REKORDNO PRVOMAJSKO OKUPLJANJE U FRANCUSKOJ: Na ulicama 2,3 miliona ljudi, povređeno 108 policajaca

NAJMANjE 108 policajaca i žandarma je povređeno posle velikih prvomajskih protesta organizovanih širom Francuske. Istovremeno, uhapšena je 291 osoba. Od toga, 111 u Parizu. Mnogo povređenih ima i među demonstrantima.

РЕКОРДНО ПРВОМАЈСКО ОКУПЉАЊЕ У ФРАНЦУСКОЈ: На улицама 2,3 милиона људи, повређено 108 полицајаца

Goran Čvorović

Najžešći sukobi odigrali su se u Parizu, ali je žestoko bilo i u Renu, Lionu i drugim gradovima. U Nantu je povređeno petoro ljudi, među kojima jedan žandarm. Jedan učesnik manifestacija je ozbiljno povređen u ruku.

Policijac na koga je u Parizu bačen "Molotovljev koktel" ima opekotine po licu i rukama. U glavnom gradu Francuske poslednji manifestanti su rasterani tek oko 22 sata. Materijalna šteta je velika, a stradali su, po običaju, "simboli kapitalizma", među kojima najviše izlozi banaka i osiguravajući društava.

Sindikat "Se-Že-Te" je poručio da je potučen rekord okupljanja za prvi maj, i da je građana bilo više nego tokom veoma posećenih povorki 2002. i 2009. godine. Prema njihovoj proceni, na ulicama francuskih gradova prodefilovalo je 2,3 miliona ljudi.

Policijska prefektura je, kao i uvek, videla mnogo manje prisutnih. Ukupno – 782.000. Primera radi, pošle godine, prema istim izvorima manifestovalo je 116.500, pre dve godine 106.000, a 2019 – 164.000. Sve to govori da je odziv bio veliki.

- Mobilisanje mora da se nastavi – poručila je liderka pomenutog sindikata Sofi Bine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)