VELIKU PRAVOSLAVNU SVETINJU ČUVAJU RUSKI GARDISTI: Tim eksperata i posebne mere za "Svetu Trojicu" Andreja Rubljova

Novosti online

02. 06. 2023. u 15:15

RUSKA Nacionalna garda i služba bezbednosti Sabornog hrama Hrista Spasitelja čuvaće ikonu Svete Trojice Andreja Rubljova dok se ona nalazi u hramu, rekao je za TASS izvor u Ruskoj pravoslavnoj crkvi.

ВЕЛИКУ ПРАВОСЛАВНУ СВЕТИЊУ ЧУВАЈУ РУСКИ ГАРДИСТИ: Тим експерата и посебне мере за Свету Тројицу Андреја Рубљова

Foto: Profimedia/Ilustracija

- Bezbednost će dok se ikona nalazi u Hramu Hrista Spasitelja obezbeđivati Nacionalna garda i služba bezbednosti hrama - saopštila je Ruska pravoslavna crkva.

Ruska pravoslavna crkva je ranije u petak pojasnila da će ikona koju je naslikao Rubljov biti dostupna vernicima u Sabornom hramu Hrista Spasitelja od 4. do 18. juna. Ona će biti pod nadzorom osoblja Tretjakovske galerije uz strogu kontrolu temperature i vlažnosti.

Svetu Trojicu je naslikao Rubljov u prvoj četvrtini 15. veka i jedno je od remek-dela ruske ikonopisne umetnosti.

Po nalogu Narodnog komesarijata za obrazovanje RSFSR-a 1929. godine ikona je prebačena u Tretjakovsku galeriju.

U maju ove godine je doneta odluka da se ikona prebaci u hram, a kasnije je Ministarstvo kulture Ruske Federacije saopštilo da će svetinja biti izložena na bogosluženju 4. juna, na Dan Svete Trojice, u prestoničkom Sabornom hramu Hrista Spasitelja, a zatim će zauzeti istorijsko mesto u Sabornoj crkvi Svete Trojice.

BONUS VIDEO: OSLIKAVANjE HRAMA U TRSTENIKU - Pogledajte kako izgledaju prvih 1.000 kvadrata

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade