FRANCUSKI GENERAL: Ne verujem u uspeh ukrajinske kontraofanzive, poraz Kijeva je samo pitanje vremena

Novosti online

06. 07. 2023. u 22:00

UKRAJINSKA kontraofanziva je osuđena na neuspeh jer ruska vojska ima prednost nad protivnikom u svakom pogledu, rekao je za TASS Žan-Bernar Pinatel, francuski general u penziji.

ФРАНЦУСКИ ГЕНЕРАЛ: Не верујем у успех украјинске контраофанзиве, пораз Кијева је само питање времена

Foto Tanjug/AP

-Apsolutno ne verujem u uspeh ukrajinske kontraofanzive. Rusi su vazdušno nadmoćni, a imaju prednost i na kopnu. I sami Ukrajinci priznaju da ispaljuju 4.000 granata dnevno, dok Rusija ispaljuje 20.000, istakao je Pinatel, koji je stručnjak za Rusiju i Bliski istok.

General je naveo i da je odnos gubitaka u tehnici i ljudstvu pet prema jedan u korist Rusije i ocenio da je režim u Kijevu sputan nedostatkom ljudskih resursa.

-Danas smo svedoci konfrontacije nuklearne sile i države koju, naravno, sponzorišu Anglosaksonci, ali koja nema značajan tehnički i ljudski potencijal. Ne mislim da je najveći nedostatak sa kojim se Ukrajina suočava količina vojne opreme, koja, inače, nije uvek kvalitetna, jer Zapad snabdeva Kijev zastarelom opremom. Najslabija tačka Ukrajine je njen narod, tačnije manjak ljudstva. Njeni najbolji borci su odavno mrtvi, poručio je Pinatel.

On smatra da je, pod uslovom da NATO ne uđe direktno u sukob, poraz Kijeva samo pitanje vremena. Po njegovim rečima, politika Zapada da odugovlači ukrajinski sukob "samo vodi ka većim žrtvama".

-Razgovori o pomoći Ukrajini dok ona ne pobedi su potpuno glupi i besmisleni. Time se neće ništa postići i samo će se povećati broj poginulih među mladim Ukrajincima i Rusima, ocenio je Pinatel.

SAD i Evropu, međutim, nije briga, rekao je penzionisani francuski general, jer njihov glavni cilj nije pobeda Ukrajine, već slabljenje Rusije.

 

KONFLIKT JE OSLABIO EVROPU, A NE RUSIJU

Zapadne sankcije su, smatra Pinatel, najviše štete nanele samoj Evropi.

-Globalno tržište gasa, posebno evropsko tržište, ne može bez isporuka ruskog gasa. Evropa je pre krize trošila 200 milijardi kubnih metara ruskog gasa, dok je Severna Amerika isporučivala samo dve milijarde. Sa kim ćete zameniti Rusiju, zapitao se general.

Podsetio je i da se Evropa sada suočava sa ekonomskom krizom.

-Do zime 2022. Nemačka je uspela da popuni skladišta gasa, koja su izdržala tokom hladne sezone, ali to neće biti dovoljno za sledeću godinu. Mnoge nemačke kompanije su već stavile katanac zbog visokih cena gasa. Ako Nemačka ode u recesiju, cela Evropa, a posebno Francuska, biće u nevolji, jer su Nemci naši glavni ekonomski partneri, upozorio je Pinatel.

Rusija, naprotiv, cveta i ekonomski se razvija, radeći zajedno sa Afrikom i Azijom i razvijajući partnerstva, navodi Pintel.

-To je zato što je Rusija u svakom pogledu nezavisna od ostatka sveta, bilo da se radi o sirovinama, žitu ili energentima, ali kapitalistički svet ne može bez resursa koje isporučuje Rusija. Ovaj rat je oslabio Evropu više nego Rusiju, objašnjava.

Dodao je da su evropski lideri očekivali da će ceo svet da uvede sankcije Rusiji, ali je to uradilo samo tridesetak zemalja, dok ostale koriste priliku da ojačaju partnerstvo sa Moskvom.

-Amerikanci nesumnjivo žele da ometaju ekonomsku saradnju Evrope i Rusije, jer bi im to oduzelo dominaciju na međunarodnoj sceni. Strategija SAD je stvaranje novog Berlinskog zida između Rusije i Evrope, ali sada taj zid prolazi kroz Ukrajinu, zaključio je Pinatel.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (4)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)