SIJARTO IZNEO SVOJ STAV U STOKHOLMU: Evropska unija želi da izbegne da postane „anti-kineski blok“

Novosti Onlajn

12. 05. 2023. u 20:05

MAĐARSKA vlada želi da izbegne da Evropska unija postane „anti-kineski blok“, izjavio je danas u Stokholmu ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, pozivajući na stratešku saradnju umesto na sistemsku konkurenciju.

СИЈАРТО ИЗНЕО СВОЈ СТАВ У СТОКХОЛМУ: Европска унија жели да избегне да постане „анти-кинески блок“

FOTO: AP/Tanjug

- Uopšte se ne slažemo sa načinom na koji određene evropske zemlje žele da definišu Kinu kao neku vrstu sistemskog rivala - rekao je Sijarto u pauzi neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU, navodi se u saopštenju ministarstva.

Iako postoje i spoljni i unutrašnji napori da se EU pretvori u „neku vrstu anti-kineskog bloka“, Mađarska to definitivno želi da izbegne, rekao je on, prenosi agencija MTI.

- Smatramo da Evropska unija treba da teži strateškoj saradnji sa Kinom - dodao je on i istakao snažne ekonomske veze između EU i Kine, što pokazuje, kako je naveo, bilateralni trgovinski promet koji je prošle godine dostigao 860 milijardi evra, pri čemu su Nemačka, Francuska i Italija činile 46 odsto.

- Nisu centralne evropske zemlje najveći trgovinski partneri Kine, već najveće zapadnoevropske zemlje - rekao je mađarski ministar.

On je naglasio da je BDP Kine sada premašio BDP EU. Dok je 2010. Kina činila samo 9 odsto globalnog BDP-a u poređenju sa 22 odsto u EU, danas je situacija obrnuta, jer Kina ostvaruje 18 odsto globalnog BDP-a, dok privreda EU čini 17 odsto svetskog BDP-a, dodao je.

Sijarto je rekao da bi bilo besmisleno da zapadnoevropske zemlje žele da prekinu ekonomske veze između Kine i Evrope, ukazujući na „jasnu podelu rada između Istoka i Zapada“ koja se pojavila u automobilskoj industriji.

Zapadne kompanije proizvode električna vozila, a istočne proizvode baterije za njih, rekao je Sijarto, ističući da „jedno bez drugog ne funkcioniše“, kao i da ne treba mešati politiku u ekonomiju.

- Pustimo da ova podela rada stvorena na racionalnoj, razumnoj ekonomskoj osnovi funkcioniše tako da evropski ekonomski prostor i Kina mogu adekvatno da profitiraju od toga - poručio je ministar, prenose mađarski mediji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: POČELO OBELEŽAVANjE DANA POBEDE U MOSKVI - Veličanstvena parada na Crvenom trgu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI SU ZAPANJENI: Ovo što je Nikola Jokić bez lopte uradio najboljem defanzivcu NBA lige - nisu mogli ni da sanjaju (VIDEO)