ORBAN PONOVO GURA PRST U OKO AMERICI Vašington: "Nema šanse da to dobijete!" - Viktor: "Onda ćemo uraditi ovo"

Novosti onlajn

15. 06. 2023. u 18:34

MAĐARSKA do daljeg neće dobiti napredne američke raketne sisteme HIMARS, koji su se pokazali izuzetno uspešnim u ratu u Ukrajini.

ОРБАН ПОНОВО ГУРА ПРСТ У ОКО АМЕРИЦИ Вашингтон: Нема шансе да то добијете! - Виктор: Онда ћемо урадити ово

Foto: Profimedia/Ilustracija

Američki senator Džim Riš, republikanac iz savezne države Ajdaho, rekao je za Vašington post da ne dolazi u obzir da Budimpešta dobije ovo oružje sve dok budu sprečavali Švedsku da uđe u NATO. Reč je o paketu naoružanja vrednom 735 miliona dolara, koje će do daljeg ostati u Americi. Nije isključeno da paket ode u Ukrajinu, ako Mađarska nastavi da bude neprijateljski raspoložena prema strateškim interesima Alijanse.

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana je u sukobu sa svim saveznicima u EU, jer pokazuje preteranu sklonost zaštiti interesa Rusije. Mađarska će prihvatiti sve pakete sankcija, ali će naknadno pokušati da ih ublaži. Primer je bio naknadni zahtev da se ruski patrijarh Kiril skine sa sankcionisane liste. Orban i njegovi sledbenici su besni jer im je blokiran pristup sredstvima EU fonda za oporavak, zato što su u otvorenom sukobu sa evropskim vrednostima, pa su potkopavanje zajedničkih odluka preneli i u NATO, gde su takođe bili protiv članstva Finske. Helsinkiju nisu zamerili ništa posebno, tvrdili su da je reč o proceduralnim pitanjima. Kada je Turska po ubrzanoj proceduri ratifikovala članstvo Finske, mađarski parlament je odjednom rešio sve proceduralne prepreke. Ostala je Švedska, a ovde je neupitni lider Mađarske zaključio da je Stokholm preterano kritičan prema mađarskoj demokratiji.

"Mi stojimo uz Trampa"

SAD su to dugo mirno posmatrale, a onda je počeo udar, prvo su pod sankcije pali Mađari iz uprave ruske međunarodne investicione banke koja se povukla iz Budimpešte. Sada su ostali bez modernog naoružanja. "Već neko vreme izražavam zabrinutost mađarskoj vladi u vezi sa odbijanjem da glasa za ulazak Švedske u NATO. Sada je jun i još uvek nije završen, pa sam odlučio da će prodaja nove američke vojne opreme Mađarskoj biti biti obustavljena", rekao je senator koji je glasao protiv opoziva bivšeg američkom predsednia Donalda Trampa, ali je prihvatio izbornu pobedu Džoa Bajdena.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je pre nekoliko dana, u intervjuu u emisiji "National Report" na kanalu Njuzmaks, rekao da rata u Ukrajini ne bi bilo da je Donald Tramp ostao predsednik SAD, a da Mađarska stoji uz njega kao "pravi prijatelj" koji je na udaru "liberalnog mejnstrima".

Ponašanje Mađarske i Turske izaziva sve veći gnev ostalih članica jer ostavljaju utisak nejedinstvene Alijanse, a sve su više sumnje da se posebno Budimpešta trudi da što više zaštiti ruske interese. Pomaka u Orbanovom stavu biti neće jer je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u sredu potvrdio da Švedska neće pristupiti članstvu u NATO pre julskog samita NATO-a u Viljnusu. Erdogan tvrdi da Švedska, pružajući utočište kurdskoj i turskoj zajednici koja beže od progona zvanične Ankare, štiti teroriste.

Vašington post prenosi reči američkog ambasadora u Budimpešti: "SAD će nastaviti da neumorno rade na bližoj saradnji sa našim saveznikom. Međutim, postoji stvarna zabrinutost u vezi sa strateškim odlukama koje Mađarska donosi - i ta zabrinutost se široko deli", rekao je ambasador Dejvid Presman.

BONUS VIDEO: OTVOREN SAJAM POLjOPRIVREDE U NOVOM SADU - Vučić i Orban na svečanoj ceremoniji

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)