POKLONILI UKRAJINCIMA MiG-OVE, DOBIJAJU AMERIČKE HELIKOPTERE: "Vajperi" i "helfajeri" uz veliki popust

Novosti online

22. 03. 2023. u 22:33

SAD su Slovačkoj ponudile vojne helikoptere uz veliki popust, nakon što je ta centralnoevropska država odlučila da Ukrajini donira 13 borbenih aviona MiG-29.

ПОКЛОНИЛИ УКРАЈИНЦИМА МиГ-ОВЕ, ДОБИЈАЈУ АМЕРИЧКЕ ХЕЛИКОПТЕРЕ: Вајпери и хелфајери уз велики попуст

Foto: Profimedia/Ilustracija

 Odluka o prihvatanju ponude Vašingtona još nije doneta, napisao je slovački premijer Jaroslav Nad na Fejsbuku u sredu.

Američka ponuda uključuje 12 jurišnih helikoptera Bel AH-1Z Viper sa dodatnom opremom i obukom i 500 projektila AGM-114 Helfajer 2. Nad je rekao da je stvarna vrednost te vojne opreme veća od milijardu dolara, ali Slovačka može da je dobije za oko 340 miliona, na rate.

Predlog podržavaju vladajuće stranke, a da će ga podržati nagovestile su i opozicione stranke. Slovačka novinska agencija TASR javila je da je bivši premijer, socijaldemokrata Peter Pelegrini, rekao da je ponuda "ekonomski povoljna" i da će pomoći u modernizaciji vazduhoplovnih snaga.

Pelegrinijeva partija levog centra, kao i druge opozicione stranke, ranije su kritikovale to što je manjinska, privremena vlada, kojoj je u decembru izglasano nepoverenje, odlučila da migove ustupi Ukrajini zaobilazeći parlament.

Posle Poljske, Slovačka je druga zemlja koja je najavila da će poslati ratne avione u Kijev. Slovačka flota od jedanaest MiG-ova 29 je penzionisana prošlog leta i većina njih nije u funkciji. Oni će poslati one koji rade, a ostali će biti iskorišćeni za rezervne delove.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI - U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "Leopard 2A4"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!