KIJEV NAJAVIO DIVERZIJE ZA DAN POBEDE: Ukrajinci pojačali napade dronovima, a Rusi odgovaraju pojačanim raketiranjem skladišta

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

03. 05. 2023. u 07:00

UKRAJINSKO vojno rukovodstvo preti da će za Dan pobede, 9. maj, napraviti neprijatna iznenađenja u mnogim gradovima Rusije.

КИЈЕВ НАЈАВИО ДИВЕРЗИЈЕ ЗА ДАН ПОБЕДЕ: Украјинци појачали нападе дроновима, а Руси одговарају појачаним ракетирањем складишта

Akcija Kijeva u Bahmutu, Foto AP

Načelnik vojne obaveštajne službe general Kiril Budanov, kog u Moskvi smatraju glavnim diverzantom, obećava da će napadi dronovima na ruske mete "biti uvertira za veliku ukrajinsku ofanzivu".

Andrej Klincevič, rukovodilac moskovskog Centra za izučavanje vojnih i političkih konflikata, kaže da ukrajinski teroristi zaista mogu da organizuju diverzije u gradovima u blizini granice, ali i napasti dronovima. Moskva je svesna da rukovodstvo u Kijevu namerava Rusima da pokvari praznovanje Dana pobede, pa se preduzimaju mere predostrožnosti.

Da Ukrajinci zaista organizuju diverzije, dokaz je da su tokom prvomajskih praznika u Brjanjskoj oblasti postavili eksploziv na železničkoj pruzi i aktivirali ga dok je prolazio teretni voz koji je prevozio gorivo. Zapalila se lokomotiva i više cisterni, na sreću, niko nije poginuo. U sređivanju štete učestvovalo je više od 300 radnika, postavljeno je sto metara novih šina. Prethodno su Ukrajinci pogodili skladište nafte u Kozačkoj uvali, 15 kilometara od Sevastopolja, koristeći kineske komercijalne dronove "mugin-5" sa eksplozivom. Dronovi koji su napali naftno skladište lansirani su blizu Odese.

Rusi su odgovorili žestokim napadom u noć 1. na 2. maj po Pavlogradu u Zaporoškoj oblasti, gde je fabrika i veliko skladište oružja i municije ukrajinske vojske. Gađana je i železnička stanica, gde je u vagonima bila vojna tehnika. Rusi su ciljali visokopreciznim raketama sa brodova, ali i avionskim raketama, a po snimcima se vidi da su pogođeni veliki objekti. Prethodno je ruskim sistemom "Tornado-s", pogođena železnička kompozicija kod Krematorska, sa oko 200 tona municije.

Pre poslednjeg napada dronova po Krimu, nad Crnim morem pojavio se francuski špijunski avion "Atlantik 2", koji je očigledno dao koordinate ukrajinskoj vojsci.

Amerikanci pomažu Ukrajincima u izboru maršruta dronova ka ciljevima na ruskoj teritoriji. Zato su njihove bespilotne letelice mogle nedavno da dopru do Podmoskovlja, tvrdi bivši načelnik PVO Moskve pukovnik Sergej Hatiljov.

- Rusija mora da pojača svoj PVO na zapadu zemlje - veli on.

- Ranije je, uz granicu sa Ukrajinom, bio korpus PVO sa pet raketnih pukova, kao i tri avio-puka lovačke avijacije. Ali u vreme reforme ruske armije smanjene su PVO snage na delu Rusije ka Ukrajini, objašnjava pukovnik Hatiljev, i dodaje da je sada premalo PVO sistema ka Ukrajini i mora da se poveća najmanje dva-tri puta. Amerikanci obaveštavaju Ukrajince gde su te rupe gde bi dronovi mogli da prođu. Ako su, recimo, uključeni sistemi S-400 a ne rade "Panciri", onda ukrajinski dronovi lete na visini od 10 do 15 metara, te nema opasnosti da ih ruski sistemi otkriju i sruše. Zato se mora povećati broj sistema koji registruju i mogu da obore niskoleteće dronove.

Šolc naivno "pere ruke"

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc izjavio je da Ukrajina ne može da napada teritoriju Rusije sa oružjem koje je dobila od Zapada, nego samo da njime brani svoju teritoriju. "Ne želimo da nas Kijev uvuče u rat sa Rusijom. O isporuci oružja Kijevu, Berlin se dogovara sa zapadnim saveznicima". Šolcove reči zvuče kao dosta naivno "pranje ruku".

Nagađanja o poginulima i ranjenima

BELA kuća odbija da objavi podatke o ukrajinskim žrtvama "O tome neka govore Ukrajinci", kaže Džon Kirbi, koordinator za strateške koordinacije u Savetu nacionalne bezbednosti SAD. Američki mediji barataju sa oko 300.000 poginulih i ranjenih vojnika. Neki od ukrajinskih generala kažu da je poginulo 80 odsto najiskusnijih profesionalnih vojnika i oficira. Pred početak rata Ukrajinska vojska je imala 260.000 vojnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U RIMU: Novak Đoković pogođen flašom u glavu! (VIDEO)