(ISPRAVKA) Ukrajina i UNESCO ne premeštaju relikvije u Vatikan

Novosti online

26. 06. 2023. u 11:14

BROJNI mediji, među kojima su i Novosti.rs, preneli su informaciju o “skandaloznom dogovoru” između Ukrajine i agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) o premeštanju dobara iz Kijevsko-pečerske lavre na Zapad, odnosno u Vatikan.

(ИСПРАВКА) Украјина и УНЕСЦО не премештају реликвије у Ватикан

FOTO: Tanjug/AP

Međutim, to nije tačno, na šta nam je ukazao portal Raskrinkavanje.me, prema čijim navodima smo ispravili naš članak.

O ČEMU SE TAČNO RADI?

Ovo je još jedna u nizu tvrdnji o devastaciji imovine Kijevsko-pečerske lavre koja se pokazala kao netačna.

Ministarstvo kulture i informacione politike Ukrajine je 27. juna objavilo je saopštenje za javnost u kom demantuju ove navode. Istu objavu je podelila i ukrajinska nacionalna komisija za UNESCO na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Vršilac dužnosti generalnog direktora rezervata Kijevsko-pečerske lavre, Maksim Ostapenko prokomentarisao je vest koju su objavile ruske novinske agencije, a zatim preneli i drugi strani i regionalni mediji, te saopštio da ne postoje takvi planovi u vezi sa Kijevsko-pečerskom lavrom i da su svete mošti Ukrajine na istom mestu.

Na zvaničnom veb sajtu UNESCO nije moguće pronaći informacije koje bi potvrdile da je postignut dogovor između te organizacije i Ukrajine da premeste ikone, mošti i utvari na Zapad, kako se tvrdi u spornim objavama.

Čak je i ruska novinska agencija Tass naknadno objavila da je iz UNESCO saopšteno da ova organizacija nije uključena u premeštanje moštiju iz Kijevopečerske lavre, uključujući i mošti svetaca.

I gruzijski fakt-čeking portal Myth Detector se bavio ovom temom i utvrdio da su tvrnje neistinite.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija, koje smo uklonili iz našeg teksta, te smo ispravili i naslov.

BONUS VIDEO: ZAJEDNIČKE PATROLE: Ruska i kineska avijacija osam sati iznad azijsko-pacifičkog regiona

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZAPAMTIĆU JA TEBE! Novak Đoković šokirao mnoge u Rimu (VIDEO)