OGLASIO SE I PEKING: Ministarstvo spoljnih poslova dalo svoj komentar o situaciji u Nigeru

Novosti online

04. 08. 2023. u 00:02

KINESKO Ministarstvo spoljnih poslova nazvalo je svrgnutog predsednika Nigera Mohameda Bazuma prijateljem Kine i izrazilo nadu da će njegova lična bezbednost biti garantovana.

ОГЛАСИО СЕ И ПЕКИНГ: Министарство спољних послова дало свој коментар о ситуацији у Нигеру

Tanjug

- Predsednik Bazum je prijatelj Kine, nadamo se da će mu lična bezbednost biti garantovana, a nesuglasice u Nigeru biti rešene mirnim putem - dijalogom, polazeći od fundamentalnih interesa države i naroda kako bi se što pre uspostavio red i stabilnost u zemlji - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ministarstvo je takođe navelo da Kina pomno prati situaciju u Nigeru.

- Verujemo da Niger i zemlje regiona poseduju mudrost i sposobnost da pronađu političko rešenje za trenutnu situaciju - navodi se u saopštenju.

Kina je jedan od najvećih investitora u Nigeru. Prema podacima Ministarstva trgovine Kine, od 2021. godine više od hiljadu kineskih radnika radilo je u oko 40 kineskih kompanija u Nigeru. Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) i Kineska nacionalna nuklearna korporacija (CNNC) uložile su 4,6 milijardi dolara i 480 miliona dolara u industriju nafte i uranijuma u ​​zemlji.

Tanjug

Uz podršku Kine, Niger je odlučio da izgradi naftovod, dužine 2.000 kilometara za transport sirove nafte sa jugoistoka zemlje do luke Seme u Beninu. Planirano je da bude završen 2023. godine.

Ranije je Čajna geo-indžinering korporejšn internešnal, finansirana iz koncesionih kredita Eksportno-import banke Kine, izgradila vodovod u regionu Zinder u južnom Nigeru, koji je pušten u rad u martu 2015. godine. Pored toga, Kina je 2016. godine otvorila bolnicu sa 500 kreveta u glavnom gradu Nigera, Nijameju.

FOTO: Tanjug/AP

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smenjuju Muhameda Bazuma sa mesta predsednika zemlje, zatvaranje granica, uvođenje policijskog časa, suspenziju ustava i zabranu političkog delovanja partija. Oni su 28. jula saopštili da je na mesto šefa države došao general Abduraman Tijani.

Tokom puča on je predvodio predsedničku gardu čije su jedinice pritvorile i nastavljaju da drže Bazuma. U Bazumovom kabinetu prvo su tvrdili da vojska nije podržala pobunjenike, ali je kasnije komanda Oružanih snaga izjavila o svojoj solidarnosti sa njima.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PANIKA ZBOG TAJFUNA: Rafovi u prodavnicama prazni

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)