RAT U UKRAJINI Kijev ide na sve ili ništa: Bacio u borbu poslednje rezerve - 10. AK; MO Rusije: Jedinice RF napreduju kod Kupjanska

Novosti online

03. 08. 2023. u 08:17 >> 22:32

RAT u Ukrajini ušao je u 526. dan. Ministarstvo odbrane Rusije optužilo je Ukrajinu da pokušava da „izvrši teroristički napad bespilotnim letelicama“.

РАТ У УКРАЈИНИ Кијев иде на све или ништа: Бацио у борбу последње резерве - 10. АК; МО Русије: Јединице РФ напредују код Купјанска

Foto Tanjug/AP

Lanceti strah i trepet ukrajinskog oklopa (VIDEO)

Bespilotna letelica (dron kamikaza) Lancet, kojom je rukovao operator 58. ruske armije, našao je još jednu žrtvu na Zaporoškom frontu. Ovaj put pogođen je nemački tenk Leopard 2A6.

 

Poljska predala svih 200 oklopnih vozila

Ukrajinska vojska dobila je od Poljske svih 200 oklopnih vozila ROSOMAC koje je obećala.

Počela treća faza ukrajinske ofanzive u borbu bačene i jedinice 10. AK

Vojni izvori rekli su za Vašington Post da je Rabotino od velike strateške vrednosti, i da tamo Oružane snage Ukrajine imaju najveće šanse da probiju odbranu Oružanih snaga RF, ali od Rabotina do glavne ruske odbrambene linije ima još oko 19 km.

Novine pišu o početku 3. etape kontraofanzive.

Prva faza ofanzive počela je u junu, kada je 9. armijski korpus Oružanih snaga Ukrajine, naoružan NATO opremom, naleteo na dobro utvrđenu odbranu, posebno na minska polja, i mogao je da ostvari samo ograničen napredak.

Foto Tanjug/AP

Druga etapa se uglavnom sastojala od pešadijskih napada, tokom kojih je Kijev pokušavao da asimetričnim metodama ratovanja (tj. koristeći nedostatke ruske vojske) stekne prednost nad Rusima, ali ni to nije dovelo do značajnog napretka.

Oružane snage Ukrajine su prošle nedelje odlučile da na bojno polje izbace rezervni 10. armijski korpus, što je dovelo do naglog intenziviranja neprijateljstava, piše Vašington post.

Tanjug

-Poslednja nedelja borbe je bila važna, jer. Oružane snage Ukrajine odlučile su da više koriste 2. ešalon svojih trupa. Još nije jasno da li su ruske snage pretrpele dovoljno žrtava da stvore uslove za proboj. U ovoj fazi čekamo i gledamo, rekao je vojni analitičar Rob Li, koji je nedavno posetio front.

Oružane snage Ukrajine poručuju: „Stalno pokušavamo da se učvrstimo u Rabotinu i savladamo niz prepreka. Vremenski uslovi su idealni da ruska vojska koristi bespilotne letelice za napad na našu artiljeriju“, rekao je on.

Analitičari takođe primećuju da novoformirane jedinice Oružanih snaga Ukrajine nisu tako uspešne kao one iskusnije (na primer, one koje su se borile kod Hersona i Harkova).

 

Ruske jedinice napreduju na Istoku, teška situacija kod Bahmuta (MAPA)

Na Starobeljskom pravcu, ruske jedinice nastavljaju puzajuću ofanzivu u šumama kod Kremene, kao i kod Novoselovskog. U oblasti Karmazinovke situacija se stabilizovala, Oružane snage RF ne dozvoljavaju neprijatelju da rotira jedinice.

Na sektoru Vremjevske izbočine, VSU je još jednom pokušao da napadne Urožajnoje i Prijutnoje, međutim, pošto je pretrpeo gubitke, bio je primoran da se povuče na prvobitne položaje. Pored toga, Oružane snage Ukrajine su u sektoru Orehovski izvršile neuspešan pokušaj napada na Rabotino.

Ilustracija telegram rybar

Borbe se nastavljaju u pravcu Soledara u oblasti Kleščejevke i Berhovskog rezervoara. Oružane snage Ukrajine pretrpele su velike gubitke i nisu uspele da ostvare značajniji uspeh tokom proteklog dana, ali je situacija i dalje daleko od stabilne.

 

Kirbi: Sastanci u Džedi nisu mirovni pregovori

Predstojeći sastanci u Džedi o Ukrajini nisu mirovni pregovori, nego pokušaj da se dobije podrška za predloge Kijeva, rekao je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

Foto Tanjug/AP

-To nisu mirovni pregovori i ne bih od toga očekivao konkretne i opipljive rezultate. To je još jedna prilika da se dobije podrška svetske zajednice za predloge Kijeva, rekao je Kirbi.

Ranije je „Volstrit džurnal“ objavio da Saudijska Arabija želi da u avgustu održi pregovore o Ukrajini i u tom cilju pozvani su predstavnici gotovo 30 zemalja, ali ne i Rusije.

 

 

Zelenski o situaciji na frontu: Nije lako

Zelenski je prokomentarisao situaciju na frontu: „Nije svuda lako. Napadi su veoma žestoki."

Istovremeno, Generalštab Oružanih snaga Ukrajine izveštava o nastavku ofanzivnih dejstava na melitopoljskom i berdjanskom pravcu i napadima ruske vojske.

Foto Tanjug/AP

Bilo je oko 30 sukoba. Ruski napadi su odbijeni u sledećim pravcima:

- Bahmutski - južno i jugoistočno od Ivanovskog,

- Avdejevka - severno i jugoistočno od Avdejevke i jugoistočno od Pervomajskog, Donjecka oblast,
- Marjinski - u oblasti Marjinka,
- Šahtjorski - zapadno od Staromajorskog i istočno od Urožajnog.

Uhapšen načelnik jednog od odeljenja štaba Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine (VIDEO)

Organizovao je šemu u kojoj je za novac pomogao muškarcima koji su trebali da budu mobilisani da napuste Ukrajinu.


Od pritvorenika su službenici GBR oduzeli više od 48.000 dolara i 5.000 evra.

 

Ukrajinci koristili kasetnu municiju po gradu

Ukrajinska vojska je dva dana zaredom granatira Kremenu, poginuo je lokalni stanovnik, prenosi Telegram kanal vlade LNR.

-Prvog i drugog avgusta Oružane snage Ukrajine izvele su artiljerijske udare na Kremenu, navodi se u tekstu.

Foto: Tviter KyleJGlen

Prvog dana, kasetna municija je oštetila stadion Olimp, a drugog oštećena je jedna stambena zgrada.

Vlasti LNR smatraju da je jedan od glavnih ciljeva ukrajinskih snaga da seju paniku među civilnim stanovništvom, zbog čega su povećali broj napada na civilnu infrastrukturu.

 

Borbe kod Novoselovskog

Već nekoliko dana vode se intenzivne borbe u rejonu Novoselovskog. Jedinice ruske armije napadaju neprijateljska uporišta, deluju sa Kuzemovke i pokušavaju da zauzmu važne taktičke pozicije za napredovanje duboko u odbranu.

Prema nepotvrđenim izveštajima, ruske trupe su uspele da napreduju severno od Novoselovskog. Sukobi se nastavljaju i na jugu u blizini plantaža u blizini sela.

Ilustracija telegram rybar

Istovremeno, napredne izviđačke grupe Oružanih snaga RF sprovode racije na linijama Oružanih snaga Ukrajine u samom selu. Linija kontrole na ovom području nije pouzdano poznata zbog ratne magle, trenutno se borbe nastavljaju.

 

Ministar odbrane Poljske: Poslali smo jo vojske na granicu

Poljska će nastaviti da pojačava brojnost snaga na granici sa Belorusijom, rekao je ministar odbrane republike Mariuš Blaščak na sastanku sa vojskom.

-Poljske vlasti, poljska vlada čine mnogo na obezbeđivanju bezbednosti. Ali, očigledno, provokacije pokazuju da je potrebno još veće vojno prisustvo kako bi se odvratio agresor kako bi se sprečile provokacije, rekao je on, napominjući da je ovo - njegova lična odluka.

 

Foto: EPA

 

MO Rusije: Jednice RF napreduju kod Kupjanska, odbijeni napadi na više pravaca

Izveštaj ruskog Ministarstva odbrane za protekli dan:

-Oružane snage Rusije izvele su u kupjanskom pravcu ofanzivne operacije na širem delu fronta i zauzele povoljnije položaje u Harkovskoj oblasti i LNR;

-Oružane snage Rusije odbile su napad Oružanih snaga Ukrajine na području Urožajnog u DNR;

-Oružane snage Rusije uništile su u DNR lanser PVO raketnog sistema „buk“;

-Ruska vojska je uspešno odbila napad jedinica 25. Vazduhoplovno-desantne brigade Oružanih snaga Ukrajine na području Novoselovskog;

Foto Tanjug/AP

-Oružane snage Rusije likvidirale su tokom prethodnog dana gotovo 150 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;

-Oružane snage Ukrajine izgubile su u južnodonjeckom pravcu gotovo 175 vojnika, tenk, 2 artiljerijska sistema M777 i haubicu D-30;

-Ukrajinska vojska izgubila je u pravcu Donjecka gotovo 380 vojnika;

-Oružane snage Rusije odbile su u donjeckom pravcu 8 napada ukrajinske vojske, izvele kontranapad i poboljšale položaje duž linije fronta kod naselja Berestovo, Krasnogorovka i Marjinka;

-Oružane snage Rusije u pravcu Krasnog Limana odbile su dva napada ukrajinske vojske i nanel težak poraz neprijatelju pored naselja Grigorovka, Torsko i Makejevke;

Foto Tanjug/AP

-PVO sredstva Rusije tokom prethodnog dana presrela su 11 projektila višecevnog raketnog sistema „hajmars“ i 2 rakete „harm“ Oružanih snaga Ukrajine.

-PVO sredstva Rusije tokom prethodnog dana uništila su 38 ukrajinskih dronova;

-Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom proteklog dana u zaporoškom pravcu oko 45 vojnika;

-Ruska vojska uništila je u pravcu Hersona gotovo 30 ukrajinskih vojnika i haubicu „msta-b“ Oružanih snaga Ukrajine.

 

Nove EU sankcije Belorusiji

Evropska unija je proširila na Belorusiju sankcije s ciljem da spreči zaobilaženje ograničenja protiv Rusije preko te zemlje.

Uvedena je zabrana izvoza u Belorusiju vatrenog oružja i municije, kao i tehnologije i robe koja doprinosi unapređivanju zemlje na vojnom planu.

 

Peskov o izjavama Danilova

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je izjavu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Alekseja Danilova da su ukrajinske Službe bezbednosti učestvovale u oba napada na Krimski most suvišnom potvrdom saopštenja Moskve.

Peskov je podsetio da je ruska strana to znala.

- Mi smo o tome govorili i prvi i drugi put. Imali smo takve informacije, znali smo to. Zbog toga je ovo suvišna potvrda - istakao je portparol.

Foto: Profimedia

Gladkov: Granatirano sedam pograničnih okruga Belgorodske oblasti

Ukrajinske snage su u protekla 24 časa granatirale sedam pograničnih okruga Belgorodske oblasti i ispalile više od 90 granata, saopštio je gubernator oblasti Vjačeslav Gladkov.

Gubernator: Uništena bespilotna letelica na jugozapadu Kaluške oblasti

PVO sistemi na jugozapadu Kaluške oblasti otkrili su i uništili još jednu bespilotnu letelicu, saopštio je gubernator oblasti Vladislav Šapša na svom Telegramu.

On je dodao da nema posledica po ljude i infrastrukturu.

Balicki: Uništene tri ukrajinske jurišne brigade

Ruske snage uništile su tri ukrajinske jurišne brigade koji su se spremale za ofanzivna dejstva kod Male Tokmačke i Novopokrovke u Zaporoškoj oblasti, saopštio je v.d. gubernatora oblasti Evgenije Balicki.

Danilov: Niko ne može da nam postavlja rokove

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost Ukrajine Aleksej Danilov tvrdi da za ukrajinsku kontraofanzivu nema rokova ni rasporeda.

- Niko ne može da nam postavlja rokove, osim nas samih, to je prvo... Drugo, nema nikakvog rasporeda (ofanzive). Imamo sistem NATO-a... i komandant odlučuje kako će da deluje u nekom pravcu, uzimajući u obzir postavljene zadatke - rekao je Danilov, prenosi ukrajinska televizija „TSN“.

Ruske snage uništile raketni sistem „iris T“

Ruske snage grupe „Dnjepar“ uništile su raketni sistem nemačke proizvodnje „iris T“ kod naselja Nadeždovka u Hersonskoj oblasti, saopštili su u hitnim službama regiona.

Maročko: Veliki gubici ukrajinske vojske kod mesta Kleščejevka

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke kod mesta Kleščejevka nedaleko do Artjomovska, saopštio je potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.

Ranije je objavljeno da ukrajinske snage pokušavaju da probiju rusku odbranu i zauzmu ovo mesto.

Uništeno šest dronova iznad Kaluške oblasti

Snage PVO oborile su šest dronova prilikom preleta kroz Kalušku oblast na teritoriji Rusije, nema povređenih ni oštećenja, saopštio je gubernator regiona Vladislav Šapša.

Na licu mesta su operativne službe.

Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je uništeno šest dronova iznad Kaluške oblasti i optužilo Ukrajinu da pokušava da „izvrši teroristički napad bespilotnim letelicama“.

Otkrivena dva skrovišta sa municijom

Pripadnici Ruske garde i policije Luganske Narodne Republike otkrili su dva skrovišta sa municijom u Slavjanoserbskom okrugu, saopštili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova republike.

U MUP-u su saopštili da su u skrovištu pronađene mine, granate i čaure. Sva zaplenjena municija uništena je na licu mesta.

Napad ruske avijacije u lisičanskom pravcu

Avijacija ruske grupe snaga „Jug“ izvela je napad na objekte Oružanih snaga Ukrajine u lisičanskom pravcu, saopštio je načelnik pres-centra grupe Vadim Astafjev.

Helikopterima su uništeni oklopni transporter i borbeno vozilo pešadije ukrajinskih snaga u regionu Bogdanovke i Kleščejevke, dodao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024