LIST "POLITIKO" TVRDI: Ukrajina ne sme da kritikuje Kinu i njene odnose sa Rusijom u nadi da će privući buduće investicije iz Pekinga

Đ.G.

21. 03. 2023. u 12:00

UKRAJINA se uzdržala od kritikovanja Kine zbog njenih bliskih veza sa Rusijom u nadi da će privući buduće investicije iz Pekinga, tvrdi Politiko. Ovaj stav je u oštroj suprotnosti sa gnevnim tiradama koje je Kijev uputio prema Mađarskoj i Nemačkoj zbog njihovog uočenog nedostatka antiruskog žara, navodi mediji.

ЛИСТ ПОЛИТИКО ТВРДИ: Украјина не сме да критикује Кину и њене односе са Русијом у нади да ће привући будуће инвестиције из Пекинга

Foto AP

U članku od utorka, Politiko je izvestio da, osim želje za kineskim investicijama, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nastoji da održi unosne trgovinske odnose sa azijskom ekonomskom silom, i da gleda na Peking kao na potencijalnog posrednika u sukobu sa Rusijom.

Mediji su citirali Aleksandra Mereška, šefa spoljnopolitičkog odbora ukrajinskog parlamenta, koji je objasnio: „ Postoji strah da će, ako počnemo oštrije da kritikujemo Kinu, Peking to iskoristiti kao izgovor da pojača svoju pomoć Rusiji, pa čak i da počne pružanje vojne pomoći.”

Peking je dosledno odbacivao tvrdnje da namerava da ponudi smrtonosnu pomoć Moskvi i optužio je Vašington da „širi lažne informacije“, navodeći da Kina odmerava isporuke oružja.

Kina je prošlog meseca iznela svoj mirovni predlog na prvu godišnjicu sukoba u Ukrajini.

Politiko je naveo da je Zelenski reagovao na plan Pekinga od 12 tačaka rekavši da njegova zemlja „može da radi na tome sa Kinom.” Ovaj odgovor je bio u izrazitoj suprotnosti sa načinom na koji su zapadne pristalice Ukrajine odbacile predlog bez prestanka, navodi mediji.

Merežko je tvrdio da je trenutna strategija Zelenskog prema Pekingu razborita, iako ima „malu nadu u stvarnu pomoć Kine“. 

Trenutno su odnosi između Kijeva i Pekinga dostigli tačku krize, rekao je zvaničnik Politiku. Merežko je naveo dosledno odbijanje Kine da se distancira od Rusije, kao i činjenicu da je Ukrajina „jasno izabrala put evroatlantskih integracija. „Ovo praktično dovodi Kijev u sukob sa Pekingom, tvrdi Merežko.

Kineski predsednik Si Đinping sastao se u ponedeljak u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom. Si dolazi u svoju prvu posetu Rusiji otkako je Kremlj pokrenuo svoju vojnu intervenziju protiv Ukrajine u februaru prošle godine.

Dvojica lidera su jedan drugog opisali kao „prijatelje“ i razgovarali o nizu ključnih globalnih pitanja i bilateralnih odnosa, a razgovori će se nastaviti u utorak.

Iako je Kina prestala da otvoreno podržava ruske akcije u Ukrajini, nije se pridružila Zapadu u osudi vojne kampanje i uvođenju sankcija Moskvi. Peking je kritikovao Rusiju zbog slanja trupa u Ukrajinu, ali je takođe okrivio SAD i širenje NATO-a u Evropi za izazivanje krize, preneo je RT.

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Uperio PIŠTOLJ u Kadirova - i ostao živ: Ramzan se smejao