ZAPADNI OKLOPNJACI NA ČEKANJU: Kako će tenkovi leopard 2 uticati na ukrajinsku kontraofanzivu

P. Z. S. / newsweek.com

30. 03. 2023. u 00:41

BORBENI tenkovi zapadne proizvodnje koji su obećani Kijevu stigli su u Ukrajinu, ali je malo verovatno da će ukrajinska vojska odmah primeniti poboljšane sposobnosti u kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

ЗАПАДНИ ОКЛОПЊАЦИ НА ЧЕКАЊУ: Како ће тенкови леопард 2 утицати на украјинску контраофанзиву

Foto EPA/AP


Berlin je u utorak potvrdio da je 18 tenkova leopard 2A6, zajedno sa municijom, rezervnim delovima i dva oklopna vozila za spasavanje, stiglo u Ukrajinu.

-Kao što je obećano, naši tenkovi su stigli na vreme u ruke naših ukrajinskih prijatelja, rekao je nemački ministar odbrane Boris Pistorijus. -Siguran sam da mogu da urade nešto važno na frontu.

Ukrajina je dugo pozivala na donacije zapadnih tenkova, koji su značajna nadogradnja u odnosu na mnoge tenkove iz sovjetske ere koje trenutno koriste ukrajinske oružane snage.

Isporuke leoparda 1A5 će uslediti u dogledno vreme, saopštilo je nemačko ministarstvo odbrane, a očekuje se da će 80 starijih tenkova biti dostupno do kraja 2023.

Takođe u utorak, ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da su tenkovi čelindžer 2 koje je donirala Velika Britanija stigli u Ukrajinu. Prethodnog dana, vlada Ujedinjenog Kraljevstva potvrdila je da su ukrajinske tenkovske posade završile obuku na tenkovima u Velikoj Britaniji i da su se vratile u Ukrajinu.

Foto Tanjug/AP

- Bilo je zadovoljstvo uzeti prvi ukrajinski čelindžer 2 MBT [glavni borbeni tenk] na jedan krug, napisao je Reznikov na Tviteru, pored video-snimka na kojem je u tenku. Velika Britanija je bila prva zemlja koja je u januaru Kijevu poslala glavne borbene tenkove NATO standarda.

Ali efikasnost tenkova zavisi od kombinovanih oružanih operacija, ili mešavine svih drugih izazova na bojnom polju, kažu stručnjaci. Ne samo ovo, to bi moglo zavisiti od vremena u narednim nedeljama, tvrdi Marina Miron, postdoktorski istraživač na Odeljenju za ratne studije Kraljevskog koledža u Londonu (UK).

-Vreme je užasno za te vrste tenkova, jer su preteški, zaglave se u blatu, rekla je ona za Njuzvik. Poznata kao “rasputica”, blatnjava sezona u Ukrajini čini putovanje neasfaltiranim putevima notorno teškim.

-Ne bi imalo smisla koristiti ih trenutno, dodala je ona, rekavši da će oni biti ograničeni na korišćenje glavnih puteva.

-Ukrajinci će, i čini se da čekaju, dok se tlo ne učvrsti pre nego što krenu u ofanzivu, koja bi uključivala tenkove, ali [takođe] i svu drugu tehniku u njihovoj vojsci, rekao je Mark Kancijan (Mark Cancian), viši savetnik Centra za strateške i Međunarodne studije, za Njuzvik.

-Dolazak u martu ne znači da će se koristiti u martu, kaže Dejvid Dan, profesor međunarodne politike na Univerzitetu u Birmingemu, Velika Britanija.

Međutim, to ukrajinskoj vojsci daje priliku da ih rasporedi na bilo kojoj tački koju žele, kako bi se uspostavila logistika i uzela u obzir bilo kakva dodatna obuka ili integracija u druge operacije, rekao je Dan za Njuzvik.

-Dovesti ih tamo što je pre moguće je najbolji način delovanja, jer će trebati neko vreme da se integrišu u jedinicu, dodao je Kancijan.

Ali nakon ovog početnog perioda, novi zapadni tenkovi će verovatno biti korišćeni u kontraofanzivi, rekao je Kancijan. To je vrsta operacija u kojima su tenkovi „najbolji“, dodao je, u smislu vatrene moći, zaštite i mobilnosti.

Foto Tanjug/AP

Zapadni analitičari i ukrajinski zvaničnici dugo su raspravljali o hvaljenoj ukrajinskoj kontraofanzivi. Međutim, o osetljivim vojnim planovima za kontraofanzivu ne bi trebalo javno da raspravljaju oni koji nisu na samom vrhu komandnog lanca, rekla je u subotu zamenica ministra odbrane Hana Maljar.

Ruske snage „nastavljaju da utvrđuju i jačaju svoje pozicije“ u delovima Ukrajine zbog zabrinutosti za ovu kontraofanzivu, saopštio je u utorak istraživački centar Instituta za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu (ISW). Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev je ranije rekao da Moskva „kalkuliše“ za ovu kontraofanzivu, a da Generalštab „priprema sopstvena rešenja“.

Kada kontraofanziva počne, Ukrajina će možda odlučiti da zadrži tenkove leopard 2 i čelindžer 2, prvo pokušavajući da „probije ruske linije“ pre nego što u potpunosti iskoristi mogućnosti zapadnih tenkova na otvorenim površinama, tvrdi Kancijan.

-Radi se o izgradnji te sposobnosti, za kasnije tokom leta, kada se vreme popravi, snage bolje upoznaju tenkove, a Ukrajina je odvojila vreme da se pripremi za ovu kontraofanzivu, dodao je Dan.

Za sada postoji određeni psihološki element, tvrde stručnjaci. Što se tiče podizanja morala, "nisu mogli da stignu dovoljno rano", rekao je Dan.

BONUS VESTI - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

MEDIJI TVRDE: Netanjahu odgovorio Berbokovoj - Mi nismo nacisti, u Gazi nema gladi