RAT U UKRAJINI: Vagnerovci presekli severni izlaz, VSU pokušava da se izvuče iz Bahmuta (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti Onlajn

20. 04. 2023. u 07:18 >> 02:46

RAT u Ukrajini – 421. dan. Ruske snage zauzele su gotovo 90 odsto Artjomovska, žestoke borbe vode se u Avdejevki. Novi američki paket vojne pomoći Kijevu uključivaće municiju za višecevne bacače raketa „hajmars“ i artiljeriju iz rezervi Pentagona.

РАТ У УКРАЈИНИ: Вагнеровци пресекли северни излаз, ВСУ покушава да се извуче из Бахмута (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

HRONIKA RATNIH OPERACIJA: VAGNEROVCI PRODRLI DO AUTO-PUTA I PRESEKLI IZLAZ IZ BAHMUTA (MAPA)


Belgorodska oblast

Eksplozija se dogodila u stambenoj zoni na jugu Belgoroda. Prema zvaničnom izveštaju ruskog Ministarstva odbrane, uzrok je bio nenormalan pad avio bobme sa bombardera Su-34. Nema žrtava.


Brjansk region

Ukrajinske formacije su gađale selo Lomakovka iz minobacača: oštećeni su stambeni objekti i trafostanica. Prema preliminarnim podacima, ima žrtava.


Smer Starobeljsk

Na frontu nema značajnijih promena: nastavljaju se pozicione borbe i artiljerijski dueli.

Ilustracija telegram rybar


Soledarski pravac

Na zapadnoj periferiji Bahmuta, jurišni odredi PMC Vagner zauzeli su uporišta 93. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine na autoputu Hromovo-Časov Jar.

U centralnom delu grada ruske jedinice su zauzele teritoriju hotela Tranzit, potiskujući VSU od železničke pruge.

Zapadno od elevatora, ukrajinske formacije izvode neuspešne pokušaje lokalnih kontranapada.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

Na severnoj periferiji „vagnerovci“ napreduju širokim frontom ulicama Levanjevskog, Oborona i Pobede.

Nastavljaju se borbe za kontrolu nad velikom garažnom zadrugom koja se nalazi između ulice Levanevskog i Čajkovskog.


Donjecki pravac

Motorizovane jedinice Oružanih snaga RF opkolile su vatrogasnu stanicu na zapadnoj periferiji avenije Družbi u Marjinki. Trenutno se vrši čišćenje teritorije od ostataka ukrajinskih jedinica.

Ukrajinske formacije nastavljaju da nasumično granatiraju prestonicu DNR: dve kuće su oštećene u Kirovskom i Petrovskom okrugu Donjecka, jedna žena je poginula.


Zaporoški pravac

Situacija u ovoj oblasti se nije bitno promenila: VSU jača odbrambene linije na čelu linije fronta i vrši izviđanje inžinjerijskih objekata Oružanih snaga RF.


Južni front Hersonski pravac

Ruske jedinice napale su objekte Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali Dnjepra kod Hersona.

Foto Tanjug/AP

Zauzvrat, ukrajinske formacije su pucale na civilnu infrastrukturu i stambene objekte u Novoj Kahovki, Kahovki, Gornostajevki, Krinkiju i Kardašinci.


POLITIČKI I DRUGI DOGAĐAJI

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je tokom posete Kijevu najavio snažnu podršku zapadnih zemalja Ukrajini, obećavajući dalje isporuke oružja.

Komisija Ministarstva kulture Ukrajine uz podršku policije i oružanih grupa preuzela je kontrolu nad 39. zgradom Kijevo-Pečerske lavre.

Gradsko veće Kijeva raskinulo je ugovor o zakupu zemljišta sa ruskom ambasadom.

Američki Stejt department najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini od 325 miliona dolara, koji će uključivati rakete za HIMARS, minobacače, artiljerijske granate i navođene bombe.

 

Bela kuća: Vagneroci nisu teroristi

SAD nisu označile rusku privatnu vojnu grupu Vagner kao "stranu terorističku organizaciju" uprkos njenim akcijama u Ukrajini, izjavio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi.

Foto: Telegram printskrin/RIA Novosti

 

Slovenija kupuje municiju Ukrajaini

Slovenačka vlada odlučila je danas da će uredbom podržati projektat zajedničke nabavke municije za Ukrajinu onog trenutka kada ministar odbrane Marjan Šarec potpiše taj dokument sa Evropskom agencijom za odbranu (EDA), saopštilo je ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug/AP

 

Gladkov: Velika eksplozija u Belgorodu (FOTO/VIDEO)

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da se u Belgorodu dogodila eksplozija koja je napravila ogroman krater.

Kako je naveo, u eksploziji nije bilo povređenih. Prečnik kratera je 20 metara. On je dodao da su popucali prozori na susednoj stambenoj zgradi, a oštećeno je i nekoliko parkiranih automobila i oboreni su dalekovodi.


 

 

Pogođeno uporište VSU u Zaporožju

Ruska artiljerija je nanela snažan udar velikom uporištu ukrajinskih snaga u Zaporoškoj oblasti.

Protivnik ima gubitke u ljudstvu i tehnici, rekao je komandant jedinice.

Uporište je sada pod kontrolom artiljerije ruskih snaga.

Foto printskrin YouTube tvzvezda.ru

 

Kuleba frustriran: EU nikako da se dogovori o kupovini municije

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je danas da je "frustriran" zbog toga što Evropska unija odugovlači sa zajedničkom kupovinom municije za Ukrajinu.

-Ovo je test, da se vidi da li EU ima stratešku autonomiju u donošenju novih, ključnih bezbednosnih odluka. Za Ukrajinu, cena ove neaktivnosti se meri u ljudskim životima, naveo je Kuleba na Tviteru.

Foto: Printskrin/Jutjub/ UkraineMFA

"Kijev independent" dodaje da iako je EU odobrila nabavku milion komada artiljerijske municije za Ukrajinu još 20. marta, članice EU i dalje se spore oko nekih detalja iz plana.

 

Zabranili proslavu Dana pobede

Letonski parlament je većinom glasova doneo novi zakon kojim se zabranjuje proslava Dana pobede 9. maja.

Sve manifestacije u vezi sa tim datumom su zabranjene, a jedino može da se slavi Dan Evrope.

 

Foto Pixabay

 

VSU pokušava da se izvuče iz Bahmuta

Male grupe ukrajinskih trupa pokušavaju da pobegnu iz Artjomovska (Bahmut) ili da se predaju, saopštio je savetnik v.d. šefa DNR Jan Gagin za televiziju „Rusija 1“.

-Neprijatelj svakodnevno trpi kolosalne gubitke, potisnut je na zapadnu periferiju, gde praktično ne može da doprema municiju, a puteve gađa naša artiljerija. To se odnosi i na rotaciju vojnika i evakuaciju ranjenih. Ukrajinski garnizon praktično je osuđen na propast. Sada postoje presedani kada beže u malim grupama... Ima onih koji se predaju, koji pokušavaju da pobegnu iz grada, objasnio je Gagin.

Foto: AP

On je podsetio da je sada oko 90 odsto teritorije Artjomovska pod kontrolom ruskih snaga. Pri tome je nemoguće govoriti o sistemskom povlačenju Oružanih snaga Ukrajine.

 

Zalužnij i Kavoli pred Ramštajn

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužnijj, uoči redovnog sastanka Kontakt grupe za pitanja odbrane u formatu Ramštajn, obavio je telefonski razgovor sa vrhovnim komandantom savezničkih snaga NATO-a u Evropi i komandantom Oružanih snaga SAD u Evropi, generalom Kristoferom Kavolijem.

 

Šta je Stoltenberg doneo Kijevu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas, tokom prve posete Ukrajini od početka ruske invazjie, da su članice Alijanse isporučile više od 150 milijardi evra pomoći od februara 2022. godine.

Foto: Tanjug/AP photo

Stoltenberg je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, naveo da su saveznici obezbedili obuku za desetine hiljada ukrajinskih vojnika.

SBU objasnio zašto je izveden raketni napad na aerodrom Kanatovo

Raketni udar vazdušnih snaga Rusije na aerodrom Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti dogodio se posle neuspešnog i samovoljnog pokušaja ukrajinskih snaga u leto prošle godine da oteraju ruski avion, saopštila je Služba bezbednosti Ukrajine (SBU).

Kako se navodi, prema podacima istrage pojedini vojnici su odlučili da izvedu operaciju s ciljem da uspostave kontrolu nad avionom čiji je pilot navodno prihvatio predlog da pređe na ukrajinsku stranu.

Foto Tanjug/AP

Dejstva vojnika dovela su do toga da su Vazdušno-kosmičke snage Rusije otkrile mesto gde su se nalazili ukrajinski avioni i položaji i izveli udar u kojem je poginuo komandant jedinice, 17 vojnika je ranjeno, a dva lovca uništena.

Takođe, pista na aerodromu je značajno oštećena.

 

Desantnjiki udaraju po VSU na Dnjepru (VIDEO)

Snimak borbenog rada artiljerije Vazdušno-desantnih snaga na desnoj obali Dnjepra

Artiljerijske jedinice samohodnih topova kalibra 120 mm "Nona" Vazdušno-desantnih snaga svakodnevno uništavaju ljudstvo VSU. Duž perimetra, artiljerce pokrivaju posade sa topovima protiv bespilotnih letelica i prenosivim protivavionskim raketnim sistemima.

 

Više od 20 raketa ispaljeno na Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su 20 raketa iz višecevnih sistema na Kirovski okrug Donjecka, saopštilo je Predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi s ratnim zločinima Ukrajine.

Poslanica Bundestaga: Nijedan nemački vojnik neće ratovati u Ukrajini

Ukrajina ne treba da očekuje isporuke savremenih lovaca koji su u nemačkom naoružanju, kao ni učešće nemačke armije u sukobu, izjavila je šefica Komiteta za odbranu Bundestaga Mari Agnes Štrak-Cimerman za televizijski kanal ARD.

- U Ukrajini neće biti kopnene vojske. Nijedan nemački ili evropski vojnik neće stupiti na ukrajinsku teritoriju - naglasila je političarka.

Ona je ponovo naglasila da EU, a pre svega Nemačka, neće isporučivati Ukrajini savremene borbene avione kao što su „Jurofajter“ ili „Tornado“, jer nema mogućnosti da se ukrajinski piloti operativno obuče za njihovu upotrebu.

- S MiG-ovima je sve drugačije. To su sovjetske zalihe, one se mogu koristiti odmah - rekla je političarka.

Izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

Ruska vojska uništila je zajednički štab grupacije Oružanih snaga Ukrajine „Bahmut“ u području mesta Konstantinovka u DNR.

Ukrajinske snage su u pravcu Donjecka za dan izgubile do 470 vojnika.

Jurišni odredi uz podršku Vazdušno-desantnih snaga Rusije i snaga grupe trupa „Jug“ ruske vojske nastavljaju da uništavaju protivnika u zapadnom delu Artjomovska.

U pravcu Kupjanska ukrajinska vojska je izgubila do 50 vojnika, sprečeno je delovanje tri diverzantsko-izviđačke grupe. U pravcu Krasnog Limana likvidirano je preko 60 ukrajinskih vojnika.

U pravcu Hersona za dan je likvidirano preko 15 ukrajinskih vojnika, kao i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje.

U pravcu Južno-Donjeck i Zaporoškom pravcu sprečeno je delovanje dve diverzantske gripe, a ukrajinske snage su u tim pravcima za dan izgubile do 30 vojnika.

Ruski sistemi PVO oborili su tri ukrajinska drona.

Danska i Holandija isporučiće Ukrajini tenkove „leopard 2“

Danska će zajedno sa Holandijom isporučiti Ukrajini 14 tenkova „leopard 2“, izjavio je ministar spoljnih poslova Danske Lars Loke Rasmusen, prenosi Danski radio.

- To je velika donacija Danske u okviru projekta saradnje sa Holandijom. U okviru nje isporučićemo Ukrajini 14 tenkova 'leopard 2' - rekao je Rasmusen.

Ministarstvo odbrane Holandije je preciziralo da će tenkovi verovatno biti isporučeni Kijevu 2024. godine.

Ranije je saopšteno da će prvi tenkovi „leopard 1“ iz Danske, Nemačke i Holandije biti predati Ukrajini početkom maja.

 

Rogov: Najavljeni datum kontraofanzive Kijeva pada na godišnjicu smrti Hitlera

Datum mogućeg početka kontraofanzive Kijeva, koju je najavio portal „Njuzvik“, pada na godišnjicu smrti Adolfa Hitlera, primetio je šef zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.

- S obzirom na to kako se nacistički režim divi nacistima i kako ih sledi, nije isključeno da mogu odrediti da kontraofanziva krene na datum smrti svog ideološkog vođe Hitlera – 30. aprila, pogotovo što se taj datum pojavljivao u američkim medijima koji su se pozivali na neke tajne materijale - rekao je Rogov za Sputnjik.

Kako je pisao američki portal „Njuzvik“, pozivajući se na tajna dokumenta Pentagona, SAD i saveznici pripremaju Ukrajinu da krene u ofanzivu 30. aprila.

Mediji: U Kijevu nameravaju da popune redove sa 40.000 vojnika

U Ukrajini nameravaju da popune trupe sa najmanje 40.000 vojnika, ali zvaničnici smatraju da taj broj neće biti dovoljan, piše list „Fajnenšel tajms“.

Kako se navodi, Ukrajina je zimus pokrenula aktivnu kampanju regrutovanja, a pri Ministarstvu unutrašnjih poslova zemlje formira se nekoliko novih jurišnih jedinica.

Seul ne isporučuje oružje Kijevu zarad stabilnih odnosa s Moskvom

Južna Koreja ne isporučuje oružje Kijevu radi stabilnosti u odnosima s Rusijom, prenosi agencija „Jonhap“ pozivajući se na izvor u kancelariji predsednika.

- U zakonodavstvu Južne Koreje nema zakona koji bi zabranio isporučivanje oružja drugoj zemlji koja ratuje. U odredbama Ministarstva inostranih poslova takođe nema tačke koja onemogućava ukazivanje vojne pomoći trećoj zemlji koja se našla u teškom položaju. Mi to ne radimo zbog toga što Južna Koreja aktivno podržava međunarodnu zajednicu u zaštiti slobode građana Ukrajine, ali je istovremeno dužna da na stabilan način upravlja odnosima s Rusijom - objasnio je činovnik.

U sredu je predsednik Južne Koreje Jun Sok Jol izjavio da će Seulu, u slučaju da u Ukrajini situacija eskalira do tačke s kojom „međunarodna zajednica ne može da se pomiri“, biti teško da insistira samo na ukazivanju humanitarne ili finansijske podrške Kijevu.

Oboren ukrajinski Su-25 na području Ugljedara

Operator prenosnog raketnog kompleksa „igla“ morske pešadije Tihookeanske flote oborio je na području Ugljedara ukrajinski jurišni avion Su-25, saopštio je načelnik pres-centra grupacije „Istok“ Aleksandar Gordejev.

- U južnodonjeckom pravcu protivnik je sprečen u pokušaju da izvede avionski napad na položaje grupe 'Istok' na prvoj liniji fronta. Operator prenosnog raketnog kompleksa 'igla' jedinice morske pešadije Tihookeanske flote na području Ugljedara oborio je avion Su-25 Oružanih snaga Ukrajine - saopštio je Gordejev.

Poginula žena od posledica granatiranja Donjecka

Žena je poginula od posledica granatiranja Donjecka od strane ukrajinskih trupa, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC).

- Prema operativnim linijama JCCC DNR, 20. aprila primljene su informacije o civilnim žrtvama u gradovima republike: Donjeck (Kujbiševski okrug): žena rođena 1968. godine umrla je u Ruminskoj ulici broj 2 - navodi kancelarija, a rečeno je u telegramskom kanalu.

Kina - najpouzdaniji posrednik za rešavanje sukoba

Šef krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov nazvao je Kinu najpouzdanijim i najautoritativnijim posrednikom u mogućim pregovorima za rešavanje ukrajinskog sukoba.

Ranije je Blumberg, pozivajući se na ljude upućene, rekao da francuski predsednik Emanuel Makron želi da se približi Kini sa planom za koji veruje da bi mogao da dovede do pregovora između Rusije i Ukrajine.

Zabeleženo je da je Makron dao instrukcije svom diplomatskom savetniku Emanuelu Bonu da sa šefom kancelarije spoljnopolitičke komisije Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vangom Jijem radi na stvaranju osnove za pregovore koji bi mogli da počnu ovog leta.

- Nema smisla razgovarati sa Ukrajinom. Pošto su se zarazili nacizmom, oni su izgubili pravo na državnost. Direktni pregovori mogu biti samo sa SAD. Ali najpouzdaniji i najautoritativniji posrednik je Kina - rekao je Konstantinov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, potrebni su uslovi za mir, koji treba da se zasniva na strateškoj pobedi Rusije. 

- Tako treba da gledamo na ovaj svet. U budućem uređenju teritorija bivše Ukrajine treba voditi računa o našim interesima koji odgovaraju našem stepenu bezbednosti - rekao je šef regionalnog parlamenta. Makron je početkom aprila bio u poseti Kini, gde je rekao kineskom predsedniku Si Đinpingu da je Pariz spreman da blisko sarađuje sa Kinom kako bi se ukrajinska kriza rešila što je pre moguće.

Si Đinping je rekao da „Francuska može da podnese svoj konkretan plan za rešavanje ukrajinske krize, a kineska strana je spremna da ga podrži i odigra konstruktivnu ulogu“.

U istorijske udžbenike ulaze operacije u Ukrajini

Zadaci posvećeni specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini mogu se postepeno pojavljivati na Jedinstvenom državnom ispitu, a neka pitanja se mogu pojaviti u bliskoj budućnosti, rekao je rektor MGIMO Anatolij Torkunov, koji je uključen u proces izrade novog udžbenika nacionalne istorije i član je radne grupe.

- Teško je reći, sada u udžbenicima ovoga nema. Ali mislim da će neka pitanja, možda ne direktna, ali neka pitanja, ipak, biti. Ali to se uči u školi, a nastavnici su spremni za to i hoće ih podučavati - rekao je Torkunov, odgovarajući na pitanje kada će se, po njegovom mišljenju, na jedinstvenom državnom ispitu pojaviti zadaci posvećeni specijalnoj vojnoj operaciji.

On je dodao da se nastavnici moraju pripremiti da predaju istoriju po novom udžbeniku, ali moramo sačekati da se sam udžbenik pojavi, biće prelazni rok, ima još mnogo posla, pošto udžbenici tek treba da se urade.

Kijevsko-pečerska lavra "minirana"

Pristigle su informacije o „miniranju“ Kijevo-pečerske lavre, na lice mesta su stigli organi reda i vatrogasna kola, saopštio je Savez pravoslavnih novinara.

- Postojala je poruka da je Kijevsko-pečerska lavra ’minirana’. Snage bezbednosti su se povukle do Lavre i stigao je vatrogasni kamion - napominje sindikat.

Sukob oko Kijevsko-pečerske lavre je eskalirao nakon što je Ministarstvo kulture jednostrano raskinulo ugovor o zakupu i zahtevalo da monasi kanonske UPC napuste manastir do 29. marta. Međutim, dat im je uslov: da mogu da ostanu ako pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU).

Rogov: Zelenski vodi PR rat

Ukrajinske trupe bi mogle da pokušaju da pređu Dnjepar u blizini gradova Nova Kahovka ili Energodar, izjavio je Vladimir Rogov, šef pokreta Zaporožje „Mi smo sa Rusijom“.

- Zelenski vodi, pre svega, PR rat, pa može bilo koga i u bilo kojoj količini da baci na klanje ako shvati da će dobiti beneficije i određene dobrote sa Zapada. Zato ne bih isključio pokušaj militanata Oružanih snaga Ukrajine da forsiraju Dnjepar. Imaju nekoliko scenarija. Među mogućim lokacijama su područje grada Novaja Kahovka u Hersonskoj oblasti i Energodar u Zaporoškoj oblasti - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, pokušaj forsiranja Dnjepra je "samoubistvo i idiotizam", ali ne treba tražiti zdrav razum u postupcima kijevskih vlasti.

Region Zaporožja postao je subjekt Ruske Federacije nakon referenduma održanog u septembru 2022. Ukrajina ne priznaje rezultate plebiscita i nastavlja da granatira teritoriju. Danas je više od 70 odsto regiona pod kontrolom Rusije, Oružane snage Ukrajine i dalje drže svoj centar – grad Zaporožje.

Ukrajinski vojnici u Bahmutu digli u vazduh četiri zgrade

Prilikom povlačenja sa periferije Bahmuta, ukrajinski vojnici su digli u vazduh četiri zgrade sa po devet spratova. Svi civili, među kojima i deca, koji su se krili u podrumima - poginuli su, tvrde ruske vojne vlasti. Osim Bahmuta, ukrajinska vojska granatira i Novu Kahovku.

Iz Kijeva ističu da je to još samo jedna provokacija Moskve.

- Ovo je još jedna 'ruska informativna provokacija' sa ciljem da se odvuče pažnja od zločina ruske praravojne formacije Vagner - rekao je za Rojters portparol ukrajinske vojske Sergej Čerevati.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Ana Malar ocenila je da operacija u Avdejevki i Bahmutu, kao i u oblastima Marinke i Limana se mogu smatrati delom kontraofanzive.

- Naše snage svakodnevno pripremaju čitav niz mera, pa se akcije u Bahmutu, Marinki, kao i u oblastima Avdejevke i Limana, takođe mogu smatrati delom kontranapada - napisala je Malarova na Telegram kanalu.

Kijev preuzeo "patriot"

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov potvrdio je da je Kijev preuzeo sisteme protivvazdušne odbrane "patriot".

Ako se dogode "napadi na civile velikih razmera" Južna Koreja je spremna da, osim humanitarne i ekonomske pomoći, pruži vojnu podršku Ukrajini, kaže predsednik Jun Suk Jol. To znači da će Seul biti uključen u sukob, odgovara Moskva.

- Pitam se šta će građani Južne Koreje reći kada budu videli da njihov najbliži sused, naši partneri iz Severne Koreje - budu imali najnovije rusko oružje - kaže zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

Rusi sprečili sabotažu na Krimu

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je da je sprečila sabotažu na energetskom objektu u Kerču na Krimu.

Novi paket pomoći

SAD su najavile novi paket vojne pomoći Ukrajini. Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da će paket uključivati više municije i artiljerijskih projektila. To je 36. bezbednosni paket od početka rata u februaru 2022, rekla je Žan Pjerova novinarima.

Evropska unija pripremila je 100 miliona evra naknade za poljoprivrednike u zemljama koje se graniče sa Ukrajinom. Brisel planira da uvede i ograničenja na uvoz jeftinih ukrajinskih žitarica. Ukrajinska strana je odgovorna što ukrajinsko žito nije stiglo do najugroženijih, tvrdi Marija Zaharova.

Zamenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov rekao je da se inspekcije brodova obnavljaju uprkos, kako tvrdi, pokušaju Rusije da ometa Sporazum o izvozu žita.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!