RAT U UKRAJINI: GŠ VSU - Najžešće borbe u Marjinki i Bahmutu; Zelenski - Krećemo u napad i bez F-16 (FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

29. 04. 2023. u 07:11 >> 01:15

RAT u Ukrajini – 430. dan. Nastavljaju se borbe na različitim delovima fronta. Ruska vojska uništila je nekoliko uporišta snaga Kijeva. U sevastopoljskom zalivu izbio je požar u rezervoaru sa gorivom usled pada drona.

РАТ У УКРАЈИНИ: ГШ ВСУ - Најжешће борбе у Марјинки и Бахмуту; Зеленски - Крећемо у напад и без Ф-16 (ФОТО/ВИДЕО)

Foto AP

 

Generalštab VSU: Najžešće borbe za Bahmut i Marjinku

Ruske trupe sada koncentrišu svoje glavne napore na četiri pravca na istoku, gde su izvršile više od 40 neuspešnih napada.

-Glavni napori neprijatelja usmereni su na izvođenje ofanzivnih operacija na Limanskom, Bahmutskom, Avdejevskom i Marjinskom pravcu – odbijeno je više od 40 neprijateljskih napada. Najžešće borbe se nastavljaju za Bahmut i Marjinku, naši vojnici hrabro drže odbranu“, saopšteno je u večernjem rezimeu izveštava Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Foto AP


SITUACIJA U OBLASTIMA SA NAJŽEŠĆIM BITKAMA

Prema podacima Generalštaba, 29. aprila situacija na Limanskom, Bahmutskom, Avdejevskom i Marjinskom pravcu je sledeća:

-na Limanskom pravcu, neprijatelj je izveo neuspešne ofanzivne operacije u pravcu Belogorovke;

-na Bahmutskom - nastavlja da vodi ofanzivne operacije; teške borbe se nastavljaju za grad Bahmut. Pored toga, neprijatelj je tokom dana izveo neuspešne ofanzivne operacije u pravcu naselja Predtečino;

-u pravcu Avdejevskog, osvajači su izveli neuspešne ofanzivne operacije u oblasti Pervomajskog;

Foto Tanjug/AP

-u pravcu Marjinke tokom dana, branioci Ukrajine odbili su brojne neprijateljske napade u oblasti Marjinke i Novomihailovke.

Kako je napomenuo Generalštab, neprijatelj nastavlja da vodi odbrambene operacije na Zaporoškom i Hersonskom pravcu.

Ruski osvajači su od početka dana gađali ne samo položaje Oružanih snaga Ukrajine, već i mirna naselja.

 

Italijanske haubice poslate Kijevu nespremne za borbu

Deo vojne opreme koju je Italija dala Ukrajini ranije ove godine, još uvek nije spreman za borbu, piše "Fajnenšel tajms".

Pomenuti list se poziva na neimenovanog zvaničnika u Kijevu, koji tvrdi da nijedna od 20 samohodnih haubica koje su već dostavljene ranije ove godine, nije na nivou neophodnom za upotrebu.

Foto Tanjug/AP

 

Zelenski: Krećemo i bez F-16

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski najavio je spremnost da krene u kontraofanzivu bez snabdevanja lovcima F-16. Ovu informaciju prenosi Telegram kanal Kancelarije ukrajinskog predsednika.

-Nema više vremena za odlaganje, tako da ćemo početi pre nego što budemo imali zapadne lovce, rekao je on.

Foto: Tanjug/AP photo

Istovremeno, ukrajinski lider je priznao da će bez zapadne avijacije Oružanim snagama Ukrajine biti teško: Kijev će izgubiti više vojnika.

U Kijevu stalno govore o skoroj kontraofanzivi Oružanih snaga Ukrajine. Kako je primetio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ruska vojska pažljivo prati sve takve izjave i uzima ih u obzir prilikom planiranja specijalne operacije.

Noam Čomski: Rusija se u Ukrajini ponaša uzdržano i umereno

Američki intelektualac Noam Čomski izjavio je danas da se Rusija u Ukrajini ponaša uzdržano i umereno.

On je u razgovoru za britanski nedeljnik "New Statesman" uporedio ruski način ratovanja sa američkom invazijom na Irak 2003. godine, i rekao da bi Rusi od Kijeva mogli da naprave mesto nemoguće za život, kao što su to Amerikanci napravili od Bagdada.

Početkom godine, lingvista je u intervjuu za RT upozorio da se svet klati na ivici provalije zbog povećanog rizika od nuklearnog rata, neuspeha u rešavanju ekoloških izazova i smanjene sposobnosti za racionalno rešavanje problema.

Foto Tanjug/AP


Bivši poslanik Rade: Požuriti sa kontraofanzivom, treba stići...

Bivši ukrajinski poslanik Taras Steckiv izjavio je da bi Kijev trebalo da požuri sa pokretanjem kontraofanzive do samita NATO u Vilnjusu, koji je planiran za 11. jul.

-Moramo da požurimo inače će nam biti teško da vodimo tamo pregovore, rekao je on.

Takođe je rekao i da bi trebalo pokrenuti kontraofanzivu iako vojska trenutno nema na raspolaganju dovoljno oružja i municije.

On je takođe rekao i da Evropska unija kasni sa isporukama oružja Kijevu isključivo zbog birokratskih problema.

FOTO: AP/Tanjug



Rogov: Pomeraju se rokovi kontraofanzive Kijeva

Predstavnik lokalne vlasti Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da je Kijev pomerio datum kontraofanzive na maj jer se očekuje da će vremenski uslovi tada biti bolji.

-Pomeraju rokove ofanzive. U našem regionu trenutno stalno padaju kiše, samim tim premeštanje vojne tehnike u takvim uslovima je veoma teško. Ofanziva bi mogla da bude pokrenuta tek kada kiše prestanu, rekao je on.

Foto Tanjug/AP

Rogov je takođe kazao i da je ruska vojna grupacija spremna da dočeka eventualni napad ukrajinskih snaga.

-Njihova kontraofanziva bi ujedno mogla da bude i poslednje naređenje koje će ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izdati svojim borcima, zaključio je on.

 

 

Oboren dron VSU američkog porekla

Ruska vojska oborila je američki dron koji ukrajinska vojska koristi kako bi osmatrala situaciju u Zaporoškoj oblasti i potom izvršila diverzantske napade, izjavio je neimenovani izvor iz ruskih oružanih snaga.

Foto Tanjug/AP

 

Granatiran Donjeck

Ukrajinske snage granatirale su Lenjinski okrug Donjecka. Pretpostavlja se da je napad izveden iz američkog višecevnog raketnog bacača „hajmars“. Dopisnik Sputnjika javlja da ima ranjenih.

Najvažnije sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

U donjeckom pravcu protvnik je pretrpeo teške gubitke u ljudstvu - izgubio je 575 vojnika i plaćenika;

U južnodonjeckom i zaporoškom pravcu ruska vojska likvidirala je 85 ukrajisnkih vojnika;

Viskopreciznim naoružanjem sa mora ruske snage su gađale komandu ukrajinske grupe „Herson“;

U zapadnim delovima Artjomovska ruske snage nastavljaju sa uništavnjem protivnika;

Ruska PVO je na teritorii LNR oborila ukrajinski helikopter Mi-8, a u poslednja 24 sata presretnuta su četiri projektila „hajmars“ i 14 dronova;

U krasnolimanskom pravcu likvidirano je 75 ukrajinskih vojnika i uništene dve haubice, a na području DNR uništena su skladišta municije 72. i 110 brigade ukrajinske vojske

Ukrajinci se obučavaju za "pancer" i "leopard 2"

Nemački instruktori obučavaju ukrajinske vojnike za vođenje borbi u naseljenim mestima, piše "Bild" pozivajući na sopstvene izvore.

Obuku u preko deset nemačkih baza prolazi, prema navodima "Bilda", oko 1.000 ukrajinskih vojnika.

Takođe se odvija obuka za upravljanje tenkovima "leopard 2" i haubicama "pancer".

Uništena dva drona na Krimu

Lider Krima Sergej Aksjonov rekao je da su iznad poluostrva u jutarnjim satima uništena dva drona - jedan je oboren, a drugi uništen sredstvima za elektronsko ratovanje.

- Paralelno da napadom na Sevastopolj, PVO je iznad Krima oborio jednu bespilotnu letelicu a druga je uništena sredstvima elektronske borbe. Žrtava i štete nije bilo - napisao je Aksjonov na Telegramu.

Posle dva napada drona oštećena četiri rezervoara sa gorivom

Gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev rekao je da su posle napad dva drona oštećena četiri rezervoara sa gorivom u okolini grada.

Požar je lokalizovan, a u potpunosti će biti ugašen do večeras.

Podsetimo, gubernator je ranije danas izjavio da je u sevastopoljskom zalivu izbio požar u rezervoaru sa gorivom, najverovatnije usled pada drona.

Površina zahvaćena požarom je oko 1.000 kvadratnih metara. Povređenih nije bilo, kao ni opasnosti po civilne objekte.

Požar u sevastopoljskom zalivu

U sevastopoljskom zalivu izbio je požar u rezervoaru sa gorivom, saopštio je gubernator Mihail Razvožajev, dodajući da je do toga došlo najverovatnije usled pada drona.

Površina zahvaćena požarom je oko 1.000 kvadratnih metara. Povređenih nema, kao ni opasnosti po civilne objekte.

Uništene ukrajinske snage oko Ugljedara

Ruska artiljerija uništila je uporište ukrajinskih snaga u oblasti oko Ugljedara u DNR, rekao je za Sputnjik načelnih pres-centra grupe „Istok“Aleksandar Gordejev.

Tom prilikom likvidirano je pet ukrajinskih vojnika, dodao je on.

Još dva uporišta protivnika uništena su oko sela Prečistovka primenom sistema „solncepek“. Likvidirano je deset ukrajinskih vojnika.

U Zaporoškoj oblasti likvidirana je obaveštajna grupa.

Haubicama „giacint“ likvidirano je još sedam ukrajinskih vojnika i uništen pikap.

Erdogan tražio od Putina da produži dogovor o žitu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan zatražio je od ruskog predsednika Vladimira Putina da produži sporazum o žitu, objavio je turski dnevnik "Hurijet", pozivajući se na izvore u kabinetu predsednika Turske.

Prema pisanju lista, Erdogan je taj zahtev izneo u razgovoru dvojice predsednika u četvrtak.

Kako se navodi, to pitanje će biti razmotreno narednih dana, a u pregovorima će učestvovati i predstavnici UN.

Lavrov je pokušaje Zapada da izoluje Rusiju nazvao neuspehom

- Linija zapadnih zemalja da izoluju Rusiju je u potpunosti propala, a napori Vašingtona i njegovih satelita da nateraju međunarodnu zajednicu da živi po izmišljenom „poretku zasnovanom na pravilima“ propadaju - rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u obraćanju učesnici i organizatori Svetske onlajn konferencije o multipolarnosti.

- Čini se prirodnim da propadnu napori Vašingtona i njegovih satelita da preokrenu tok istorije, da nateraju međunarodnu zajednicu da živi po izmišljenom „poretku zasnovanom na pravilima". Pomenuću samo potpuni neuspeh linije zapadnjaka da izoluju Rusiju, 85 odsto svetske populacije ne želi da „vadi kestene iz vatre“ za bivše kolonijalne metropole - naglasio je ministar.

Kako je istakao ministar spoljnih poslova, kretanje ka globalnoj multipolarnosti danas je činjenica, geopolitička realnost.

- Vidimo kako novi svetski centri, pre svega u Evroaziji, Azijsko-pacifičkom regionu, Bliskom istoku, Africi, Latinskoj Americi, postižu impresivne uspehe u raznim oblastima - oslanjajući se na nezavisnost, državni suverenitet i kulturni i civilizacijski identitet. Istovremeno, oni se rukovode svojim temeljnim nacionalnim interesima, vode samostalnu politiku u unutrašnjim i spoljnim poslovima. Ne žele više da budu taoci tuđih geopolitičkih igara i izvršioci tuđe volje - dodao je Lavrov.

On je ukazao i na značajno smanjenje udela zemalja G7 u svetskoj ekonomiji u poslednje tri decenije, dok težina zemalja sa tržištima u razvoju stalno raste.

- Sada je prva ekonomska sila u svetu – po paritetu kupovne moći – Kina , koja vešto kombinuje tržišne mehanizme i državne metode regulacije - podsetio je ministar.

U današnjem multipolarnom svetu, jedina razumna alternativa konfrontaciji je objedinjavanje napora ključnih svetskih centara na principima Povelje UN, uključujući obezbeđivanje u praksi poštovanja suverene ravnopravnosti država, istakao je on.

- Danas svi treba da prepoznaju nepovratnost formiranja pravednijeg policentričnog svetskog poretka. U zajedničkom je interesu da se multipolarna arhitektura zasniva ne na „ravnoteži straha“, već na ravnoteži interesa, o opštepriznatim normama međunarodnog prava, o međusobnom poštovanju dijaloga različitih civilizacija, religija i kultura - rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, Rusija ostaje na čelu međunarodnih napora za jačanje multipolarnih, pravnih i demokratskih principa međudržavne komunikacije. Država će nastaviti da aktivno radi na platformi UN, uključujući Grupu prijatelja u odbrani Povelje UN, dodao je ministar spoljnih poslova. Moskva će takođe nastaviti da blisko koordinira svoje korake sa saveznicima i istomišljenicima, uključujući ODKB, EAEU, ZND, BRIKS, ŠOS i druge regionalne asocijacije sveta u razvoju, zaključio je on.

Ukrajinske trupe granatirale su tri naselja u DNR

Ukrajinske trupe granatirale su Nikolskoe, Jakovlevku i Jasinovatu, ispalivši šest granata kalibra 155 mm i četiri 122 mm, saopštila je kancelarija Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) .

- Zabeležena je vatra sa strane VFU (oružane formacije Ukrajine – prim. aut.) u pravcu: 3.40 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Katerinovka – naselje Nikolskoje: ispaljene su tri granate kalibra 155 mm. .. 6.00 (poklapa se sa moskovskim vremenom) – naselje Tanko – naselje Jasinovataja: ispaljene su tri granate kalibra 155 mm - navodi se u telegram kanalu odeljenja.

Misija je takođe izvestila da su u 04:45 po moskovskom vremenu ukrajinske trupe ispalile četiri granate kalibra 122 milimetra na Jakovlevku.

Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO . Sjedinjene Države su isporučile Ukrajini dalekometne haubice M777 kalibra 155 milimetara, ukrajinske trupe ih aktivno koriste za granatiranje gradova Donjecke i Luganske Narodne Republike.

 Takođe, ukrajinske trupe su snabdevene nemačkim samohodnim topovima PzH 2000, poljskim samohodnim topovima Krab i francuskim samohodnim topovima CAESAR sa granatama ovog kalibra.

Ruski dron oborio ukrajinski dron kod Avdijevke

Bespilotna letelica ruskih oružanih snaga tokom izviđačke misije kod Avdijevke u DNR oborila je helikopter ukrajinskih oružanih snaga, javlja dopisnik RIA Novosti.

Tokom vazdušnog izviđanja u pravcu Avdijevke, ruski dron je otkrio ukrajinski dron kineske proizvodnje DJI Mavic 3. Ruski helikopter je sa njim ušao u vazdušnu borbu kako bi presreo neprijateljsku bespilotnu letelicu. Ruski operater je, manevrišući svojim helikopterom u posebnom režimu, iskoristio taktiku vazdušnog nabijanja i svojom letelicom udario ukrajinski dron u njegovu gornju hemisferu, oštetivši tako oštrice neprijateljskog aparata i izazvavši njegov pad.
 

Ruske trupe eliminisale su izviđačku grupu Oružanih snaga Ukrajine u Zaporožju

Oružane snage Ruske Federacije likvidirale su ukrajinsku izviđačku grupu u oblasti Marfopolj (Pohovski okrug Zaporoške oblasti), izjavio je za RIA Novosti šef pres-centra grupe Vostok Aleksandar Gordejev.

- U pravcu Zaporožja kod naselja Marfopolj otvorena je i uništena neprijateljska izviđačka grupa, likvidirana su tri militanta... U rejonu naselja Čarivne isporuka sredstava na položaje 108. brigada Teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine je poremećena. Kamion i tri borca - rekao je on.

Pored toga, ruski topnici su uništili neprijateljsko uporište i sedam militanata u blizini Male Tokmačke (Orehovski okrug, Zaporoška oblast).

 


Ruske trupe napale su ukrajinska uporišta u blizini Marije

Ruski TOS „Solncepek“ napao je dva uporišta ukrajinskih trupa u blizini sela Prečistovka (Marjinski okrug DNR), rekao je za RIA Novosti Aleksandar Gordejev, šef pres-centra grupe Vostok.

- Posade teških sistema za bacanje plamena napale su dva neprijateljska uporišta u oblasti Prečistovka i eliminisale više od 10 militanata - rekao je on.

TOS- 1A Solntcepek je trenutno u upotrebi u Oružanim snagama RF , a očekuje se da će sistem bacača plamena Tosochka sledeće generacije biti usvojen.

 

BONUS VIDEO: POSLEDICE GRANATIRANjA NIKOLAJEVA - Pogledajte snimke ruševina iz ukrajinskog grada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)