STIŽE MOĆNO NAORUŽANJE: Ova zemlja će postati jedna od vojno najmoćnijih u Evropi

P. Z. S. / sputnikglobe.com

10. 05. 2023. u 22:25

POLjSKA će do kraja maja dobiti američke tenkove Abrams i višecevne raketne bacače HIMARS, izjavio je u sredu zamenik premijera Poljske i ministar nacionalne odbrane Marijuš Blaščak.

СТИЖЕ МОЋНО НАОРУЖАЊЕ: Ова земља ће постати једна од војно најмоћнијих у Европи

Foto: EPA


-Naš cilj je da stvorimo veoma moćnu vojnu jedinicu opremljenu tenkovima Abrams. Pre kraja ovog meseca, prvi američki Abrams će biti u Poljskoj i pridružiće se 18. mehanizovanoj jedinici raspoređenoj na istoku naše zemlje, rekao je Blaščak za poljsku televiziju.

U aprilu 2022, poljsko Ministarstvo odbrane nabavilo je 250 novih tenkova Abrams od Sjedinjenih Država. Varšava je u januaru potpisala ugovor o snabdevanju još 116 polovnih tenkova.

Foto: Profimedia/Ilustracija

-Takođe u maju ćemo imati prve HIMARS, što znači rakete dometa do 300 kilometara (190 milja). To su sistemi naručeni 2019. Sada pregovaramo o drugoj transakciji u vezi sa 500 takvih sistema, dodao je Blaščak.

2019. godine Poljska je od SAD nabavila prvu eskadrilu od 20 HIMARS-a vrednu 414 miliona dolara.

Foto Tanjug/AP


Sredinom marta, Blaščak je rekao da je američki Kongres odobrio porudžbinu Poljske za još 500 kompleta modula za punjenje HIMARS lansera, u vrijednosti od 10 milijardi dolara.

BONUS VIDEO - BRODOVI, AVIONI, HELIKOPTERI, PROJEKTILI: Pogledajte snimke tokom provere Pacifičke flote Rusije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)