NOVI IZAZOV ZA BIBIJA: Izraelski premijer se ne predaje

I.S.

29. 07. 2023. u 08:15

POZNAT pod nadimkom Bibi, ne samo na domaćem, već i inostranom terenu, izraelski premijer Benjamin Netanijahu (73), podigao je sunarodnike na noge i "isterao" na ulične proteste protiv njegove reforme pravosuđa, za koju tvrde da je srozana na mehanizam zaštite vlasti.

НОВИ ИЗАЗОВ ЗА БИБИЈА: Израелски премијер се не предаје

Foto: Profimedia

Bivši izraelski premijer Ehud Barak tvrdi da je "ovo najveća kriza u istoriji zemlje", dok Netanijahu tvrdi da će se, kad se prašina slegne, videti da se radi o jačanju demokratije.

Političar koji je ukupno 15 godina proveo u premijerskoj fotelji, i tako postao predsednik vlade sa najduži mandatom u istoriji Izraela, ni ovog puta se ne predaje. Nije pomoglo ni to što je više institucija, uključujući advokatsku komoru, zatražilo od Vrhovnog suda da podigne barijeru za propis, kojim se ukidaju ovlašćenja Vrhovnog suda da poništava odluke vlade i parlamenta za koje smatra da su nerazumne i štetne.

Netanijahu se zbog ove reforme suočava i sa velikim padom rejtinga, kao i međunarodnim kritikama, ali prekaljenom predsedniku vlade Izrala kontroverze nisu strane. Pre bi se reklo da je navikao na "čupave" situacije koje je do sada vešto prevazilazio.

Suočio sa međunarodnim kritikama zbog svoje, decenijama duge, politike proširenja izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, koja se po međunarodnom pravu smatra nezakonitom. On je 2019. godine optužen i za povredu poverenja, mito i prevaru, posle trogodišnje istrage. Zbog toga se odrekao svih ministarskih funkcija, osim - premijerske. Otac troje dece, Netanijahu se hvata ukoštac i sa zdravstvenim problemima, pa se nedavno podvrgao ugradnji pejsmejkera, pošto decenijama pati od aritmije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)