TURSKA OSLOBODILA KOMANDANTE "AZOVA": Erdogan se iza leđa Putina dogovorio sa Zelenskim (FOTO)

Novosti onlajn

08. 07. 2023. u 19:57

SASTANAK ukrajinskog i turskog predsednika Vladimira Zelenskog i Redžepa Tajipa Erdogana neočekivano je završen povratkom zarobljenih boraca Azova u Ukrajinu.

ТУРСКА ОСЛОБОДИЛА КОМАНДАНТЕ АЗОВА: Ердоган се иза леђа Путина договорио са Зеленским (ФОТО)

Foto: Instagram/zelenskiy_official

Zelenski je na društvenim mrežama objavio fotografije sa komandantima Azova i 36. brigade marinaca koji su zarobljeni u kompleksu Azovstalja tokom borbi u Marijupolju maja 2022. godine. Među njima je i Denis Prokopenko koji je bio komandant posebnog odreda specijalnih snaga Azova.

Zarobljenici su u septembru iste godine internirani u Tursku gde su bili u kućnom pritvoru. To su bili uslovi sporazuma sa Rusijom koja je predala zarobljene ukrajinske vojske, ali pod uslovom da neće učestvovati u daljim neprijateljstvima. Ukrajina je u Rusiju istovremeno prebacila biznismena Viktora Medvedčuka koji je blizak Kremlju.

- Dogovorili smo se da petorica oslobođenih komandanata Azova budu u udobnim uslovima u Turskoj do kraja rata i da će moći da vide svoje porodice - rekao je tada Zelenski.

Petorica oficira su međutim danas odletela kući nakon što je Zelenski posetio Istanbul.

Kancelarija predsednika Ukrajine saopštila je danas da je vratila komandante Azova i 36. brigade marinaca na osnovu rezultata pregovora sa turskom stranom.

Zelenski je dočekao oficire na aerodromu u Istanbulu i čestitao im povratak.

- Čestitam! Vi ste naši heroji. Veoma mi je drago zbog vašeg povratka u domovinu. Slava Ukrajini - rekao je šef države koji je tokom leta lično razgovarao sa svakim od oficira i zahvalio mu se na hrabrosti i otpornosti. 

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)