"POČINJEMO DA OSEĆAMO EFEKTE STVARNOSTI" Micotakis traži više koraka zbog klimatskih promena

Tanjug

27. 07. 2023. u 15:27

GRČKI premijer Kirijakos Micotakis izjavio je danas da Grčka treba da preduzme više koraka u borbi protiv efekata klimatskih promena, nakon što su Grčku pogodili šumski požari.

ПОЧИЊЕМО ДА ОСЕЋАМО ЕФЕКТЕ СТВАРНОСТИ Мицотакис тражи више корака због климатских промена

Foto AP

On je rekao da Grčka treba da reformiše način gašenja požara i politiku prevencije, kao i da učini više za ublažavanje uticaja klimatskih promena. Micotakis je, tokom sastanka sa predsednicom Grčke Katerinom Sakelaropulu, kazao da je klimatska kriza možda realnost, ali da ne može biti izgovor.

- Naša zemlja bi trebalo da preduzme više koraka... da bude spremna da ublaži, koliko je to moguće, efekte stvarnosti koju mi već počinjemo da osećamo, a to bi moglo imati dramatične efekte na mnoge različite aspekte našeg ekonomskog i društvenog života - istakao je Micotakis.

U požarima širom Grčke, koje pojačavaju jaki vetrovi i temperatura viša od 40 stepeni Celzijusa, sinoć su nastradale još dve osobe u centralnoj Grčkoj, čime se broj poginulih u požarima popeo na pet.

Vatrogasci su saopštili da je do sada tokom godine bilo više od 500 šumskih požara širom zemlje. Dok su letnji požari uobičajeni u Grčkoj, naučnici kažu da je više temperature i suvo vreme pretvaraju u mediteransko žarište klimatskih promena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave