UKRAJINSKI OBAVEŠTAJCI POKUŠALI DA KUPE RUSKI BOMBARDER: Pilot nameravao da proda svoj bombarder Tu-22M3

P. Z. S. / bulgarianmilitary.com

03. 04. 2023. u 17:15

POSLE pokušaja kupovine ruskog Su-34 zabeležen je još jedna pokušaj nabavke ukrajinske strane ratnog aviona VKS, ovaj put bombardera Tu-22M3.

УКРАЈИНСКИ ОБАВЕШТАЈЦИ ПОКУШАЛИ ДА КУПЕ РУСКИ БОМБАРДЕР: Пилот намеравао да прода свој бомбардер Ту-22М3

Foto: Ministry of Defence of the Russian Federation

U intervjuu za Yahoo news, Ukrajinac koji se predstavlja kao „Bogdan“ detaljno pričao je kako je nekoliko nedelja ubeđivao ruskog pilota Romana Nosenka da svojim Su-34 pobegne iz zone sukoba iznad Ukrajine i preda lovac Ukrajini, ili njenih zapadnih partnera. Bogdan je pilotu obećao milion dolara.

Bogdan, uz pomoć ukrajinskih obaveštajaca, od početka rata deluje po ovoj šemi. Oni su veoma aktivni u kasno proleće i leto 2022. Sada postaje jasno, ponovo posle intervjua sa Bogdanom, da su Ukrajinci, pored Su-34, pokušali da zadrže i bombarder Tu-22M3 po istoj šemi.


PRVI RAZGOVORI

Bogdan je uspostavio kontakt sa pilotom Igorom Tveritinom. Ima 48 godina i obučen je za pilota bombardera. Kako prenosi Yahoo news, pozivajući se na Bogdanove tvrdnje, Tveritin je bio obučen da pilotira najvećim strateški nuklearni bombarderom na svetu, Tu-160.

Bogdan je ruskom pilotu ponudio i milion dolara da mu „otme” bombarder i preda ga Ukrajincima. Šema je prilično ista, poput one sa Nosenkom, – dugi razgovori i učešće od 7.000 dolara ruskom pilotu da se uveri da nije prevara. Bogdan je naterao Tveritina da potvrdi svoju nameru da preda svoj Tu-22M3 tako što je snimio kratki video Tveritina kako drži komad papira sa natpisom „377“.

Tveritin je navodno dobio „nalog“ da snimi ovaj video početkom maja 2022. i ispunio naređenje istog dana. U tekstu Bogdanu je napisao da je saglasan sa uslovima koje su mu obećale ukrajinske službe. Međutim, vreme ističe, a Ukrajinci traže sve više informacija, kao i davanje sve više informacija o planu, taktici, gde i kada da polete, gde da slete, itd. To je uzbunilo Tveritina, a on tražio drugi avans od 50.000 dolara.

foto: Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii



NE ŽELIM DA ZAVRŠIM KAO SKRIPALj

Nije jasno da li mu je novac prebačen. Ali Tveritin je bio zabrinut za svoju porodicu, a kao i u slučaju Nosenko, Bogdan je predložio hitno izdavanje međunarodnih pasoša i transport Tveritinove porodice u Jermeniju ili Belorusiju, a odatle u Zapadnu Evropu.

Tveriten je, međutim, počeo sve više da brine. Bogdan kaže da je Tveritin 20. maja izrazio zabrinutost za bezbednost plana. „Ne želim da završim kao Skripalj“, napisao je Tveriten Bogdanu. BulgarianMilitary.com podseća da je ruska obaveštajna agencija GRU otrovala dvostrukog agenta Skripalja u Londonu.


PLAN

Razvijeni plan je bio sledeći: Tveritin je trebalo da poleti sa Krima u pravcu jugozapada Ukrajine. Morao je da leti na maloj visini kako ga ne bi presrele radarske stanice i Rusa i Ukrajinaca. U zapadnoj Ukrajini, lovci ukrajinskog vazduhoplovstva trebalo je da presretnu Tveritina i njegov Tu-22M3, a zatim ga otprate.

Jedan od problema je bila posada – sastojala se od dvoje, ponekad i troje ljudi. Tveritin je nameravao da u nekom trenutku simulira elektronske probleme koji bi primorali Tu-22M3 da smanji visinu i započne let niskog profila. U kasnijoj fazi, Tveritin će obavestiti svoju posadu da su ih presreli ukrajinski lovci i da nisu mogli da se otrgnu. BulgarianMilitari.com podseća da Tu-22 nije sposoban za borbu vazduh-vazduh.

Međutim, i ovaj plan nije uspeo. Kao i u slučaju pilota Nosenka i njegovog Su-34, Tveritina je otkrila ruska obaveštajna služba FSB. U sledećem trenutku, agenti FSB-a su počeli da komuniciraju sa Bogdanom, nastavljajući da se imitiraju kao Tveritin. To tvrdi Bogdan.

Foto: Printskrin


O Tu-22M3

Tu-22M3 može da leti na visini od 13.000 metara. Njegova maksimalna brzina leta je 1,88 maha. Razvijen je u vreme Sovjetskog Saveza i predstavlja strukturnu jedinicu ruske flote strateških bombardera.

Tu-22M3 koriste moćne H-22M, H-22N ili naprednije nadzvučne protivbrodske rakete H-32 za gađanje ciljeva duboko u Ukrajini. Prvi put je VKS upotrebio ovaj bombarder u Ukrajini 14. aprila, lansirajući takozvane tihe bombe. Kasnije, negde u julu, Moskva je poslala najmanje šest ovih bombardera u Belorusiju, gde ih je rasporedila da podrže specijalnu operaciju Rusije u Ukrajini.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ŠPANAC BESAN NA RAFU! Nije fer, nije pravedno! Ja sam to zaslužio, ne Nadal, ali...