"SUDE MI ZA HRISTA, CRKVU I VERU": Iguman Kijevsko-Pečerske lavre prebačen u pritvor

Tanjug

15. 07. 2023. u 07:17

UKRAJINSKI sud doneo je odluku da iguman Kijevsko-Pečerske lavre, mitropolit Pavel, bude prebačen u pritvor nakon što mu je promenjena mera kućnog pritvora koja je važila do 14. avgusta.

СУДЕ МИ ЗА ХРИСТА, ЦРКВУ И ВЕРУ: Игуман Кијевско-Печерске лавре пребачен у притвор

Foto: SPC

Njemu je ponuđeno da položi kauciju u iznosu od blizu 900.000 dolara, ali je on izrazio neslaganje sa sudskom odlukom i rekao da nema toliki novac, prenose RIA Novosti.

- Meni sude za Hrista, crkvu, veru. Sve je na advokatim a- rekao je Pavel nakon izricanja presude.

On je istakao da je sudija koji je doneo odluku bio ''pod pritiskom ljudi koji imaju interes'', a pre nego što su ga izveli u hodnik, zatražio je da iz automobila uzme jevanđelje i tablete, navodi agencija.

Ukrajinsko pravosuđe tereti mitropolita Pavela za "narušavanje ravnopravnosti građana u zavisnosti od njihovog verskog uverenja", kao i za ''pravdanje, priznavanje kao zakonite i negiranje agresije Rusije na Ukrajinu'', za šta je predviđena kazna zatvora do osam godina, uz oduzimanje imovine.

Ukrajinsko ministarstvo kulture raskinulo je u martu zakup zemljišta na kojem se nalazi lavra Kijevsko-pečerska i zahtevalo da monasi napuste manastir do kraja meseca.

Oni su mogli da izaberu da ostanu ako pređu u Pravoslavnu crkvu Ukrajine, koju ne priznaje većina pomesnih crkava.

Iz Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve i kojoj pripada manastir, saopštili su da je nemoguć jednostran raskid ugovora o zakupu zemljišta.

Iguman je priveden u kućni pritvor pod optužbom da je podsticao sektašku mržnju i podržavao akcije Rusije, a prema njegovim rečima, ponuđeno mu je uklanjanje svih optužbi u zamenu za prelazak monaha u Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

BONUS VIDEO: HELIKOPTER Ka-52 - Priprema posade za izvođenje dejstava u oblasti Krasnog Limana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKO DA ZAČINITE BRAK? Radmila je bračni terapeut i ove savete treba da poslušate (VIDEO)