BRISEL PRIZNAJE RASKOLNIKE: Ovu odluku doneli na vrhuncu krize u Kijevsko-pečerskoj lavri

B.Subašić

04. 04. 2023. u 16:33

UPRAVNI odbor Konferencije evropskih crkava (KEC), ekumenske organizacije sa sedištem u Briselu, dao je 4. aprila saglasnost za članstvo raskolničke Pravoslavna crkva Ukrajine . Odluka je doneta na vrhuncu krize u Kijevsko-pečerskoj lavri, simbolu ruske duhovnosti.

БРИСЕЛ ПРИЗНАЈЕ РАСКОЛНИКЕ: Ову одлуку донели на врхунцу кризе у Кијевско-печерској лаври

FOTO: Tanjug/AP

O priznavanju nekanonske Prvoslavne crkve Ukrajine u Briselu se odlučivalo upravo u danima  kada su kijevske vlasti krenule u akciju proterivanja iz Kijevsko-pečerske lavre monaha kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, koja je u liturgijskom jedinstvu sa Moskovskom patrijaršijom.

Pravoslavna crkva Ukrajine podnela je zahtev za članstvo prošlog septembra.

- Arhiepiskop černigovski i nižinski Jevstratij predstavio je aplikaciju predsedniku CIK-a prepodobnom Kristijanu Krigeru na Skupštini Svetskog saveta crkava u Karlsrueu - piše u saopštenju Konferencije evropskih crkava.

CEC

Odluke Upravnog odbora KEC o primanju nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine stupiće na snagu šest meseci od trenutka kada sve crkve članice budu obaveštene, ukoliko četvrtina od njih ne ospori ovo rešenje.

U tom slučaju Upravni odbor KEC može da traži da odluku o primanju donese Generalna skupština KEC za čiji je kvorum potrebna polovina članova kojaaa odlučuje prostom većinom. Takva odluka Generalne skupštine je konačna i obavezujuća za sve članice, čak i ukoliko nisu saglasne sa njom. U ovu organizaciju uključeno je oko 114 crkava, najviše protestantskih, ali i pravoslavnih, kao i 40 članica američkog Nacionalnih saveta crkava i partnerskih organizacija.

CEC

Simbol Konferencije evropskih crkava

Konferencija evropskih crkava, s kancelarijama u Briselu i Strazburu, osnovana je u jeku Hladnog rata 1959. kao ekumenska organizacija sa ciljem da "promoviše pomirenje, dijalog i prijateljstvo između crkava Evrope u vreme rastućih političkih tenzija i podela". KEC navodi da je posvećena Evropi u celini i da nastoji da pomogne evropskim crkvama da obnove svoj duhovni život, da podstaknu i ojačaju njihovo "zajedničko svedočenje i bogosluženje i da promovišu jedinstvo Crkve i mir u svetu".

Ruska pravoslavna crkva učestvovala u stvaranju i radu KEC do 11. oktobra 2008. kada je suspendovala svoje učešća navodeći kao razlog „nerazumnu, suprotnu Ustavu i pravilima KEC, nespremnost da se razmatra zahtev za članstvo Estonske pravoslavne crkve, koja je samoupravna Crkva u okviru Moskovske patrijaršije“

Odbijanje rukovodstva KEC da primi Estonski pravoslavnu crekvu u članstvo Moskovska patrijaršija tada je ocenila kao politički motivisano „grubo kršenje” obećanja koje su predsednik i generalni sekretara Konferencije dali Patrijarhom moskovskom i cele Rusije Alekseju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (5)

NEMAMO MI TAMO ŠTA DA TRAŽIMO: Poznata pevačica pozvala na POVLAČENJE Srbije sa Evrovizije