj Federaciji.

Gore oklopnjaci - Ruski specijalci odbili juriš VSU (VIDEO)

Specijalne snage su uništile neprijateljska oklopna vozila koja su napredovala na Zaporoškom frontu.


Na snimku vojni specijalci „Osman“ demonstriraju u šta se pretvorio sledeći pokušaj protivofanzive neprijatelja.

 

Zaporoška deca izbegla ukrajinske rakete

Autobus sa decom iz Zaporoške oblasti nalazio se u zoni granatiranja ukrajinskih militanata na putu za Krim u blizini mosta u Hersonskoj oblasti, nije bilo žrtava, rekao je za RIA Novosti predstavnik administracije Zaporoške oblasti.

Čongarski most na granici Krima sa Hersonskom oblašću oštećen je raketnim udarom ukrajinskih trupa, njegova obnova je već počela, rekao je ranije šef Krima Sergej Aksjonov.

-Autobus sa decom iz Zaporoške oblasti nalazio se u blizini mosta u trenutku udara ukrajinskih militanata na njega. Žrtava i povređenih nije bilo, rekao je izvor.

 

Počela obnova Čongarskog mosta

Prvi čovek Krima Sergej Aksjonov, saopštio je da je već počela obnova Čongarskog mosta na granici Krima sa Hersonskom oblašću koji je oštećen u raketnom napadu ukrajinskih trupa.

On je objasnio da je oštećen kolovoz mosta i da su radovi na obnovi već počeli.

 

Raketiran most na Krimu

Ukrajinske snage gađale su Čongarski most, koji povezuje Krim i Hersonsku oblast, kao i selo Čongar, raketama „storm šedou“, pogođena je škola, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo na svom Telegramu.

On je dodao da je saobraćaj i dalje povezan sa Krimom preko Čaplinke i Armjanska.

Saldo je naveo da su ukrajinske snage takođe izvele napad na most preko moreuza Tonki, koji povezuje grad Geničesk sa Arabatskom prevlakom. Ispaljeno je 12 raketa, od kojih su devet oborili PVO sistemi. Jedna osoba je povređena.

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /

Osim toga, u granatiranju je oštećen gasovod u blizini mosta, koji prolazi od Strelkovskog nalazišta do Geničeska.

-Više od 20 hiljada stanovnika grada ostalo je bez snabdevanja gasom, rekao je Saldo.

 

Medvedev: Rano je za pregovore, treba ispuniti tri uslova

Pregovori sa Ukrajinom još nisu potrebni, neprijatelj treba, puzeći da moli za milost, napisao je na svom Telegram kanalu Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF, komentarišući pregovori o Ukrajini koji se održavaju u Džedi.

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, komentarišući navedeni sastanak, napisao je na Telegramu da je „teško osuditi želju za okončanjem rata“, ali da je „nemoguće raspravljati o tačkama Povelje UN, s obzirom da pored suvereniteta postoji i pravo nacija na samoopredeljenje“.

- Predlozi o miru imaju šanse za uspeh, ako se ispune tri ključna uslova: učešće obe strane u sukobu – čega nema, istorijski kontekst - to je da Ukrajina kao nikada nije postojao pre 1991, bila je deo Ruske Imperije i trenutna realnost - a ona je sledeća: Ukrajina je u fazi poluraspada, a deo njenih teritorija se vratio Rusiji. Taj posrednik koji je spreman da prizna ove očigledne stvari ima šanse za uspeh. Svi drugi – nikakve“, napisao je Medvedev.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov smatra da učešće predstavnika zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika) na konsultacijama u Džedi može biti korisno – da se zapadni pokrovitelji Kijeva urazume.

Prema rečima Rjabkova, Rusija će u Džedi razgovarati o rezultatima konsultacija o Ukrajini sa partnerima iz BRIKS-a koji su učestvovali na sastanku.

(Sputnjik)

Sobjanin: PVO uništila dron iznad Moskve

Neprijateljski dron uništila je protivvazdušna odbrana dok se približavala Moskvi u nedelju, rekao je gradonačelnik ruske prestonice Sergej Sobjanin.

Sobjanin je napisao u aplikaciji za razmenu poruka Telegram da se dron približio Moskvi oko 11 sati po lokalnom vremenu. Rusija je optužila Ukrajinu za dva napada dronom na njenu prestonicu prošle nedelje.

(Reuters)

 

Zaharova podesetila režim u Kijevu: Jedna je majka

Zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova smatra da je postavljanje amblema trozupca na spomenik Otadžbini u Kijevu, umesto grba SSSR-a, još jednom pokazao suštinu kijevskog režima.

"Ovo je prava suština kijevskog režima, na čelu sa kiborzima. Majka se ne može preimenovati. Ona je jedna. I jedino što možete da uradite sa njom je da je volite. A to oni ne umeju", diplomata napisala je na svom Telegram kanalu.

Grb Sovjetskog Saveza, koji se nalazi na štitu u levoj ruci skulpture, visoke 100 metara, demontiran je 1. avgusta. Umesto toga, 6. avgusta postavljen je mali grb Ukrajine - trozubac.

Kao što je ranije saopštio vršilac dužnosti ministra kulture i informisanja Ukrajine Rostislav Karandejev, posao mora biti završen do Dana nezavisnosti, koji se obeležava 24. avgusta. Grb SSSR-a će biti poslat u muzej.

 

Ruska vojska gađala aviobaze na zapadu Ukrajine, pogođen i aerodrom u Zaporožju

Ruska vojska je tokom noći preciznim oružjem izvela napad na aviobaze ukrajinske vojske u Hmeljnickoj i Rovenjskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Oružane snage Ruske Federacije izvele su noćas grupni napad dalekometnim preciznim oružjem, vazdušnog i morskog baziranja, na vazdušne baze Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Starokonstantinov, Hmeljnicka oblast i Dubno, Rovenjska oblast - rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na brifingu.

- Cilj napada je postignut. Svi naznačeni ciljevi su pogođeni - rekao je portparol.

Pored toga, pogođeni su hangari sa avijacionom tehnikom ukrajinske vojske na aerodromu u Zaporožju. Uništeno je i skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja 9. armijskog korpusa Oružanih snaga Ukrajine.

Još za brifinga Ministarstva odbrane:

◾Oružane snage Rusije odbile su pet napada Oružanih snaga Ukrajine u donjeckom pravcu. Ukrajinski gubici na ovom pravcu iznosili su 170 vojnika;

◾Oružane snage Rusije odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine u južnodonjeckom pravcu, gubici protivnika su iznosili 80 vojnika;

◾Oružane snage Rusije odbile su dva napada Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Rabotina u zaporoškom pravcu;

◾Ruska vojska u pravcu Kupjanska tokom proteklog dana odbila je 8 napada Oružanih snaga Ukrajine;

◾Ruska vojska u pravcu Krasnog Limana odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine u LNR.

(Sputnjik)

 

Rusija pokreće novu industriju - proizvodiće na desetine hiljada dronova

Rusija je spremna da pokrene novu industriju - proizvodnju bespilotnih vazdušnih sistema, saopštio je potpredsednik Vlade Rusije Andrej Belousov na forumu „Arhipelagu-2023“ koji se održava u Novosibirsku.

„Arhipelag” je pokazao da smo spremni da pokrenemo novu industriju. Nemamo sve, ali možemo da napravimo sve obrasce, na nivou demonstratora. Imamo skoro celu liniju, možda sa izuzetkom pojedinih komponenti. A ako govorimo o liniji bespilotnih vazdušnih sistema, onda je ona skoro kompletna“, rekao je on.

Belousov je naglasio da su domaći uzorci dronova na svetskom nivou, a neki čak i viši od svetskog.

- Otkrio sam da imamo proizvođače motora koji su traženi kod stranih partnera - objasnio je potpredsednik Vlade i dodao da, uprkos tome, ima mnogo posla u ovoj industriji.

Po njegovim rečima, Rusija bi trebalo da do 2024. godine dostigne proizvodnju 18 hiljada velikih i srednjih civilnih dronova na godišnjem nivou.

- I to ne uzimajući u obzir dronove manje od 1 kg, kojih će biti na desetine hiljada - objasnio je Belousov.

(Sputnjik)

 

Ruska PVO uništila dva drona iznad Brjanske oblasti

Ruski sistem protivvazdušne odbrane uništio je dva drona iznad Karačevskog okruga u Brjanskoj oblasti, izjavio je danas Aleksandar Bogomaz, guverner ove oblasti koja se graniči sa Ukrajinom.

- Nije bilo štete i žrtava - objavio je Bogomaz na Telegram kanalu, a nejasno je ko je lansirao dronove, prenosi Rojters.

Zvanični Kijev gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar teritorije Rusije ili na teritorijama u Ukrajini koje su pod kontrolom Rusije, navela je agencija.

Ruske vlasti kažu da je Brjanska oblast, koja se graniči i sa Ukrajinom i sa Belorusijom, tokom 17-mesečnog sukoba, bila meta višestrukih ukrajinskih napada i upada proukrajinskih diverzantskih grupa.
 

Varšava optužila Vagnerove borce da pokušavaju da se infiltriraju u Poljsku

Zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Pavel Jablonski izjavio je danas da su borci Vagnerove privatne vojne kompanije pokušali da uđu u Poljsku iz Belorusije, prenosi CNN.

- Iz Belorusije dolazi veoma realna pretnja - rekao je on, napominjući da vojnici Vagnerove grupe pokušavaju da prodru na teritoriju Poljske.

Zamenik ministra je za CNN rekao da Poljska očekuje "nove napade na granicu, i eventualne nove pokušaje narušavanja vazdušnog prostora" zemlje. 

On je naglasio da se Poljska neće "povlačiti".

Foto: Telegram printskrin/RIA Novosti

 

Ukrajinci granatirali Donjeck kasetnim bombama, gori krov univerziteta

Nakon subotnjeg ukrajinskog granatiranja Donjecka, plamen je zahvatio drveni krov univerziteta, izjavio je zvaničnik ministarstva za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Nakon najnovijeg ukrajinskog napada na Donjeck, gori zgrada Ekonomsko-trgovinskog univerziteta. Sa vatrom se bori 91 vatrogasac uz korišćenje 19 jedinica vatrogasne tehnike - izjavio je Aleksej Kostrubicki, ministar za vanredne situacije Donjecke Narodne Republike (DNR), prenosi Rojters.

Kostrubicki je rekao da su ukrajinske snage  u napadu koristile kasetnu municiju, koja je izazvala požar, ali Rojters nije dobio nezavisnu potvrdu ove informacije.

- Jedinice ministarstva za vanredne situacije lokalizovale su ovaj veliki požar u Donjeckom Vorošilovskom okrugu - navodi se u saopštenju ministarstva za vanredne situacije DNR, preneo je TAS S.

Prema preliminarnim informacijama, zapalio se krov i plafon na celoj zgradi sa oko 3.000 kvadratnih metara zahvaćenih površina.

Ukrajina, koja je prošlog meseca dobila američku kasetnu municiju, obećala je da će je koristiti samo za razbijanje položaja neprijateljskih trupa.

Zelenski: Rusija u Kupjansku pogodila centar za transfuziju krvi, ima žrtava

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija sinoć navođenom avio-bombom pogodila centar za transfuziju krvi u Harkovskoj oblasti i da ima poginulih i ranjenih.

- Ruska vođena avio-bomba na centar za transfuziju krvi u Ukrajini. Sinoć naselje Kupjansk u oblasti Harkov. Ima mrtvih i ranjenih. Moje saučešće! - napisao je Zelenski na Telegramu.

Naveo je da spasioci gase požar do koga je došlo posle napada, prenosi Interfaks Ukrajina.

Vazduhoplovstvo oružanih snaga Ukrajine je saopštilo da je Rusija treći put za dan izvela veliki raketni napad na Ukrajinu, koristeći krstareće rakete Kh-101/Kh-555.

Upozorenje za raketni napad izdato je za niz oblasti u Ukrajini, uključujući Sumsku, Harkovsku, Hmeljničku, Čenigovsku i Kijevsku oblast, javlja Unian.

BONUS VIDEO: OVAKO IZGLEDA RODOS NAKON POŽARA - Vatra je uništila sve pred sobom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (2)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024