TURISTI BESNI ZBOG CENA U HRVATSKOJ: "Dva sladoleda sedam evra - nemojte da dolazite!"

Novosti online

03. 07. 2023. u 12:53

HRVATSKA više nije jeftina destinacija, piše austrijski dnevnik Kronen cajtungst i konstatuje da su cene u ovoj zemlji skočile do neba od uvođenja evra.

ТУРИСТИ БЕСНИ ЗБОГ ЦЕНА У ХРВАТСКОЈ: Два сладоледа седам евра - немојте да долазите!

Foto: "Novosti"

 "Maslac za 4,5 evra, pica za 18 evra i parking za 40 evra - ono što zvuči kao luksuzni odmor u skupoj Švajcarskoj događa se u nekada jeftinoj zemlji za odmor. U Hrvatskoj su cene skočile u nebo od uvođenja evra", pišu austrijske novine. To mišljenje dele i mnogi turisti koji su otišli na letovanje u Hrvatsku.

"Preskupo je i prestajemo sa odmorima u Hrvatskoj", rekao je Mario iz Austrije. Kaže da mu je žao, jer voli Hrvatsku, ali cene su skočile u nebo, pa će sledeće godine piti koktele negde drugde. Razmišlja o Grčkoj ili Egiptu, prenosni Dnevnik.hr.

"Samo apartman bez ičega je oko 2.200 evra. Pre dve godine to slično bih platio upola manje", požalio se on.

Nije ga obradovala ni cena pomfrita na plaži. Kaže, mala kesa pomfrita u prodavnici je teška pet kila. 

"Četiri evra? Mnogo je skupo, u Austriji bi mali pomfrit platili možda dva i po evra", dodao je Mario.

Kako na plaži - tako luduju cene i na asfaltu. Marija i Aleks iz Nemačke platili su sedam evra sladoled za oboje. Konkretno za samo dve kuglice sladoleda. Po toj ceni, za porodicu sa troje dece, sladoled je van budžeta. Jer i da svako pojede samo po jednu kuglicu, već su na 10 i po evra. I to da se počaste samo deca.

"Iz Nemačke smo i tamo je jedan i po evro. A ovde možemo samo da ga gledamo", rekla je Tatjana iz Nemačke. Burgeri od 22 evra, palačinke šest, lignje 18, a kilogram sveže ribe 110 evra. 

"Zapravo, nisu svi proizvodi na istom nivou i istog kvaliteta, pa postoje različite cene i ponude", rekla je Jelena Tabak, predsednica Ugostiteljskog društva HGK.

"Na Pagu nam se domaćica izvinila jer je cena kampovanja previsoka", rekla je Anamari iz Belgije. Jedno noćenje u kampu - 89 evra.

"Ovo je tako divna zemlja, ali nažalost, mi se više ne vraćamo. Imamo prijatelje koji takođe imaju kamper i već smo im pisali - nemojte da dolazite", nastavila je ona.

U Hrvatskoj trenutno ima 50.000 gostiju više nego prošle godine u ovo doba. Najbolja trojka - Rovinj, Poreč i Dubrovnik. Direktor TZ Dubrovnik Miro Drašković rekao je da Dubrovnik ima svoj nivo cena.

"Međutim, Dubrovnik isto tako ima kvalitetnu ponudu i mnogo toga da ponudi svim gostima", dodao je on.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)