AMERIKANCI ZNALI ZA POBUNU JOŠ PRE DVE NEDELJE? Obaveštajci dobili signale, strahovali od jedne stvari

Novosti online

25. 06. 2023. u 14:13

JOŠ sredinom juna američke obaveštajne agencije upozorile su Belu kuću da Jevgenij Prigožin priprema pobunu, piše Vašington post.

АМЕРИКАНЦИ ЗНАЛИ ЗА ПОБУНУ ЈОШ ПРЕ ДВЕ НЕДЕЉЕ? Обавештајци добили сигнале, страховали од једне ствари

Foto: Profimedia/Ilustracija

Prema izvorima američkog lista, obaveštajci su dobili "dovoljno signala" koji ukazuju na pripremu pobune. Ali Prigožinovi tačni planovi i konkretni datumi nisu bili poznati.

Tokom prethodne dve nedelje, agencije su obaveštavale Belu kuću, Stejt department, Pentagon i Kongres o razvoju događaja.

Njujork tajms sa svoje strane dodaje da su američki zvaničnici odlučili da ne objave ove podatke jer su strahovali da će ih Moskva optužiti za organizovanje državnog udara.

Osim toga, primećuje list, oni nisu želeli da pomognu ruskim vlastima.

Podsećamo, tokom noći 24. juna Vagnerove snage su zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. To se dogodilo nakon izjava Jevgenija Prigožina o navodnim raketnim i artiljerijskim napadima ruske vojske na kampove Vagnera - što su demantovali i Ministarstvo odbrane i FSB.

Predsednik Vladimir Putin je postupke Vagnerovaca nazvao zločinačkom avanturom, a protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak za organizovanje oružane pobune.

Kasnije je pres-služba predsednika Belorusije saopštila da je Aleksandar Lukašenko razgovarao sa Prigožinom i da je prihvatio njegov predlog da se zaustavi Vagnerov pokret u Rusiji i preduzmu dalji koraci ka deeskalaciji.

Uveče je pres-sekretar ruskog lidera Dmitrij Peskov rekao da će šef Vagnera "ići u Belorusiju" i da će krivični slučaj biti povučen. Garancija da Prigožin sme to da uradi je reč predsednika Rusije, dodao je Peskov.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA" - Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)