ZNA SE KO JE PRAVA PRETNJA: Zapad bi da okrivi Rusiju i Kinu kao glavne inicijatore sukoba

Tanjug

02. 06. 2023. u 17:46

POLITIKA Kine i Rusije ne preti nijednoj drugoj zemlji, rekao je danas specijalni izaslanik Kine za evroazijska pitanja Li Hui.

ЗНА СЕ КО ЈЕ ПРАВА ПРЕТЊА: Запад би да окриви Русију и Кину као главне иницијаторе сукоба

Foto: Profimedia

On je naglasio da je međunaraodna zajednica veoma svesna ko „predstavlja stvarnu pretnju", čime je očigledno sugerisao da su SAD i NATO krivi za ukrajinsku krizu, preneo je TASS.

- Kina i Rusija se uvek čvrsto pridržavaju principa nesvrstanosti, ne podstiču antagonizme i ne preduzimaju akcije protiv bilo koje treće strane - odgovorio je zapadnom izveštaču koji je naveo da Peking "ništa nije učinio da natera Rusiju da povuče svoje trupe iz Ukrajine".

Prema rečima kineskog diplomate, Peking i Moskva jačaju prijateljsku bilateralnu saradnju i razvijaju uzajamno korisne veze. Naglasio je da Kina i Rusija uvek nastoje da izgrade novu vrstu međunarodnih odnosa zasnovanih na principima međusobnog poštovanja, jednakosti, pravde i obostrane koristi.

- Očigledno i neosporno je da doprinosimo očuvanju mira i unapređenju razvoja u regionu i svetu u celini - napomenuo je on. Li Hui se vratio sa turneje po Ukrajini, Poljskoj, Francuskoj, Nemačkoj, sedištu EU i Rusiju od 15. maja do 26. maja.

Pored diplomata iz pomenutih zemalja, kineski zvaničnik se video i sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, a bio je gost i ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova.

- Glavni cilj razgovora bilo je pronalaženje rešenja ukrajinskog sukoba - rekao je diplomata.

BONUS VIDEO: ZAŠTITA OD DRONOVA - Ruski specijalci čuvaju nebo iznad Sankt Petersburga

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)