RAT U UKRAJINI: Zalužni bi Krim (FOTO/VIDEO)

Novosti online

14. 07. 2023. u 07:26 >> 00:15

RAT u Ukrajini ušao je u 506. dan. Pentagon je potvrdio da je već predao kasetnu municiju Ukrajini. Ruska vojskae sprečila pokušaje ofanzive ukrajinskih snaga u svatovskom i limanskom pravcu.

РАТ У УКРАЈИНИ: Залужни би Крим (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Profimedia

Zalužni bi Krim

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni izjavio je da planira da zauzme Krim kad bude imao sredstava.

Prema izdanju „Vašington post“ kojem je Zalužni dao intervju, „on se ne stidi svojih namera da vrati Krim“.

Istovremeno, izdanje podseća da su brojni zapadni zvaničnici privatno zabrinuti zbog moguće reakcije Rusije na pokušaje Ukrajine da se domogne poluostrva.

- Čim budem imao sredstava, uradiću nešto. Nije me briga, niko me neće zaustaviti - istakao je on.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska trenutno koristi oružje ukrajinske proizvodnje za česte napade na rusku teritoriju, a, istovremeno, prema pisanju „Vašington posta“, Kijev ne preuzima odgovornost za te napade.

"Njujork tajms": Kasetna municija neće pomoći Kijevu u kontraofanzivi

Američki zvaničnici i analitičari procenjuju da kasetna municija koju su SAD isporučile Ukrajini neće odmah imati uticaj na poziciju ukrajinske vojske i pomoći joj u kontraofanzivi, navodi "Njujork tajms" pozivajući se na neimenovane predstavnike Pentagona.

Efekti te pomoći postaće vidljiviji tek kasnije pod uslovom da Kijev dobije daleko više ove municije od saveznika.

Ruske jedinice nanele teške gubitke ukrajinskim snagama u artjomovskom pravcu

Lider LNR Leonid Pasečnik rekao je da su ruske jedinice nanele teške gubitke ukrajinskim snagama u artjomovskom pravcu.

Kako je napisao na Telegramu, na tom pravcu deluju pripadnici čečenske jedinice "Ahmat".

Oni su zarobili "13 ekstremista" i pet jedinica tehnike - dva tenka, dva automobila i oklopnom vozilu.

Upozorenje komande Crnomorske flote

Komanda Crnomorske flote upozorila je mornare na opasnost od mina u severozapadnom delu Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Prema navodima Ministarstva, pronađena je ukrajinska mina koja je plutala bez kontrole od prošle godine.

Kako se dodaje, zbog neprofesionalnosti i neodgovornosti ukrajinske vojske Crnim morem pluta nepoznata količina mina.

Šolc: Još ću razgovarati s Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc uveren je da će još razgovarati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Prirodno, ponovo ćemo razgovarati - rekao je Šolc na konferenciji za novinare.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u junu da nema nikakvih konkretnih predloga za telefonski razgovor Šolca s Putinom i dodao da je ruski predsednik otvoren za svaki dijalog.

U ukrajinskom granatiranju Brjanske oblasti Rusije poginula žena

Ukrajinska vojska granatirala je selo u Brjanskoj oblasti u Rusiji. U napadu je poginula jedna starija žena, dok su tri osobe, među kojima je 16. godišnje dete, zadobile lakše povrede, saopštio je gubernator Aleksandar Bogomaz na Telegramu.

Usled granatiranja izbio je požar u tri kuće. Operativne službe su na licu mesta.

Mediji: Ukrajinski vojnici priznaju da trpe velike gubitke na frontu

Ukrajinski vojnici priznaju da tokom kontraofanzive Oružane snage Ukrajine trpe teške gubitke, a da se njihova tehnika pretvorila u „pokretne grobove“, prenosi portal „Strana.ua“.

- Ukrajina zvanično ne komentariše guvitke, ali u privatnim razgovorima ukrajinski vojnici priznaju da su oni veliki - navodi portal.

Autori teksta prenose, pozivajući se na izjavu ukrajinskog oficira, da se strategija na bojnom polju može uporediti s borbama iz prošlih vekova: Ukrajinci su prinuđeni da napadaju pešadijom, uz teške gubitke, jer im savremeno rusko naoružanje ne dozvoljava da izvode juriše uz pomoć tehnike.

- Sada su sredstva odbrane ponovo postala jača od sredstava za napad. Ogroman broj visokopreciznog oružja, bespilotnih letelica, praktično su oklopnu tehniku pretvorili u pokretne grobove. Njih otkrivaju i uništavaju s velikih daljina - navodi ukrajinski vojnik.

Šolc: Nemačka nije iznenađena odlukom SAD o kasetnoj municiji

Nemačka nije iznenađena odlukom SAD da Ukrajini isporuče kasetnu municiju, jer ju je američka strana o tome ranije informisala, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc.

Prema njegovim rečima, SAD su odluku o isporuci kasetne municije donele zbog nedostatka drugih tipova municije.

Šolc je, međutim, rekao da Nemačka poštuje svoje obaveze kao potpisnica Konvencije o kasetnoj municiji, ali da ne komentariše suverene odluke drugih zemalja.

Kijev: Deset zemalja podržalo deklaraciju G7 o podršci Ukrajini

Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Ermak izjavio je da se deset zemalja priključilo deklaraciji G7 o podršci Ukrajini.

Prema njegovim rečima, deklaraciju su podržale Danska, Španija, Holandija, Norveška, Švedska, Češka, Finska, Island, Belgija i Portugalija.

Zemlje G7 su na samitu NATO-a u Viljnusu objavile deklaraciju o podršci Ukrajini, ali u njoj nisu navedeni konkretni rokovi za realizaciju obaveza u sferi bezbednosti, kao ni za prethodna obećanja u vezi s članstvom Ukrajine u NATO-u.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

-U toku proteklog dana ukrajinska vojska je neuspešno pokušavala da izvede ofanzivu u donjeckom i krasnolimanskom pravcu.

- Usled delovanja jedinica „Južne“ grupe snaga u donjeckom pravcu za dan je uspešno odbijeno 16 napada ukrajinske vojske. Likvidirano je do 280 ukrajinskih vojnika, uništena je haubica „krab“ poljske proizvodnje.
- U krasnolimanskom pravcu uspešno su odbijena tri napada, sprečeno je delovanje diverzantske izviđačke grupe, likvidirano je do 90 ukrajinskih vojnika.
- U hersonskom pravcu likvidirano je do 70 ukrajinskih vojnika i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje.
- U kupjanskom pravcu uništeno je do 20 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozika i dve haubice D-20.
- U južnodonjeckom i zaporoškom pravcu sprečeno je delovanje tri diverzantske grupe, uništeno je šest skladišta municije. Ukrajina je izgubila do 210 vojnika.
- U Zaporoškoj oblasti uništeno je skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku 36. brigade marinaca ukrajinske vojske.
- Ruska vojska je uništila dva skladišta municije 79. desantne-jurišne brigade i 35. brigade marinaca ukrajinske vojske u DNR.
- Sistemi PVO presreli su devet projektila „hajmars“ i „uragan“. Uništeno je 14 ukrajinskih dronova.

"Vašington je pokretač sukoba u Ukrajini"

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da deli mišljenje mađarskog premijera Viktora Orbana o tome da politika Vašingtona doprinosi produžavanju sukoba u Ukrajini.

Komentarišući Orbanovu izjavu koji je rekao da bi SAD mogle odmah da okončaju sukob u Ukrajini, ali da to ne žele, Peskov je kazao da „ne može da se ne složi sa tom konstatacijom“.

- To je tako. Upravo su SAD inicijatori kada je reč o isporukama novih vrsta municije i naoružanja u Ukrajinu. Upravo su SAD te koje neprestano podstiču Ukrajinu da ratuje do poslednjeg Ukrajinca. Dakle, u velikoj meri je to tako - rekao je Peskov.

Ranije je Orban izjavio da će se sukob u Ukrajini završiti čim to budu želele Sjedinjene Američke Države, pošto je Ukrajina izgubila suverenitet.

Brisel pooštrava uslove za Kijev u vezi sa dobijanjem novca

Evropska komisija pooštriće uslove za pružanje finansijske pomoći Ukrajini sledeće godine, izjavio je potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis.

- Kako bi dobila novac, Ukrajina će morati da pripremi plan za obnovu zemlje, koji će da sadrži i ulaganja i reforme, uključujući one koje su povezane sa integrisanjem te zemlje u EU, a novac će, u skladu s tim, biti dostupan kada se ostvare te investicije i sprovedu reforme. To će imati dvostruku svrhu: omogućiće široku funkciju makroekonomske stabilnosti, ali i konkretno finansiranje projekta - rekao je Dombrovskis novinarima u Briselu.

On je istakao da EU, u okviru Multinacionalnog finansijskog okvira, ima 50 milijardi evra u Mirovnom fondu za Ukrajinu, od kojih je 17 milijardi u grantovima, a 33 milijarde u zajmovima.

Prema njegovim rečima, fond za Ukrajinu pokriva period od sljedeće do 2027. godine, javio je TASS.

Zelenski: Ne postoji opasnost od „invazije“ iz pravca Belorusije

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da ne postoji opasnost od „invazije“ iz pravca Belorusije.

- Uzimajući u obzir obaveštajne podatke i preduzete mere, opasnost od invazije iz Belorusije ne postoji. To je izveštaj načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Budanova - napisao je Zelenski na Telegram kanalu.

FOTO: Tanjug/AP

Zelenski je ranije naredio glavnom komandantu Oružanih snaga Ukrajine Valeriju Zalužnom da pojača beloruski pravac. Predsednik Poljske Andžej Duda je takođe izjavio da je Varšava spremna da dodatno ojača granicu s Belorusijom.

Peskov povodom pada drona u Kurskoj oblasti: Ruski PVO sistemi rade efikasno

Ukrajina ne odustaje od pokušaja napada, ali ruski sistem PVO radi efikasno, preduzimaju se odgovarajuće mere, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom pada bespilotne letelice u Kurčatovu, u Kurskoj oblasti Rusije, nedaleko od Kurske atomske centrale.

- Očigledno je da Ukrajina ne odustaje od pokušaja izvođenja napada, ali svi naši sistemi PVO rade efikasno - rekao je Peskov.

Ukrajinski diverzanti pucali na automobil sa civilima kod Ugljedara

Ukrajinski diverzanti su kod Ugljedara pucali na automobil u kojem su se nalazili civili, zabeleženo je na snimku do koga je došao Sputnjik.

Na snimku je prikazana diverzantska izviđačka grupa na ukrajinskom oklopnom vozilu „kazak 2“ koja pokušava da zauzme položaje u „sivoj zoni“ u ugljedarskom pravcu. Oni su sklonili oklopno vozilo u šumu i raširili su se po teritoriji.

U jednom momentu pored njih je putem prošao automobil sa civilima. Militanti su istrčali na put i pucali u auto, nakon čega su tela vozača i suvozača odvukli u šumu.

Pokušali su da sklone i automobil, ali ih je artiljerija Oružanih snaga Rusije primorala na povlačenje.

Zaharova: NATO sponzoriše nuklearni terorizam Kijeva

Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova navela je da vlade zemalja NATO-a sponzorišu nuklearni terorizam koji izvršava Kijev.

- U grad Kurčatovu, u kojem se nalazi Kurska nuklearna elektrana, pao je ukrajinski dron. Zemlje koje ih isporučuju kijevskom režimu planiraju da se presele na Mars ako se dogodi nuklearna katastrofa? A da ne govorimo o apsolutnoj većini zemalja NATO-a. Narodi zemalja NATO-a treba da razumeju da njihove vlade sponzorišu nuklearni terorizam koji izvršava kijevski režim - navela je Zaharova.

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt je ranije saopštio da je nuklearna letelica pala u Kurčatovu tokom noći, a od detonacije su oštećeni fasada i prozori na višespratnici, žrtava nema.


Kijev: Već znamo zemlje koje će nam dati lovce F-16

Šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba izjavio je da Kijev već zna koje će zemlje dati Ukrajini američke lovce F-16.

- Znamo zemlje koje već govore da će dati avione, a navode čak i koliko će ih dati - izjavio je Kuleba.

Foto: V. N.

Ranije je rukovodilac kancelarije predsednika Ukrajine Andrej Ermak izjavio da se Kijev nada da će prve lovce F-16 dobiti od zapadnih partnera krajem ove godine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije naveo rokove za isporuku borbenih aviona Ukrajini, istakavši da će to zavisiti od obuke pilota i od procene situacije.

U blizini Kurske nuklearne elektrane pao dron

Gubernator Kurske oblasti Rusije Roman Starovojt izjavio je da je tokom noći u Kurčatovu pala bespilotna letelica. Žrtava i materijalne štete nema.

Bespilotna letelica koja je eksplodirala u blizini stambenog objekta u Kurčatovu pala je na nekoliko kilometara od Kurske nuklearne elektrane, izjavio je predstavnik hitnih službi.

"Ceo svet se pita zašto Vašington ne želi kraj sukoba u Ukrajini"

Sukob u Ukrajini će se završiti čim to budu želele Sjedinjene Američke Države, pošto je Ukrajina izgubila suverenitet, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

- Mir će zavladati ujutru ako Amerikanci to budu želeli. A zašto Amerikanci to ne žele, to je pitanje o kojem razmišlja ceo svet. Ukrajina je zapravo izgubila suverenitet – nema novca, nema vojne industrije, nema svoje kapacitete za vojnu proizvodnju. Ukrajina dobija novac uglavnom od SAD, vojna sredstva takođe od Amerikanaca i sa Zapada - ističe Orban.

Kako dodaje, ako bi u Vašingtonu rekli da žele mir, kada bi pozvali na prekid vatre i pregovore, „to bi se dogodilo sledeće jutro“.

- Nismo dobili odgovor ni na samitu NATO zašto Amerikanci to ne žele -  rekao je Orban za radio „Košut“.

Zaharova: Moskva nema podataka o padu severnokorejske rakete na teritoriju Rusije

Moskva u ovom trenutku nema podatke koji potvrđuju da je raketa Severne Koreje pala u isključivu ekonomsku zonu Rusije, saopštila je u petak predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

- U ovom trenutku nema podataka koji potvrđuju da je u našu isključivu ekonomsku zonu pala raketa - napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, komentarišući saopštenje Ujedinjenih nacija da je raketa koju je u sredu lansirala Severna Koreja pala u isključivu ekonomsku zonu Rusije.

FOTO: AP/Tanjug

- Kao drugo, uliva nadu to što Ujedinjene nacije imaju mogućnost da utvrđuju pravce letova raketa. Imajući u vidu takvu operativnost, nadamo se da ćemo uskoro od Sekretarijata Ujedinjenih nacija dobiti dugo očekivani odgovor na pitanje: ko gađa Zaporošku nuklearku - napisala je Zaharova.

Rusija zatvara Konzularnu agenciju Poljske u Smolensku

Vlada Rusije objavila je danas odluku o zatvaranju Konzularne agencije Poljske u gradu Smolensku.

- Usvojena je Vladina naredba o zatvaranju Konzularne agencije Poljske u Smolensku - navodi se u saopštenju Vlade, prenela je RIA.

Orban: Poziv Ukrajini u NATO pokrenuo bi svetski rat

Upućivanje poziva Ukrajini da se pridruži NATO savezu pokrenulo bi još jedan svetski rat, pa su se saveznici s pravom uzdržali od takvog koraka na samitu u Vilnjusu, rekao je u danas mađarski premijer Viktor Orban.

- Da smo uključili Ukrajinu u NATO, to bi izazvalo trenutni rat - rekao je šef mađarske vlade.

On je dodao da na Zapadu i dalje preovladavaju neprijateljska osećanja u korist nastavka ukrajinskog sukoba, prenosi TASS.

- Stanovnici Zapada žele rat - u Ukrajini, rekao je Orban radio "Košutu" i dodao da su "Ukrajinci agresivni" pošto stalno nešto traže za sebe.

Pentagon: Vagner više ne učestvuju značajnije u borbama u Ukrajini

Portparol Pentagona general Patrik Rajder izjavio je da "plaćenici Vagnera više ne učestvuju u vojnim operacijama u Ukrajini u značajnijem obimu", dve nedelje nakon što je ta vojna grupa napravila pobunu u Rusiji, preneo je Rojters.

- U ovom trenutku, ne vidimo da snage Vagnera učestvuju značajnije u borbenim operacijama u Ukrajini - dodao je Rajder.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Borci Vagnera su se borili u nekim od najžešćih i najopasnijih borbi tokom ruskog napada na Ukrajinu, ali nakon pobune 24. juna, Moskva je, podseća Rojters, dala opciju vojnicima Vagnera da napuste zemlju, da se priključe redovnoj vojsci ili da idu kućama.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u sredu da se završava Vagnerova primopredaja oružja oružanim snagama Rusije.

Putin otkrio šta je ponudio Prigožinu

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je dao borcima privatne vojne kompanije "Vagner" priliku da nastave da služe u okviru ruske regularne vojske.

Putin je, u intervjuu za ruski dnevnik Komersant, rekao da je tu ponudu dao na sastanku Jevgenijem Prigožinom i borcima "Vagnera", pet dana nakon pokušaja pobune u Rusije.

Istakao da je na ruskom parlamentu i vladi da razgovaraju o pravnom okviru za privatne vojske.

- 'Vagner' ne postoji. Ne postoji zakon o privatnim vojnim organizacijama. Jednostavno ne postoji - naveo je Putin.

Pala bespilotna letelica u Kurčatovu

Gubernator Kurske oblasti Rusije Roman Starovojt izjavio je da je tokom noći u Kurčatovu pala bespilotna letelica. Žrtava i materijalne štete nema.

Saldo: Ukrajinske snage ginu kao muve

Kijevske vlasti žale zapadnu tehniku, ali zato s tupom upornošću bacaju u bezuspešne „mesne juriše“ na frontu pešadiju, čiji borci ginu kao muve, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Prema njegovim rečima, takav neljudski odnos, i to prema sopstvenim vojnicima, postao je vizit karta sadašnje ukrajinske vlasi.

- A sve radi toga da bi se stvorio pozitivan utisak kod zapadnih gospodara i da bi se stanovništvo i dalje držalo u neznanju o istinskom stanju stvari - naglasio je Saldo.

Loše vesti za VSU

Ruska vojska osujetila je pokušaj ofanzive Oružanih snaga Ukrajine kod Kleščejevke u DNR, dva vojnika su zarobljena, rečeno je RIA Novostima u Ministarstvu odbrane.

Oborena tri drona iznad Voronježa

Snage ruskog PVO oborile su u četvrtak uveče tri drona nekoliko kilometara od Voronježa, rekao je guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev.

- Juče, nekoliko kilometara od Voronježa, sistemi protivvazdušne odbrane otkrili su i uništili tri bespilotne letelice. Nema žrtava, povređenih ili uništenja. Držimo situaciju kontrolom - napisao je Gusev na svom Telegram kanalu.

Fon der Lajen: Produžetak sporazuma o žitu zavisi od Rusije

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen izjavila je da produžetak ugovora o izvozu crnomorskog žita zavisi od Rusije.

- Rusija je odgovorna za produžetak sporazuma ili će se osetiti posledice po globalnu bezbednost hrane - rekla je ona u Briselu, preneo je Interfaks.

Fon der Lajen je istovremeno zahvalila generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Antoniju Guterešu "na neumornim naporima povodom dogovora o crnomorskom žitu".

Kako je ranije saopšteno, Gutereš očekuje da će predlozi upućeni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu o Inicijativi za izvor crnomorskog žita pomoći da se reši pitanje produžetka.

BONUS VIDEO: STIGLO POJAČANjE ZA RUSKU MORNARICU: Najbolji sistem protivvazdušne odbrane kratkog dometa

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja