RAT U UKRAJINI: Ruski kontranapad ka Orehovu, VSU se povlači; Zapad nezadovoljan - VSU zauzela 240km2 (FOTO/MAPA/VIDEO)

Novosti onlajn

05. 08. 2023. u 07:07 >> 01:30

RAT u Ukrajini 528. dan. Nastavljaju se borbe na različitim delovima fronta.

РАТ У УКРАЈИНИ: Руски контранапад ка Орехову, ВСУ се повлачи; Запад незадовољан - ВСУ заузела 240км2 (ФОТО/МАПА/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Zapad nezadovoljan Kijevom: Za dva meseca VSU zauzela 240 km2

Neki američki zvaničnici su frustrirani zbog ukrajinske kontraofanzive, u kojoj je, posle dva meseca, osvojeno nešto više od 240 kvadratnih kilometara, izveštava "En-Bi-Es njuz".

Foto Tanjug

Dok ukrajinske trupe vode borbu protiv dobro utvrđenih ruskih snaga u Ukrajini, vlada u Kijevu u inostranstvu vodi drugačiju vrstu bitke, pokušavajući da utiče na to kako svet doživljava kijevsku kontraofanzivu.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da su uvereni da na kraju pobediti Rusiju, ali upozoravaju na nerealna očekivanja u medijima, čija je posledica širenje "obmanjujućeg narativa", prema kome "Kijev ne može da pobedi."

-Dve stvari koje stalno tražimo od naših saveznika su oružje i strpljenje", izjavio je savetnik ministra odbrane Ukrajine Jurij Sak.

 

Nema rešenja na bojnom polju?

Bajdenova administracija je saopštila da planira da Ukrajini obezbedi borbene avione F-16, ali do tada će proteći meseci.

Za Ukrajinu, koja zavisi od spoljne pomoći kako bi nastavila da vodi rat, politički ulozi u kontraofanzivi ne mogu da budu veći.

Foto Tanjug/AP

Ukrajina je tokom protekle nedelje preduzela koncentrisane napade na zapadu Zaporoške oblasti. Uprkos tome, nije bilo značajnijih promena na linijama fronta.

Semjuel Čarap, politikolog u istraživačkom centru Rand, tvrdi da nijedna strana nema šanse da postigne konačnu pobedu: "SAD bi trebalo da počnu da se pripremaju za nerešen ishod i da se posvete opcijama za diplomatsko rešenje."

-To je znak kuda stvari idu. Rat se neće rešiti na bojnom polju, dodao je Čarap.

 

Kontranapad ruskih trupa ka Orehovu, VSU se povlači (MAPA)

Ruske trupe su krenule u kontranapad na Orehov, potiskujući jedinice VSU na Zaporoškom frontu.

Popodne su pešadijske grupe Oružanih snaga Ukrajine napale ruske položaje na poljima na liniji Rabotino-Verbove, podržavajući napade artiljerijskim granatiranjem kasetnom municijom.

VSU je uspeo da dođe do ruskih rovova, gde su počele borbe pešadijskim oružjem.

Tokom sukoba odbijene su jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine.

Nakon toga, ruske trupe su na više rejona krenule u kontranapade, nateravši jedinice VSU u bekstvo i izbacivši ga sa niza prednjih pozicija.

Ruska artiljerija je celog dana aktivno pokrivala pešadijske i položaje VSU.

BORBE KOD NOVOSELOVSKOG: Žestoka bitka za uzvišenja (MAPA)


Kao rezultat višednevnog juriša, ruski vojnici su uspeli da oslobode selo Novoselovskoe, za koje su se vodile borbe poslednjih nekoliko meseci.

Od samog naselja nije ostalo praktično ništa, najveći deo je bio u sivoj zoni. Oružane snage Ukrajine držale su odbranu u dve ulice zapadno od Novoselovskog.

Ilustracija telegram rybar

Nakon oslobođenja sela, glavni napori Oružanih snaga RF trebalo bi da budu koncentrisani na severnu i južnu periferiju, odakle su ukrajinske formacije gađale Kuzemovku.

Takođe na jugu postoji važna uzvisina, sa koje se otvara pregled ka Novoselovskom i susednih položaja, i za koju se, takođe, vode žestoke borbe.

Pentagon: Uvereni smo da će VSU upotrebiti svoj borbeni potencijal

-Uvereni smo da im je još na raspolaganju značajna borbena moć i da će je upotrebiti, rekao je u četvrtak sekretar za štampu Pentagona brigadni general Pat Rajder.

Foto Tanjug/AP

Ukrajinski zvaničnici tvrde da se ne kreću presporo. "Mislim da ne postoji bilo koja druga država ili narod na svetu, koji bi želeo da ova kontraofanziva ide brže", izjavio je Sak. "Mi se suočavamo sa neprijateljem koji nas nadmašuje u ljudstvu, artiljeriji i svemu ostalom. Mi smo David koji se bori protiv Golijata, što znači da moramo da budemo pametni", rekao je on.

 

Zelenski: Kinžali i Kalibri pogodili fabriku Motot sič

Tokom masovnog raketnog napada koji se dogodio pre nekoliko sati, ruski osvajači su posebno pogodili fabriku Motor Sič u Zaporožju. Neke od projektila su oborile snage protivvazdušne odbrane.

-Danas se dogodio još jedan ruski raketni napad na našu državu. „Kinžal“, „Kalibar“. Pogodili su Motor Sič, u našoj Hmeljničkoj oblasti“, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski tokom tradicionalne večernje video poruke.

Foto: EPA

Prema njegovim rečima, neke od projektila su oborili vojnici PVO. Šef države je naglasio da koliko god da bude takvih ruskih napada, oni neće dati ništa neprijatelju.

 

Žestoke borbe kod Kupjanska

U toku su bitke na kupjanskom delu fronta, a ruske snage proteruju ukrajinsku vojsku sa svojih položaja, saošptio je izviđač 1. ruske gvardijske tenkovske vojske Zapadnog vojnog okruga.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

-U toku je gađanje položaja ukrajinskih snaga iz minobacača o artiljerije nakon čega kreće pešadija. Svi su aktivirani, rekao je on.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da je na kupjanskom delu fronta proteklog dana likvidirano do 140 ukrajinskih vojnika, uništena jedna samohodna artiljerija „krab“ poljske proizvodnje, kao i po jedna haubica D-20 i „Msta-B“.

 

 

Ruska ofanziva kod Kupjanska se nastavlja

U kupjanskom pravcu u LNR ruska vojska oslobodila naselje Novoselovsko, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug/AP

Ruska RE sredstva obaraju NATO rakete

Ruska sredstva radio-elektronske borbe uspešno se suprotstavljaju oružju NATO koje je isporučeno Ukrajini, piše britanski "Dejli ekspres" i dodaje da se to odnosi i na projektile "hajmars".

Foto CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/David Monniaux /


U članku se navodi da ruski sistemi "polje-21" i "žitelj" efikasno ometaju dži-pi-es signale i satelitske veze u zoni specijalne operacije, kao i da ometaju dronove-kamikaze.
 

 

Zelenski menja taktiku, NATO nezadovoljan

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski uputio je jasan signal NATO-u posle ograničenih rezultata ukrajinskih snaga u kontraofanzivi, piše analitičar časopisa „Vor zon“ Hauard Altman.

-Bez obzira na milijarde dolara vredne isporuke oružja Ukrajini i obuku vojnika u kampovima u SAD i NATO u kontraofanzivi je ostvareno slabo napredovanje. Sada Kijev menja taktiku, navodi se u članku.

Foto Tanjug/AP

Prema rečima autora, drastična promena planova komande ukrajinske vojske je jasan signal NATO da su snovi o velikog napredovanju pretrpeli krah.

Sada ukrajinski generali nameravaju da odustanu od pogubnih pokušaja da se probiju po minskim poljima i ograničiće se na artiljerijske napade, naveo je Altman.

Snimak sa drona koji je udario u tanker (VIDEO)

Na telegram kanalima pojavio se snimak ukrajinskog napada na ruski tanker SIG.

Inače, SBU je u potpunosti potvrdila da je ruski tanker Sig napadnut usled njihovih akcija.

 

MO Rusije: Posadi tenka Aljoša zvanje Heroj Rusije (VIDEO)

Posada ruskog tenka "Aljoša" koja je uništila osam jedinica ukrajinske tehnike u borbama u zaporoškom pravcu dobiće zvanje "Heroj Rusije", saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U prvim minutama bitke, strelac-operater Aleksej Neustrojev je dobro nišanio i vatrom uništio oba neprijateljska tenka T-72B. U narednih 30 minuta uništeni su oklopni transporter M113 i 5 američkih oklopnih transportera MaxxPro, zajedno sa desantnim snagama.

Ukupno, tokom bitke, gubici VSU, osim uništene opreme, iznosili su više od 100 izbačenih iz stroja.

 

Vazdušna uzbuna u Ukrajini

Vazdušna opasnost proglašena je u nekoliko ukrajinskih regiona, navodi se na sajtu ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Reč je o Černigovskoj, Sumskoj, Poltavskoj, Čerkaskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Krivogradskoj oblasti.

Sirene su se aktivirale u 15.05 po lokalnom vremenu.

Zaharova: Odluke o Ukrajini na političkom novu bez Rusije - apsurd i nonsens

Utvrđivati na političkom novu rešenja za ukrajinsku krizu bez učešća Rusije predstavlja apsurd i nonsens, ali za diskusiju o njima postoji čitav prostor za ispoljavanje kreativnosti, ocenila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

- Treba razdvojiti dve stvari: normalizaciju situacije i utvrđivanje rešenja na političkom nivou bez učešća Rusije što je, kao što sam rekla, apsurd i nonsens. Mislim da to svi razumeju. Druga je stvar diskutovati o situaciji, a nju nije isprovocirala Rusija nego Zapad, tu postoji čitav prostor za kreativnost - rekla je Zaharova u intervjuu za RBK povodom pregovora u Džedi.

Saudijska Arabija namerava da održi u Džedi pregovore o Ukrajini na koje je pozvala predstavnike tridesetak država ali ne i Rusiju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da će Kremlj pratiti šta se događa na tim sastancima a Saudijska Arabija je saopštila da će informisati Rusiju o ishodu.

(Sputnjik)

 

Rusija: Ukrajinske snage sa 90 projektila gađale pet pograničnih rejona Belgorodske oblasti

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata gađala pet pograničnih rejona Belgorodske oblasti i ispalila 90 projektila, rekao je gubernator te ruske oblasti Vjačeslav Gladkov.

(Sputnjik)

 

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Ruske snage uništile tri ukrajinske jurišne grupe zapadno od Orehova u Zaporoškoj oblasti

 

Ruske oružane snage uništile su tri ukrajinske jurišne grupe zapadno od Orehova u Zaporoškoj oblasti, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Jevgenij Balicki.

Prema njegovim rečima, ukrajinska udarna grupa pokušala je da napadne ruske položaje u rejonu Rabotina.

-Istovremeno, naše vazdušno izviđanje je otkrilo koncentraciju tri jurišne grupe zapadno od Orehova. Sve grupe su uništene, preostali ukrajinski borci su se povukli u severnom pravcu - napisao je on na svom Telegram kanalu, prenela je agencija TASS.

 

SBU Ukrajine: Izveli smo napad pomorskim dronom na ruski tanker "Sig"


Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) je noćas zajedno sa ukrajinskom mornaricom izvela specijalnu operaciju, u kojoj je pomorskim dronom napadnut veliki naftni tanker Ruske Federacije „Sig“, rekli su izvori u SBU za ukrajinske medije. 

Tanker je prevozio gorivo za ruske trupe, prenosi Interfaks Ukrajina.

Kako se navodi, specijalna operacija je izvedena pomoću pomorskog drona, koji je nosio 450 kilograma TNT-a.

Ističe se da je operacija izvedena u teritorijalnim vodama Ukrajine.

Prethodno je ruska Federalna agencija za pomorski i rečni saobraćaj saopštila da je tanker "Sig" oštećen na južnom prilazu Kerčkom moreuzu nedaleko od Krimskog mosta, verovatno u napadu pomorskog drona, 

U saopštenju se navodi da tanker nije potonuo, kao i da niko od 11 članova posade nije povređen.

 

Tanjug

 

Danilov: Kijev neće tražiti dozvoli da uništi neprijateljske vojne ciljeve


Ukrajina ne namerava da traži ničiju dozvolu da uništi neprijateljske vojne ciljeve, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov, u ekskluzivnom intervjuu za Ukrajinski radio, komentarišući napad dronom na ruski desantni brod Olenegorskij Gornjak kod obala ruske Novorosije.

- Postupaćemo onako kako smatramo da je potrebno, prvo, da obezbedimo svet prehrambenim proizvodima, a drugo, da obezbedimo ekonomsku komponentu za naše poljoprivredne proizvođače - rekao je Danilov, prenosi Ukrinform.

Kako je prethodno saopšteno, bespilotne letelice kamikaze na moru napale su desantni brod ruske mornarice Olenegorskij Gornjak, koji se nalazio u ruskom gradu Novorosijsk. 

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je napad odbijen, a u medijima su se pojavili snimci na kojima se vidi kako brod vuče sa jasnim znacima pričinjene štete.

 

 

Ruski tanker oštećen verovatno u napadu pomorskog drona na ulazu u Kerčki moreuz

 Ruski tanker "Sig" oštećen je na južnom prilazu Kerčkom moreuzu nedaleko od Krimskog mosta, verovatno u napadu pomorskog drona, saopštila je danas pres-služba ruske federalne agencije za pomorski i rečni saobraćaj  (Rosmorrečflot).

U saopštenju se navodi da je tanker oštećen u petak, da nije potonuo, kao i da niko od 11 članova posade nije povređen.

Ističe se da je spasilački tegljač "Merkur" privezan za tanker na kojem će biti sanirano oštećenje, preneo je Interfaks.

Prolazak automobila na Krimskom mostu nastavljen je nakon tročasovnog zaustavljanja saobraćaja, navodi se na Telegram kanalu sa zvaničnim informacijama o situaciji na prilazima.

Savetnik šefa Krima Oleg Ključkov prethodno je rekao da je do zaustavljanja saobraćaja došlo zbog "pretnje napadom".

Saobraćaj na Krimskom mostu bio je blokiran svakodnevno tokom ove sedmice, ponekad i po nekoliko puta. 

Na Krimskom mostu jedna traka je otvorena za saobraćaj nakon što su most 17. jula napala dva ukrajinska drona kada je oštećena deonica puta.

 

Zelenski: Ukrajinski izvoz je ključni faktor stabilnosti tržišta hrane


Ukrajinski izvoz je ključni faktor stabilnosti tržišta hrane i stoga,  zajedno sa partnerima, Ukrajina radi na garantovanju bezbednosti hrane, izjavio je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski u noćnom video obraćanju.

- Ukrajinski izvoz hrane je ključni faktor stabilnosti tržišta hrane. I radimo sa svim našim partnerima kako u regionu, tako i u svetu uopšte na garantovanju prehrambene sigurnosti - rekao je Zelenski, prenosi Ukrinform.

U Džedi u Saudijskoj Arabiji danas počinje sastanak savetnika šefova država i stranih diplomatskih zvaničnika u vezi sa ukrajinskom formulom mira, a prema rečima Zelenskog, na ovom skupu će biti predstavljene mnoge zemlje i različiti kontinenti, uključujući i globalni jug.

- To je veoma važno jer u pitanjima kao što je bezbednost hrane, sudbina miliona ljudi u Africi, Aziji i drugim delovima sveta direktno zavisi od toga koliko će svet biti brz u primeni Formule mira - istakao je predsednik Ukrajine. 

 

BONUS VIDEO: RUSIJA - Posledice napada dronom na poslovni centar u Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (3)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024