RAT U UKRAJINI: Bitka za Bahmut - "Orkestar" ušao u "Gnezdo", radi i po bokovima; Odbijeni žestoki napadi kod Kleščejevke(FOTO/MAPA)

Novosti online

14. 05. 2023. u 08:29 >> 22:38

U TOKU je 445. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Tokom noći odjeknule su eksplozije u Sumskoj i Ternopoljskoj oblasti. Vladimir zelenski je nakon posete Rimu, stigao u Berlin.

РАТ У УКРАЈИНИ: Битка за Бахмут - Оркестар ушао у Гнездо, ради и по боковима; Одбијени жестоки напади код Клешчејевке(ФОТО/МАПА)

Foto Tanjug/AP

 

Vatreni pakao u Bahmutu (VIDEO)

PMC „Vagner“ je prekrio „upaljačima“ četvrt pretvorenu u tvrđavu Oružanih snaga Ukrajine.

Dron ukrajinskih militanata ponovo je snimio kako su ruski borci noću sa MLRS-a „Grad“ pokrivali jedan od poslednjih kvartova gde je neprijatelj koncentrisao snage.

Ukrajinci pretpostavljaju da je vatra izvedena zapaljivom raketnom municijom 9M22S.

 

Makron i Zelenski o vojnoj pomoći

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je večeras u iznenadnu posetu Parizu gde će razgovarati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Kako je ranije saopšteno je iz Makronovog kabineta, Francuska je poslala avion po Zelenskog u Nemačku, gde se ranije danas sastao sa kancelarom Olafom Šolcom, javlja Asošiejted pres.

Foto Tanjug/AP

Zelenski i Makron

Makronov kabinet je saopštio je da će dvojica lidera razgovarati tokom večere i da će Makron „potvrditi nepokolebljivu podršku Francuske i Evrope da se Ukrajina ponovo uspostavi u njenim legitimnim granicama i da odbrani njene fundamentalne interese“.

Oni će takođe razgovarati o vojnim i humanitarnim potrebama Ukrajine i „dugoročnijim perspektivama za povratak mira u Evropi“, saopštio je kabinet francuskog predsednika.

Francuska je Ukrajini isporučila određenu količinu naoružanja, uključujući sisteme protivvazdušne odbrane, lake tenkove, haubice i drugo oružje i gorivo.

 

Vazdušna opasnost u više regiona

Vazdušna opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj, Sumskoj, Kirovgradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti koja je pod kontrolom Kijeva, pokazuju podaci onlajn-mape Ministarstva za digitalizaciju Ukrajine.

Bitka za Bahmut: Vagnerovci se "ugnezdili" rade i na bokovima

PMC „Vagner“ je napredovao 130 m i zauzeo 28 visokih zgrada pretvorenih u tvrđave u utvrđenom području „Gnezdo“ u Bahmutu, VSU je ostalo 20 visokih zgrada, kazao je osnivač „orkestra", Jevgenij Prigožin.

Bitka za Kuzemovku

Na Svatovskom sektoru fronta već duže vreme traju neprijateljstva u oblasti Novoselovskog i Kuzemovke.

Prvo naselje su ruske trupe napustile, jer se pretvorilo u ruševine koje je neisplativo kontrolisati. Odbrana divizije 1. tenkovske armije zauzeta je u šumskim plantažama istočno od železničke pruge.

Prema ruskim izvorima, juče su ceo dan ukrajinske formacije pokušavale da istisnu jedinice ruske armije sa linije odbrane zapadno od Kuzemovke. I, navodno, delimično su uspeli.

Ilustracija telegram rybar

U štabu Zapadne grupe snaga se ne zna ništa o napuštanju naselja, tako da možemo samo pretpostaviti da se zapravo ne radi o napuštanju sela, već prelasku na rezervne odbrambene linije.

U odgovoru na objavu ruskih telegram kanala pisali su sa terena da Oružane snage RF trenutno kontrolišu prvu liniju odbrane duž pruge između Novoselovke i Kuzemovke.

Kuzemovka je pod stalnom kontrolom ruskih trupa.

 

Raketiran Donjeck

Ukrajinska vojska granatirala je u nedelju popodne Kijevski rejon Donjecka. Ispaljeno je 10 raketa iz višecevnih raketnih sistema, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Foto Tanjug/AP

 

Ruski tenkovi i artiljerija košmar za VSU

Vraćajući se iz Artjomovska, ukrajinski vojnici su za Njujork tajms pričali o užasu ruskih tenkova i stalnom artiljerijskom granatiranju.

-Imamo noćne more o ruskim tenkovima. <...> Artiljerijska vatra, raketni i vazdušni udari ne prestaju ni na minut. Svaki metar grada je pod vatrom, citiraju novinari komandanta ukrajinske 24. motorizovane brigade.

FOTO: AP/Tanjug

Prema rečima vojnika Oružanih snaga Ukrajine, njima su u gradu preko potrebni protivtenkovski raketni sistemi tipa „Džavelin“ kako bi odbili rusku vojsku.

 

Nemačka dala 17 milijardi evra vojne pomoći Kijevu

Za nešto više od godinu dana Nemačka je pomogla Ukrajini sa 17 milijardi evra, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vladimirom Zelenskim.

Prema njegovim rečima, od početka oružanog sukoba, „samo bilateralna (ne uzimajući u obzir udeo Berlina u zajedničkim paketima sa drugim državama) podrška Ukrajini iznosila je 17 milijardi evra“.

FOTO: AP/Tanjug

-I stvorili smo uslove da se u narednim godinama nastavi sa pružanjem ove pomoći, rekao je Šolc.

Zelenski je takođe potvrdio iznos podrške, navodeći 11 milijardi evra opšte, vojne i humanitarne pomoći koju je Berlin pružio od početka godine.

Glavno sa brifinga MO Rusije

U području Ternopolja i Petropavlovke, Dnjepropetrovska oblast, granatirane su privremene baze ukrajinskih snaga i skladišta. Cilj je postignut: svi objekti su pogođeni.

Komandir Vjačeslav Makarov, koji je komandovao snagama u području sela Krasno, DNR, preminuo je od rana, zadobijenih tokom odbijanja napada Oružanih snaga Ukrajine. 4. Motorizovana brigada je odbila napad. Gubici neprijatelja su iznosili oko 200 poginulih i ranjenih vojnika.

Ukrajinski vojnici na frontu, Foto AP

Jurišni odredi PMC Vagner, uz podršku Vazdušno-desantnih snaga Rusije, nastavljaju borbe za zapadne četvrti Artjomovska. Svi vojnici koji su se istakli u borbama su dobili državne nagrade. Severno i južno od Artjomovska VSU je u više navrata pokušavao da probije odbranu ruskih trupa. Zamenik komandanta korpusa za vojno-politički rad, pukovnik Brovko, herojski je poginuo odbijajući napade.

Gubici Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Soledar-Artjomovsk premašili su 400 poginulih i ranjenih vojnika.

FOTO: AP/Tanjug

Ruska 200. Motorizovana brigada odbila je šest napada istočno od Bogdanovke u DNR, uključujući jurišnih grupa Oružanih snaga Ukrajine, koje su brojale više od 100 ljudi.

Oboren ukrajinski lovac Su-27 u blizini Novogrodovke u DNR.

Ukrajinci se obučavaju na F-16

Ukrajinski piloti stigli su u Veliku Britaniju na obuku upravljanja lovcima F-16, saopštio je zvanični predstavnik Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

-Komanda ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva već je odabrala nekoliko desetina ukrajinskih pilota koji će proći obuku za letove na višenamenskim lovcima F-16. <…> Odabrani su najbolji ukrajinski piloti koji govore engleski i imaju borbeno iskustvo, rekao je Jurij Ignat za Kijev Post.

Foto: Jutjub/lazzaric92

Precizirano je da će Velika Britanija biti prva zemlja koja će početi da obučava ukrajinske pilote.

Predstavnik Vazduhoplovstva je naglasio da čim Ukrajina završi obuku, zemlja će konačno preći na njih. Pre slanja na obuku, piloti su trenirali na virtuelnom simulatoru.

 

Sprečena zamena ukrajinskih trupa u Harkovskoj oblasti

Ruski artiljerci osujetili su dva pokušaja ukrajinskih trupa da izvrše rotaciju u području ​​Kamenke i Berestova u Harkovskoj oblasti, rekao je Sergej Žibinski, portparol grupe Zapad, Ministarstva odbrane Rusije.

Foto Tanjug/AP

Pored toga, u selu Peščano, artiljerci su uništili američku samohodnu haubicu M109 „Paladin“, a u području Kislovke i Stepove Novoselovke – dve posade minobacača.

Zelenskog dopratili nemački jurofajteri

Vladimir Zelenski razgovarao je u Berlinu sa nemačkim predsednikom Frank Valterom Štajnmajerom.

Prema pisanju lista Bild, Zelenski je iz Rima stigao u Berlin vojnim avionom nemačkog ratnog vazduhoplovstva, u pratnji lovaca „Eurofajter”.

Foto: Profimedia

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski predlagao je da se rakete dugog dometa koriste protiv ciljeva u Rusiji i okupiraju ruski gradovi, piše Vašington post, pozivajući se na dokumenta Pentagona koja su procurela na internetu. Oni opisuju internu komunikaciju (Zelenskog) sa visokorangiranim pomoćnicima i komandantima vojske.

Krajem januara, ukrajinski predsednik predložio je „da se izvode napadi na Rusiju“ i „zauzimaju neimenovani ruski pogranični gradovi“. Prema mišljenju Zelenskog, to bi Kijevu dalo „polugu uticaja“ u pregovorima.

Pored toga, ukrajinski lider je izrazio žaljenje što nemaju rakete dugog dometa u Oružanim snagama Ukrajine koje bi mogle da dosegnu do baza na ruskoj teritoriji. Umesto raketa, on je predložio korišćenje dronova protiv ciljeva u Rostovskoj oblasti.

Prema podacima Vašington posta, Zelenski je „iza zatvorenih vrata“ izneo ideju o dizanju u vazduh naftovoda "Družba", koji se proteže od Rusije do Evrope, doprema, između ostalog, naftu Mađarskoj. Zvaničnici obaveštajnih službi su, opisujući razgovor u kome je izneta ova ideja, precizirali da je Zelenski bio ljut na Budimpeštu i da je izneo „besmislene pretnje“.

Kremlj je u januaru nazvao izuzetno opasnom čak i diskusiju o mogućnosti isporuka oružja Ukrajini koje bi joj omogućile da udari po ruskoj teritoriji. Portparol predsednika Dmitrij Peskov je napomenuo da bi to „značilo dovođenje sukoba na novi kvalitativni nivo“. (Sputnjik)

Zelenski doputovao u Berlin

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je u Berlin.

 - Već u Berlinu. Oružje. Moćan paket. Vazdušna odbrana. Rekonstrukcija. EU. NATO. Bezbednost - napisao je Zelenski noćas na Tviteru.

To je prva poseta Zelenskog Nemačkoj od početka rata Rusije sa Ukrajinom u februara 2022. godine.

Ukrajinska agencija Unian navodi da program posete Zelenskog još nije poznat.

Nemački televizijski kanal N-TV javio je ranije da će se Zelenski sastati sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Frank-Valterom Štajnmajerom, a da će nakon otputovati u grad Ahen da primi nagradu Karla Velikog.

Ruski artiljerci uništili privremene baze ukrajinskih trupa

Ruski artiljerci su uništili dve privremene baze ukrajinskih trupa u području Kamensko i Novodanilovka u Zaporoškoj oblasti, rekao je za Sputnjik portparol grupe Istok Aleksandar Gordejev.

Uništena je haubica Msta-B u području Temirovke.

Pored toga, u pravcu Zaporožja, vojska je odbila napad višecevnim raketnim bacačem "hajmars": protivvazdušni raketni sistemi Buk oborili su tri projektila.

BONUS VIDEO

POSLEDICE GRANATIRANjA NIKOLAJEVA: Pogledajte snimke ruševina iz ukrajinskog grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (12)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!