UBRZAVA SE ISPORUKA ABRAMSA UKRAJINI: Pentagon naveo i dva problema vezana za ovo vozilo

Tanjug

21. 03. 2023. u 16:43

PENTAGON planira da ubrza isporuku tenkova Abrams, čime bi se oni obezbedili Ukrajini već ove jeseni, saopštio je Rojtersu izvor upoznat sa situacijom.

УБРЗАВА СЕ ИСПОРУКА АБРАМСА УКРАЈИНИ: Пентагон навео и два проблема везана за ово возило

Foto: Profimedia/Ilustracija

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena obavezala se da će Kijevu isporučiti 31 moderni tenk M1 Abrams, nakon višemesečnog odbijanja, navodeći kao problem obuku i njihovo održavanje u Ukrajini.

Kako je Bajden rekao u obraćanju iz Bele kuće, taj broj predstavlja ekvivalent jednog ukrajinskog bataljona.

Novi plan ubrzava isporuku za oko godinu dana, saopštio je zvaničnik Kongresa koji je upoznat sa tim.

Portparol Pentagona je odbio da komentariše brži vremenski okvir, pošto Ministarstvo odbrane SAD ranije nije odredilo nikakav konkretan datum za njihovu isporuku Ukrajini, već je samo naglašeno da će za to biti potrebni "meseci".

- Radimo na tome. Postoje neke promene koje je moguće uneti u proces kako bi se to ubrzalo - rekao je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi za CNN.

Tenk Abrams u upotrebu je ušao 1980. godine, a korišćen je u Zalivskom, kao i u ratovma u Avganistanu, Iraku i Jemenu. SAD su u januaru saopštile da će poslati Ukrajini 31 tenk "M1 Abrams" vrednosti 400 miliona dolara u narednih nekoliko meseci.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI - U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "Leopard 2A4"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RAT U UKRAJINI: Novi PVO sistemi stižu u Ukrajinu?; Rusi poboljšali položaje na kupjanskom i donjeckom pravcu (FOTO)