TUPOLJEVI I SUHOJI NAD AMERIČKIM NEBOM! NORAD lovcima F-16 i F-22 presreo ruske avione usred velike vojne vežbe

Novosti online

14. 05. 2023. u 08:57

SEVERNOAMERIČKA komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) saopštila je da su njene snage 11. maja otkrile, pratile, pozitivno identifikovale i presrele šest ruskih aviona koji su delovali unutar i blizu zone vazdušne identifikacije.

ТУПОЉЕВИ И СУХОЈИ НАД АМЕРИЧКИМ НЕБОМ! НОРАД ловцима Ф-16 и Ф-22 пресрео руске авионе усред велике војне вежбе

FOTO: EPA

NORAD je istakao da su ruski avioni ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i da nisu ušli u američki ili kanadski suvereni vazdušni prostor. Sve se to dogodilo u vreme kada se na Aljasci odvija nekoliko velikih vojnih vežbi američke vojske.

Amerikanci ovo ne smatraju provokacijom

Rusi su leteli bombarderima TU-95, transportnim avionima Il-78 i borbenim avionima SU-35. Lovci F-16 i F-22, teretni avion Boeing KC-135 i špijunski avion E-3 AWACS učestvovali su u misiji NORAD-a nakon što su ruski avioni primećeni.

Ova ruska aktivnost u severnoameričkoj zoni vazdušne identifikacije dešava se redovno i ne smatra se pretnjom ili provokacijom. NORAD ističe da prati i identifikuje sve vojne letelice koje ulaze u zonu vazdušne identifikacije. NORAD rutinski posmatra kretanje aviona i po potrebi ih prati iz te zone.

Godišnji broj presretanja varira

Otkako je Rusija 2007. nastavila sa aktivnostima dugog dometa, NORAD beleži u proseku oko šest do sedam presretanja ruskih vojnih aviona godišnje. Ovi brojevi su varirali od čak 15 do nula presretanja između pojedinih godina.

(Informer)

BONUS VIDEO:

DRONOVI IZNAD KREMLjA: Snimak neutralisanja jedne od dve letelice iznad Putinove rezidencije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (5)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)