DEMONSTRANTI PUCAJU NA POLICIJU: Sačmom na suzavac

IZGREDNICI su tokom protesta počeli da koriste i oružje. Policajac u Nimu je shvatio, kada je došao kući i pogledao u svoj pancir, da je samo zahvaljujući panciru, ostao živ. U pancir se zario metak kalibra 9 milimetara. Na mestu gde se dogodio udar, na telu, u predelu jetre, ostao je veliki crveni hematom.

ДЕМОНСТРАНТИ ПУЦАЈУ НА ПОЛИЦИЈУ: Сачмом на сузавац

Foto: Goran Čvorović

Policajci u Parizu povređeni su iz vazdušne puške. Primećeno je i da pripadnici radikalnih grupa puškama gađaju javne kamere. U Banjeu, u južnom pariskom predgrađu, oteli su policijsko vozilo u kome je bilo oružja, dok su policajci pobegli. U Marselju, oplljačkali su prodavnicu oružja. Mnogi se pitaju hoće li biti iskorišćeno.

Svet se verovatno pita kako je moguće da se nešto slično događa u jednoj demokratskoj zemlji, kakva je Francuska. Upravo to je rezultat demokratskog pristupa – policajci, po naređenju pretpostavljenih, ne žele da prekorače upotrebu sile, pa na kamenice i "molotovljeve koktele" bačene na njih, a sada već i na pucnje, odgovaraju samo dimnim bombama, gumenim mecima i ponekim pendrekom, što očigledno nije dovoljno, često se, uz to, povlačeći pred masom.

Sve ovo utiče i na turizam. U Parizu je otkazano 25 odsto hotelskih rezervacija. Predsednik Emanuel Makron je od danas počeo da prima predstavnike skupštine, senata i gradonačelnike. Narod, ipak, osim vođenja politike, očekuje i čvrstu ruku. Ljudi su ogorčeni i od vlasti prevashodno traže da obezbede red i mir u zemlji, pokazujući ko je jači. Ispred opština su u podne bila zakazana okupljanja pordrške građana redu i miru. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BESPLATAN PADEL NA ČUBURCU! FONDACIJA MOZZART OTVARA JOŠ JEDAN TEREN U ČUVENOM PARKU