UKRAJINA JE NA LEĐIMA: Rusija “pobeđuje” u krvavoj borbi baš kao što je Sever pomeo Jug u Američkom građanskom ratu

P. Z. S. /eurasiantimes.com

22. 03. 2023. u 21:00

SITUACIJA na zemlji/frontu rusko-ukrajinskog sukoba ne ide u prilog ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom. Ono što se nada da može možda neće biti ostvarivo. Došlo je vreme da "pročita napis na zidu".

УКРАЈИНА ЈЕ НА ЛЕЂИМА: Русија “побеђује” у крвавој борби баш као што је Север помео Југ у Америчком грађанском рату

Foto Tanjug/AP


Razgovori koji su nedavno održani u Četam Hausu (Chatham House) nisu bili dobri za Ukrajinu. Bilo je niz predloga, ali zajednički faktor je bio da je nada u pobedu u Ukrajini izgledala mračno.

Nekoliko desetina ljudi, prema rečima KN Pandita (Padma Shri), bivšeg direktora Centra za srednjoazijske studije na Univerzitetu u Kašmiru, od kojih su mnogi bili na pozicijama u kabinetu ili pod-kabinetu, sastalo se po pravilima Četam Hausa, koja zabranjuju identifikaciju pojedinačnih učesnika, ali dozvoljavaju predstavljanje sadržaja. Bio je to privatni skup bivših visoko rangirangiranih američkih vojnika, istražitelja i naučnika sa biografijama od Reganove do Trampove administracije.

Detaljno su izneti različiti stavovi o situaciji na terenu u ratnoj zoni Ukrajine. Mnogi govornici su priznali da Ukrajini nedostaje obučenih vojnika i municije. To se nije moglo rešiti povećanjem broja ljudi koji će biti raspoređeni u borbu.

Ukrajina je pretrpela dve trećine žrtava od Rusije. Međutim, sa trećinom do četvrtine stanovništva Rusije, ona je daleko manje sposobna da se održi, kaže jedan stručnjak koji je proveo mnogo meseci na terenu u Ukrajini.

Konklava je obaveštena da je cela vojska koju je NATO obučavao od 2014. do 2022. godine u pripremi za ruski napad mrtva, a regruti se bacaju u borbene redove uz samo tri nedelje obuke. Najbolji ukrajinski vojnici su već poginuli u ratu.

Poenta nije u tome da će Ukrajini ostati bez vojnika, već se kvalitet njenih vojnika i oficira navodno pogoršava. Ako se radna snaga angažovana na civilnim dužnostima prebaci na ratni front, kritični delovi civilne ekonomije će propasti.

Poznavani izvori procenjuju ukrajinske „nepovratne“ žrtve – što znači ubijene ili teško ranjene – na dve trećine ruskih: 120.000 Ukrajinaca mrtvih ili teško povređenih naspram 150.000 do 200.000 Rusa.

Strateški zaključak je da je ishod isti čak i ako američki stručnjaci ruske gubitke procene više od ovoga. Rusija ima veće vojno osoblje pod svojom komandom, tako da će pobediti u ratu iscrpljivanja.

Jedan ukrajinski bataljon je u januaru izgubio 600 ljudi. Primljena je zamena od 700. Ali onda je u februaru izgubljeno 800 muškaraca, što izračunava stopu žrtava od 60% za dva meseca.

Postoje glasine da će Ukrajina izvesti efektan udarac u proleće, ili ono što bi se moglo nazvati ukrajinskim prolećem, kada će sneg nestati i vreme će se popraviti. Vojni ekspert je rekao da je Rusija imala dovoljno vremena da se pripremi da se suoči sa izazovom ukrajinskog proleća, izgledom koji ne treba zanemariti.

Ukrajini bi bilo potrebno najmanje 650 modernih glavnih borbenih tenkova i 1.000 transportera da bi napravila razliku.

Bivši visoki američki komandant je tvrdio da bi SAD trebalo da pošalju 1.000 tenkova Abrams M1 u Ukrajinu bez otkrivanja gde se ovaj oklop može nabaviti. Pristalice sugestije su navele da Ukrajina treba da dobije oružje koje može da uništi ciljeve duboko u ruskoj zemlji.

Jedan član među učesnicima je rekao: „SAD bi trebalo da eliminišu veštačku granicu koja kaže da Ukrajina ne može da udari na Rusiju. Rusija je deo bojnog polja“, dodao je on. Međutim, postojalo je značajno mišljenje da su izgledi za proboj da bi se okončao zastoj duž linije dodira bili loši.

Razgovarano je i o pitanju nastavka pomoći SAD Ukrajini. Primećeno je da SAD imaju politička ograničenja u pogledu pomoći Ukrajini. Bivši visoki oficir Pentagona se usprotivio, rekavši: „Ako ne možemo da pružimo velike količine pomoći za dve godine, bolje nam je da smanjimo gubitke sada”.

Spoljnopolitički analitičar koji je navodno savetovao američko ministarstvo odbrane primetio je da bi Putin mogao da pozove 1,7 miliona rezervi ako oseti potrebu da to učini.

-Možda je zabavno potapati ruske brodove u Crnom moru ili uništavati ciljeve unutar Rusije, ali to ne ublažava pritisak na Ukrajinu.

-To je kao američki građanski rat. Jug se borio efikasnije, ali je Sever imao ogromnu prednost u ljudstvu i municiji. Do 1865. Jug nije imao dovoljno vojnika da odbrani Ričmond, tvrdi on.

Kažu da je predložio međunarodnu vojsku dobrovoljaca da se bori za Ukrajinu.

Bivši visoki spoljnopolitički zvaničnik predložio je da SAD zaprete Kini sankcijama kako bi ograničile njenu podršku Rusiji. Iako sankcije Rusiji nisu dale rezultate, on je tvrdio da je Kina drugačiji slučaj jer je više integrisana od Rusije u svetski ekonomski sistem.

Iako su ovakvi stavovi proizašli od učesnika konklave, vodeći prezenter je rekao na kraju da će ukrajinski predsednik Zelenski preuzeti mirovni plan Kine. Možda niko od učesnika nije očekivao da Kina igra mirovnu ulogu.

Ali saudijsko-iranski mirovni sporazum kojim upravlja Kina mogao bi da otvori oči. Vašington je odbacio kineski mirovni plan, ali Zelenski nije. Plan je da Rusija zadrži Azovsko more i veći deo Donbasa.

Primećen je i američki pogled na Kinu kao na „primitivnu“. Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost odbacio je kinesku inicijativu koja poziva na hitan prekid vatre, napominjući da bi primirje omogućilo Rusiji da ostane na teritoriji koju je zauzela od Ukrajine.

U zaključku, mora se reći da su stavovi izneti u konklavi Četam Hausa o ukrajinskom ratu veoma značajni i ukazuju na verovatan put koji vodi ka rešenju ovog pitanja. SAD nisu u mogućnosti da isporuče više nekih kritičnih artikala koji su potrebni za potiskivanje Rusije.

Nedostatak radne snage je problem koji je Zelenski priznao. Njegov pozitivan pristup kineskoj formuli mira čini mu se održivim. On postaje sve neodlučniji u pogledu sposobnosti SAD i njenih saveznika u NATO-u da održe rat u Ukrajini protiv Rusije.

I na kraju, godinu dana nakon početka rata, globalno mišljenje se nagnulo ka Rusiji. Zelenski bi mogao da prihvatiti kinesku formulu mira.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)