RAT U UKRAJINI: Oboren ukrajinski Su-25; Šta je pogođeno u zgradi GUR u Kijevu (FOTO/VIDEO)

Novosti online

31. 05. 2023. u 07:34 >> 01:52

RAT u Ukrajini - 462. dan. Ukrajina je tokom jučerašnjeg dana izvela najveći napad bespilotnim letelicama na Moskvu, saopštila je Rusija. Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin izjavio je da je u napadu dronovima na Moskvu došlo do manjih oštećenja na nekoliko zgrada. Kijev je negirao da je direktno uključen u napad.

РАТ У УКРАЈИНИ: Оборен украјински Су-25; Шта је погођено у згради ГУР у Кијеву (ФОТО/ВИДЕО)

FOTO: AP/Tanjug

 

Oboren avion na frontu: Jurišnici Su-25 upali u zasedu lovaca grupe Vostok u pravcu Zaporožja

Oko 18 časova, 31. maja, protivvazdušne posade grupe Vostok oborile su ukrajinski jurišni avion Su-25. Kako se navodi, par jurišnih aviona Oružanih snaga Ukrajine pokušao je da napadne ruske položaje u blizini grada Orehova, u blizini naselja Novoandrejevka u Pohovskom okrugu Zaporoške oblasti.

Foto printskrin telegram topwar_ru


Ukrajinski piloti upali su u zasedu protivavionske posade 58. armije Južnog vojnog okruga. Jedna od letelica je oborena sa MANPADS Igla, druga je uspela da pobegne.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Generari Zalužnij i Mili o ukrajinskoj kontraofanzivi

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužnij govorio je o planovima Oružanih snaga Ukrajine za kontraofanzivu načelniku Združenog generalštaba SAD generalu Miliju.

Tokom telefonskog razgovora:

-Govorio je o situaciji na frontu, daljim planovima Oružanih snaga Ukrajine za oslobađanje ukrajinske teritorije i mogućim dejstvima neprijatelja. Posvetili smo pažnju pitanju isporuka naoružanja, vojne opreme i municije. Među prioritetnim potrebama su granate dugog dometa.

FOTO: Arhiva

Valerij Zalužnij

Obavestio sam generala Milija o masovnim ruskim napadima krstarećim i balističkim projektilima, jurišnim dronovima i vođenim bombama. Traži da se pojača PVO Ukrajine dodatnim sistemima i lovcima F-16, rekao je Zalužnij.

Šta u Rusi pogodili u napadu na štab Glavne obaveštajne uprave Ukrajine (GUR)? (FOTO/MAPA)

Juče su se na Mreži pojavili satelitski snimci sa rezultatima udara ruskih trupa na zgradu Glavne obaveštajne uprave Ukrajine u Kijevu. Na kadru od 30. maja pojavila se zemljana humka, karakteristična ili po posledicama udara, ili po nekoj vrsti iskopa.

Podsetimo, ujutru 29. maja ruske trupe su napale sedište glavnog obaveštajnog odeljenja na ostrvu Ribalski. Pogodak centra za donošenje odluka juče je najavio i predsednik Vladimir Putin.

Ilustracija telegram rybar

Ukrajinske vlasti su saopštile da su sve rakete i bespilotne letelice oborili sistemi protivvazdušne odbrane, ali nisu pružile nikakve dokaze. Nešto kasnije, šef GUR-a Kiril Budanov rekao je da će se Oružane snage Ukrajine osvetiti za napad na objekat u Kijevu. Dan kasnije izvršen je napad bespilotnih letelica na Moskvu.

A već danas su se na ukrajinskim kanalima pojavile dodatne fotografije zgrada GUR-a, na kojima su bili jasno vidljivi udari.

Koliko je efektan bio udar Oružanih snaga Rusije i zašto je avion C-21A 86. vazdušno-medicinske evakuacione eskadrile američkog ratnog vazduhoplovstva juče hitno doleteo za Žešov iz vazdušne baze Ramštajn?

 

Vojna pomoć SAD Kijevu

Ukupan iznos američke vojne pomoći Ukrajini od kada je Džozef Bajden na mestu predsednika SAD iznosi 38,3 milijarde dolara, a od početka specijalne vojne operacije Rusije iznosi 37,6 milijardi dolara, saopštio je Pentagon.

Oružje sa Zapada spremno za isporuku u Ukrajini, Foto AP

U saopštenju se dodaje i da će vrednost najnovijeg paketa vojne pomoći Ukrajini iznositi 300 miliona dolara.

 

Makron o pomoći Kijevu

Zapad bi mogao da preispita svoju pomoć Ukrajini, ako sukob preraste u dugotrajan rat, izjavio je danas francuski predsednik Emanuel Makron na Međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji Globsec u Bratislavi i istakapo da se velike nade polažu u potencijalnu ukrajinsku kontraofanzivu.

Foto: Profimedia

-Spremamo se za mogućnost da ovaj sukob postane dugotrajan. Moramo pripremiti naše javno mnjenje za dugoročnu podršku Ukrajini u slučaju sukoba visokog i srednjeg intenziteta, rekao je Makron, prenosi TASS.

 

Ukrajina i NATO će odlučiti u članstvu Kijeva u Alijansi

NATO neće dozvoliti da Rusija odlučuje kada Ukrajina može da se pridruži severnoatlantskom savezu, saopštili su danas zvaničnici Norveške koja je domaćin samita ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO.

Foto: EPA

-Na Ukrajini i NATO saveznicima je da odluče kada će Ukrajina postati članica NATO. Nije na zvaničnoj Moskvi da odlučuje o tom pitanju, izjavila je na konferenciji za novinare norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Huitfeld, preneo je Rojters.

 

Duda: Uništićemo sve ruske tenkove, ali Moskva je u prednosti

-Rusija je nuklearna supersila, ima džinovske rezerve oružja - i da se smejemo činjenici da je izvela tenkove iz 1960-ih, kada svaki tenk teži 50-60 tona. Ako ide, biće uništen nezavisno od toga da li je modern ili ne, rekao je poljski predsednik Andžej Duda.

-Takođe je primetio da će Rusija nastaviti da napreduje, a razlika u stanovništvu je više od 100 miliona Rusa protiv manje od 40 miliona Ukrajinaca - daje prednost Rusiji.

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

 

Moguća nuklearna katastrofa u NE Zaporožje

U slučaju vanredne situacije u Zaporoškoj nuklearki može se dogoditi katastrofa veća nego u Černobilju 1986. godine ili u Fukušimi 2011. godine, rekli su zaposleni u nuklearki u izjavi za TV "Skaj njuz".

-Nivo radioaktivnog zračenja.....i što je najvažnije, hiljade kvadratnih kilometara zemljišta i mora će biti zagađeno. To će biti gore od Fukušime i Černobilja, rekao je jedan od zaposlenih, dok se drugi požalio na manjak broja zaposlenih.

Podsetimo, savetnik šefa "Rosatoma" Renat Karčaa rekao je da Kijev praktično finansira sabotažu time što zaposlenima plaća da ne dođu na posao.

 

Foto: RIA.ru

 

 

UN predlaže: Dogovor o transportu ruskog amonijaka

Ujedinjene nacije predložile su Ukrajini, Turskoj i Rusiji da počnu pripremu za tranzit ruskog amonijaka preko Ukrajine, prenosi agencija Rojters, pozivajući se na izvor.

Izvor ističe da UN žele da se paralelno vode pregovori o proširenju prehrambenog sporazuma na veći broj ukrajinskih luka i druge vrste robe.

Takođe, izvor tvrdi da su Ukrajina i Turska već usaglasile predloge UN, dok Rusija još nije odgovorila.

 

Foto AP

 

 

Ruski "Aligatori" u akciji na Krasno-limanskom pravcu (VIDEO)

Posade helikoptera Ka-52 "Aligator" Vojne avijacije Centralnog vojnog okruga izvele su raketni napad na neprijateljske ciljeve u zoni specijalne vojne operacije.

Piloti izviđačkih i jurišnih helikoptera izvršili su zadatke uništavanja ljudstva, kao i gomilanja oklopnih vozila ukrajinskih trupa na Krasno-Limanskom pravcu.

Piloti su se približili neprijatelju na izuzetno maloj nadmorskoj visini, što je omogućilo da posade ostanu neprimećene od strane neprijateljskih sistema PVO.

Komanda Centralnog vojnog okruga konstatuje visoku efikasnost posada izviđačko-jurišnih helikoptera Ka-52, koji mogu da izvršavaju borbene zadatke u svim borbenim uslovima.

 

Patrioti padaju po ulicama Kijeva (VIDEO)

Pošto je ruska vojska pre nekoliko dana uništila još jedan američki "patriot" sistem u Kijevu na društvenim mrežama osvanuli su snimci sa bezbednosnih kamera koji su ovaj udar na ukrajinske položaje zabeležile iz drugog ugla.

Podsećamo, u toku vazdušnog napada na ukrajinsku prestonicu 29. maja došlo je do više udara na objekte Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i položaj "patriota" u blizini aerodroma Žuljani.

Na snimcima su zabeleženi trenuci kako olupine američkog "patriota" padaju na saobraćajnicu u centru Kijeva, koja je u tom trenutku bila prepuna vozila u pokretu.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je preciziralo da su prilikom napada na objekte Oružanih snaga Ukrajine na aerodromima, između ostalog, pogođena komandna mesta, skladišta aviona i municije.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je da su tog dana ruske trupe uništile još jedan američki PVO sistem "patriot" u Kijevu.

 

Berlin: Ukrajinski napad dronovima legalan iz ugla međunarodnog prava

Portparol Vlade Nemačke Štefan Hebeštrajt izjavio je da, prema međunarodnom pravu, Kijev može da izvodi vojna dejstva na teritoriji Rusije, kao što su napadi dronova koji su se dogodili u Moskvi.

- Međunarodno pravo takve napade smatra legitimnim - rekao je Hebeštrajt.

On je podsetio na to da je nemački kancelar Olaf Šolc već nekoliko puta rekao da se nemačko naoružanje koristi samo da bi se zaštitila ukrajinska teritorija.

- Nemamo sopstvene zaključke o napadima dronova koji su se, navodno, dogodili u Moskvi, ili iznad nje. U suštini, međunarodno pravo dozvoljava da zemlja može sebe da štiti od napada - izjavio je Hebeštrajt.

Ukrajina je u utorak izvela teroristički napad bespilotnim letelicama na civilne objekte u Moskvi. Od osam dronova, pet su oborili PVO sistemi, a tri su onesposobljena sredstvima za radio-elektronsku borbu.

Ruska ambasada: Britanija podstiče Ukrajinu na terorističke napade u Rusiji

Izjavu ministra spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsa Kleverlija koji je rekao da Ukrajina ima pravo da „projektuje silu“ van svojih granica podstiče Ukrajinu da vrši terorističke napade na Rusiju, navodi se u komentaru ruske ambasade u Londonu.

- Ratne izjave šefa britanske 'diplomatije’ ne mogu se smatrati samo kao podsticanje kijevskog režima na nove terorističke napade na civilne objekte i stanovnike naše zemlje - piše u komentaru.

Dodaje se da slične izjave govore o spremnosti Kleverlija da na sebe preuzme odgovornost za štetu i patnju koje se nanose Rusima, kao i za najopasniju eskalaciju konflikta.

Pripadnik „Azova“ osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu

Vrhovni sud DNR osudio je na doživotnu zatvorsku kaznu pripadnika nacionalističkog bataljona „Azov“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) Maksima Kondraševa“, koji je 2. marta prošle godine pucao u autobus u blizini fabrike „Azovstalj“ u Marijupolju i ubio četvoro civila, navedeno je u saopštenju Glavnog vojnog tužilaštva i Istražnog komiteta Rusije.

Foto: Printscreen

Ruska vojska: Odredi „Ahmata“ uspešno napreduju u pravcu Marjinke

Specijalne jedinice „Ahmat“ i 5. motorizovana brigada vode uspešne akcije u pravcu Marjinke, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov.

У правцу Доњецка се воде жестоке борбе у рејону Авдејевке, јединице украјинске војске су протеране са позиција у рејону Красногоровке и Јасиновате, рекли су у Министарству одбране Русије

Foto Tanjug/AP

- Prilikom akcija jurišnih odreda jedinice i vojni delovi Prvog vojnog korpusa su uz podršku avijacije, artiljerije i teških višecevnih bacača snaga grupe Jug je izbačen protivnik sa pozicija u područjima naseljenih mesta Krasnogorovka i Jasinovata u Donjeckoj Narodnoj Republici - saopštilo je Ministarstvo.

Najvažnije teze sa današnjeg brifinga Rusije:

- Ruska avijacija je porazila ukrajinsku vojsku u rejonu Avdejevke i u selu Himki. Osim toga je uništeno skladište raketno-artiljerijskog naoružanja 110. mehanizovane brigade ukrajinske vojske.

- Oružane snage Ukrajine su u pravcu Donjeca izgubile više od 200 vojnika.
U luci Odesa je 29. maja uništen poslednji vojni brod vojno-morskih snaga Ukrajine „Jurij Olefirenko“.
- U pravcu Kupjanska je za 24 sata ubijeno oko 70 ukrajinskih vojnika, a u pravcu Krasnog Limana oko 50 ukrajinskih vojnika.
- Sredstva protivvazduhoplovne odbrane su za 24 sata presrela 12 projektila „hajmars“ i jednu krstareću raketu velikog dometa „storm šedou“.
- Ruska vojska je likvidirala oko 185 ukrajinskih vojnika u pravcu Južnog Donjecka i Zaporožja, a u pravcu Hersona je za 24 sata ubijeno oko 30 ukrajinskih vojnika.
- Ruska vojska je uništila komandni punkt 33. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti.
- U rejonu Avdejevke u Donjeckoj Narodnoj Republici je uništena komanda jurišnog bataljona „Skala“ ukrajinske vojske.

Objavljene poternice za bivšim ministrima odbrane Ukrajine

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije objavilo je poternice za bivšim ministrima odbrane Ukrajine Stepanom Poltorakom i Valerijom Geletejom, kao i za bivšim načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Muženkom, koji su u Rusiji optuženi za genocid nad civilnim ruskojezičnim stanovništvom Donbasu.

Ruska vojska uništila poslednji ukrajinski ratni brod

Ruska avijacija je visoko preciznim udarom uništila poslednji vojni brod Ratne mornarice Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Usled napada visoko preciznim oružjem na pristanište ratnih brodova u luci Odesa 29. maja, Vazdušno-kosmičke snage Rusije su uništile poslednji ratni brod ukrajinske Ratne mornarice 'Jurij Olefirenko' - navodi se u saopštenju ruske vojske.

Analiza situacije na frontu Američkog instituta za proučavanje rata

 

Ruske trupe izvele su ograničene kopnene napade severoistočno od Kupjanska i severozapadno od Svatova.

DNR: Ukrajina počinje da realizuje kontraofanzivu

Ukrajina počinje da realizuje „puzeću“ kontraofanzivu, aktivirali su se artiljerija i diverzantske grupe, izjavio je savetnik vršioca dužnosti Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

- Postoji pretpostavka da Ukrajina već počinje da realizuje puzeću kontraofanzivu. Oživljavanje fronta s te strane, inteziviranje rada diverzantsko-obaveštajnih grupa, intezivan rad artiljerije s te strane – sve su to pretpostavke za takvu kontraofanzivu  - rekao je Gagin za ruski Prvi kanal.c

Uklanjanje mina iz „Azovstalja“ biće gotovo do sledećeg leta

Uklanjanje mina iz fabrike „Azovstalj“ u Marijupolju trebalo bi da bude završen do leta 2024. godine, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

- Počeli smo da uklanjamo mine s teritorije 'Azovstalja' i do leta sledeće godine planiramo da završimo taj posao - rekao je Pušilin i precizirao da je površina fabrike oko 10 kvadratnih kilometara.

Zaharova: Zapad ima podli stav o napadu dronova na Moskvu

Zapad ima podli stav o napadu dronova na Moskvu, jer oni komentarišu samo ono što žele da komentarišu, a to je propaganda, izjavila je u intervjuu Sputnjiku portparolka Ministarstva inostranih psolova Rusije Marija Zaharova.

- To je, naravno, veoma podla pozicija. Nema drugih reči, ni odrednica: oni vide i komentarišu samo ono što im je korisno, a to je propaganda - rekla je ona odgovarajući na pitanje o reakcijama EU i SAD na napad dronovima na Moskvu.

Eksplozije u centru Donjecka

U centru Donjecka odjeknulo je najmanje sedam eksplozija, aktivirana je protivvazduhoplovna odbrana.

Prema navodima bezbednosnih struktura Donjecke Narodne Republike, snage PVO su iznad Budenovskog rejona Donjecka oborile jednu ukrajinsku raketu.

Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine saopštilo je da su ukrajinske snage ispalile tri rakete iz višecevnih raketnih bacača na Kalinjinski rejon Donjecka.

Dvojica pripadnika „Azova“ osuđena na po 25 godina zatvora

Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike osudio je na po 25 godina strogog zatvora dvojicu pripadnika ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Azov“ (u Rusiji zabranjen kao teroristička organizacija) zbog ubistva dvoje civila u Marijupolju, saopštila je pres-služba Glavnog vojnog tužilaštva i Istražnog komiteta Rusije.

Kako je saopšteno, sredinom marta prošle godine Aleksandar Pedak i Evgenije Visocki su zajedno s drugim vojnicima napali obezbeđenje fabrike „Azovstalj“, koja je u to vreme bila pod kontrolom oružanih formacija Ukrajine. Primetili su dvojicu muškaraca u civilnoj odeći i pucali na njih.

Visockog i Pedaka su zarobili ruski vojnici 18. maja 2022. godine i Marijupolju. Tokom istrage je utvrđeno da su izvršili zločin da bi zaplašili lokalno stanovništvo.

Deset incidenata s dronovima u Brjanskoj oblasti Rusije

U Brjanskoj oblasti Rusije tokom proteklog dana zabeleženo je 10 incidenatga s bespilotnim letelicama, rekao je za Sputnjik predstavnik hitnih službi.

- Prema prvim informacijama, u Brjanskoj oblasti je tokom proteklog dana registrovano 10 incidenata s bespilotnim letelicama - rekao je sagovornik Sputnjika.

Prema njegovim rečima, nekoliko dronova palo je u blizini sela Kuršanoviči u Klimovskom rejonu, nekoliko je oboreno, a nekoliko onesposobljeno sredstvima za radio-elektronsku borbu.

- Svi incidenti su bez posledica - dodao je predstavnik hitnih službi.

Medvedev: London je de fakto u ratu sa Rusijom

London faktički vodi protiv Moskve neobjavljeni rat, što znači da se svaki britanski zvaničnik može smatrati legitimnom vojnom metom, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

On je obratio pažnju na izjavu ministra spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsa Kleverlija koji je rekao da Ukrajina ima pravo da „projektuje silu“ van svojih granica.

- Danas Velika Britanija deluje kao saveznik Ukrajine, pružajući joj vojnu pomoć u vidu vojne tehnike i stručnjaka. Dakle, de fakto vodi protiv Rusije neobjavljeni rat. U tom slučaju, bilo koji njen javni funkcioner (kako vojni, tako i civilni koji doprinosi ratu) može se smatrati legitimnom vojnom metom - rekao je Medvedev.

On je istakao da je London je bio i ostao večiti neprijatelj Moskve.

- Glupi zvaničnici Velike Britanije, našeg večitog neprijatelja, treba da imaju na umu da se prema opšte priznatom međunarodnom pravu koji reguliše vođenje rata u savremenim uslovima, uključujući Hašku i Ženevsku konvenciju sa njihovim dodatnim protokolima, njihov položaj takođe može kvalifikovati kao da su u ratu - napisao je Medvedev na Tviteru.

Šojgu uručio državne nagrade herojima SVO

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu uručio je državne nagrade herojima specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

- Pre svega, želeo bih da čestitam nagrađenima, onima koji su dobili visoka zvanja Heroja Ruske Federacije i druge državne nagrade. Domovina je visoko vrednovala vaš ratni trud. NAdam se da ćete i dalje s istom verom i istinom služiti otadžbini, našoj zemlji i da ćete nastaviti tradiciju svojih predaka - naveo je Šojgu.

Foto: Tanjug/AP

Među nagrađenima je viši inspektor-pilot, major Aleksandar Karamišev, koji je dobio „Zlatnu zvezdu“ za efikasnu evakuaciju ranjenika s prve linije fronta i teritorija pod kontrolom ukrajinske vojske, spasivši više od 50 vojnika.

Kabinet Zelenskog: Kijev sa saveznicima planira samit svetskih lidera, ali bez Rusije

Ukrajina planira da sa saveznicima organizuje samit svetskih lidera, ali bez Rusije, kako bi dobila podršku kijevskom planu za okončanje konflikta, izjavio je Andrej Ermak šef kabineta predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Kako navodi list „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izjavu Ermaka, Ukrajina i njeni saveznici planiraju samit svetskih lidera, ali bez Rusije.

List piše da cilj samita može biti povećana podrška svetske javnosti kijevskom planu za okončanje konflikta.

- Potreban nam je jedinstven plan odgovornog civilizovanog sveta koji zaista hoće da živi u miru - rekao je Ermak i dodao da za sada nisu mogući direktni pregovori sa Rusijom.

Antonov: Amerika ignoriše napade na Moskvu

Izjave Vašingtona o terorističkom napadu u Moskvi pomoću dronova u suštini su ohrabrenje za ukrajinske teroriste da nastave sa takvim akcijama, saopštio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

Foto Tanjug

- Dovoljni su pokušaji da se sakriju iza fraze da 'prikupljaju informacije'. I odmah zvanična lica prelaze na informacioni napad protiv naše zemlje. Zar u administraciji ne shvataju da niko ne veruje američkim parolama o tome da ne podržavaju udare Oružanih snaga Ukrajine na rusku teritoriju? Pogotovo što te reči izgovaraju nekako stidljivo i nesigurn - kazao je Antonov.

Ruska avijacija gađala položaje Prve specijalne brigade Ukrajine

Ruska avijacija je izvela napad bombama i raketama na položaje Prve specijalne brigade Ukrajine, saopštio je za Sputnjik predstavnik grupacije ruske vojske „Zapad“ Sergej Zibinski.

- Avijacija je izvela napade raketama i bombama na privremene punktove Prve specijalne brigade i na područja na kojima su koncentrisani vojska, naoružanje i vojna tehnika 14. i 92. posebne mehanizovane brigade i odreda teritorijalne odbrane -rekao je oficir.

Prema njegovim rečima, u pravcku Kupjanska artiljerija je vatrom iz haubica „Akacija“ i „Msta-S“ na području naselja Starica i Višnjevo uništila dve minobacačke jedinice protivnika.

Na području naselja Lozova i Zapadna pogođene su haubice D-20 i D-30.

Pet ljudi poginulo u napadu na farmu u LNR

Najmanje pet osoba je poginulo, a 19 je ranjeno u ukrajinskom granatiranju farme živine u selu Karpati, saopšteno je na Telegram kanalu Predstavništva Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

U napadu je oštećena i farma. U toku je prikupljanje dodatnih informacija.

Napad na Belgorodsku oblast

Jedna osoba je poginula u ukrajinskom granatiranju centra za privremeni smeštaj preseljenih stanovnika Belgorodske oblasti, izjavio je gubernator regiona Vjačeslav Gladkov.

Kadirov: Čečenske jedinice dobile novi zadatak

- Čečenske jedinice dobile su novo naređenje za preraspoređivanje snaga. Teritorije Donjecke Narodne Republike postaju zona odgovornosti. Prema naređenju, borci čečenskih jedinica moraju da započnu aktivna neprijateljstva i oslobode jedan broj naselja - rekao je šef Čečenske republike Ramzan Kadirov.

Foto: Shutterstock/Jutjub/BBC News

Požar u rafineriji nafte u Krasnodarskoj oblasti

Uzrok požara u rafineriji nafte u južnoj ruskoj Krasnodarskoj oblasti je verovatno napad dronom, izjavio je načelnik oblasti Venjamin Kondratjev.

- Požar je izbio na teritoriji rafinerije nafte Afipski. Zapalilo se postrojenje za destilaciju mazuta. Razlog može biti napad dronom - napisao je Kondratjev na svom Telegram kanalu.

Naveo je da je požar ugašen i da nije bilo žrtava, prenosi TASS.

Rafinerija u kojoj je izbio požar nalazi se nedaleko od crnomorske luke Novorosijsk, u blizini druge rafinerije koja je napadnuta nekoliko puta ovog meseca, prenosi Rojters.

Za sada nema informacija o tome ko je lansirao dron, ali Moskva optužuje Kijev za pojačane napade dronovima unutar Rusije poslednjih nedelja.

Ruski tenkovi u akciji pod Avdejevkom

Na društvenim mrežama pojavio se snimak rada tenkova 1. Slavjanske brigade kod Avdejevke.

BONUS VIDEO: OBUKA NA "TERMINATORIMA": Vežba mobilisanih rezervista i dobrovoljaca u Donjecku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SVETSKI DAN DIVLJIH VRSTA: Očuvanje bioraznolikosti za budućnost