RAT U UKRAJINI: Žestoke borbe za Avdejevku i Bahmut; Amerika šalje stare abramse Kijevu (MAPA/FOTO/VIDEO)

Novosti onlajn

21. 03. 2023. u 06:55 >> 02:33

U toku je 391. dan specijalne vojne operacija u Ukrajini. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da Velika Britanija, Francuska i Nemačka ne mogu biti posrednici u mirovnom procesu u Ukrajini, jer one učestvuju u konfliktu. Japanski premijer Kišida posetiće Ukrajinu prvi put od početka specijalne operacije.

РАТ У УКРАЈИНИ: Жестоке борбе за Авдејевку и Бахмут; Америка шаље старе абрамсе Кијеву (МАПА/ФОТО/ВИДЕО)

Foto Tanjug/AP

 

Hronika ratnih operacija: Žestoke borbe za Avdejevku i Bahmut (MAPA)


Brjanski region

Ukrajinski dronovi napali su procesnu stanicu Novozibkov na naftovodu Družba.
Na objektu nije pričinjena značajnija materijalna šteta i niko nije povređen. Oboren je ukrajinski dron „Valkirija“.

Pored toga, VSU je granatirao Klimovo, oštetivši nekoliko stambenih objekata. Žrtava nije bilo.


Smer Starobeljsk

Na ovom sektoru fronta praktično nema promena. Duž linije dodira se nastavljaju artiljerijski dueli i pozicione borbe.

Ilustracija telegram rybar


Soledarski pravac

Severozapadno od Bahmuta (Aerjomovska), nastavljaju se žestoke borbe u Orehovo-Vasiljevki, gde su ukopane jedinice VSU.

Nastavljaju se borbe na jugu i severu grada u Bahmutu: borci Vagnerovog PMC-a napreduju u blizini stadiona Avangard i Avenije Aleksandre Kolpakove.

Na jugozapadu grada sukobi na deonicama autoputa Bahmut-Konstantinovka ne jenjavaju.


Donjecki pravac

Ruske trupe vode žestoke borbe na istočnoj periferiji Petrovskog u Avdejevskom utvrđenju.

Pored toga, nastavljaju se borbe na jugozapadnoj periferiji same Avdejevke, do koje su Oružane snage RF uspele da dođu dan ranije.

VSU je ponovo granatirao gradove Donjecke Narodne Republike: pogođeno je Donjeck, Gorlovka, Makejevka, Pantelejmonovka i još nekoliko naselja.

Foto Tanjug/AP


Luganska Narodna Republika

Ukrajinske formacije granatirale su selo Nižnja Duvanka u okrugu Svatovski LNR, delimično uništivši Državnu vatrogasno-spasilačku postaju Ministarstva za vanredne situacije LNR.

Zaporoška oblast

U popodnevnim časovima Oružane snage RF su radile na objektima ukrajinske vojske u gradu Zaporožju. Nekoliko eksplozija potreslo je grad.


Odeska oblast

Kasno uveče ruske trupe izvele su raketni napad na aerodrom Školjni u predgrađu Odese, odakle VSU navodno lansira dronove kamikaze na rusku teritoriju.

 

Vagnerovci u Bahmutu: Znoj artiljerije spasava pešadiju

Neprijateljska pešadija, tehnika i utvrđeni rejoni glavne su mete Vagnerovih topova tokom napada na Artjomovski pravac u Donbasu, rekao je za RIA Novosti borac Vagner grupe iz posade haubice D-30.

Ranije je RIA Novosti javila da tenkosti grupe Vagner aktivno koriste tenkove T-80 BVM u bitkama za Artjomovsk.

Foto Tanjug/AP

-Glavni zadatak naše artiljerije je da potisne neprijateljsku pešadiju, tehniku, utvrđenja i zemunice. Neprijatelj puca, ali mi potiskujemo ciljeve i potiskujemo neprijatelja, rekao je artiljerac.

On je objasnio da se haubica D-30, čije posade aktivno rade na Artjomovskom pravcu, samo u artiljeriji naziva „snajperskom puškom“. Komandir posade je rekao da ima puno posla, ali bih voleo da radim intenzivnije.

-Naš glavni zadatak je da podržimo napredovanje naše pešadije. Kako kažu, znoj artiljerca spasava krv jurišnika. Od jurišnika čujemo reči zahvalnosti.

U ovom trenutku radimo na neprijateljskoj zemunici. Raspoloženje je jako – radićemo do pobede, rekao je komandir posade.

 

Zelenski: Kina da učestvuje u našem mirovnom predlogu

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je da kineske vlasti nisu odgovorile na njegov predlog da se pridruži ukrajinskom „mirovnom planu“.

-Nema ništa konkretno, još nema potvrde. Mi smo našu formulu mira predali Kini i javno i diplomatskim kanalima i pozivamo je da učestvuje u ovoj formuli. Čekamo odgovor, rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Japana Fumio Kišidom.

Foto: Printscreen/Jutjub

 

Raketiranje Odese, meta aerodrom baza dronova?

U Odesi su odjeknule eksplozije, javio je ukrajinski medij „Suspiljne“.

Prema podacima ukrajinske agencije za upozoravanje, u Odeskoj oblasti objavljena je uzbuna za vazdušnu opasnost.

Kako se pretpostavlja meta napada je bio aerodromŠkoljnij gde su baziran dronovi Mugin-5 i Tu-141.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/Ukrainian Military YouTube

NATO oklopna vozila u borbama za Bahmut (VIDEO)

Američki i holandski oklopni transporteri M113 i IPR-765 koriste taktičku tehniku „vrteška“ dok su u stalnom pokretu kako bi otežali pogodak vozila.

Laka oklopna vozila stvaraju konstantan vatreni pritisak, a svako oklopno vozilo se za kratko vreme pojavljuje u zoni uništenja protivoklopnih sredstava.

Potvrđeno je da je bitka na bliskoj udaljenosti, gde obe strane ne mogu da koriste artiljeriju kako ne bi pogodile svoju.

 

Amerika šalje stare Abramse Kijevu

Sjedinjene Države ne planiraju da prate Veliku Britaniju u prenosu municije sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

Sjedinjene Države su odlučile da prebace stariju verziju tenkova Abrams u Ukrajinu kako bi ubrzale njihove isporuke, rekao je portparol Pentagona Patrik Rajder.

Prema njegovim rečima, za slanje tri desetine Abrams M1A2 bilo bi potrebno oko godinu dana, dok bi tenkove u modifikaciji M1A1 bilo moguće brže pripremiti za transfer bez ozbiljnih gubitaka u borbenim sposobnostima.

Foto: EPA

BLATO (VIDEO)

Na tviterus e pojavio snimak ukrajinskih tenkova zaglavljenih u blatu kao jeand drugog (tri tenka) izvlače iz kaljuge.

 

Nemački marderi stižu uskoro na front (VIDEO)

Korisnici telegrama javljaju da je kolona nemačkih borbenih vozila pešadije Marder, verovatno modifikacije 1A3, prošla kroz poljski Vroclav u pravcu istoka.

Ukupno je u vozu od 13 do 18 borbenih vozila, koja se kreću ka Ukrajini. Oklopna vozila sa visokim stepenom verovatnoće biće isporučena na poligon, gde će se testirati ukrajinske posade.

S obzirom na aktivnu pripremu Oružanih snaga Ukrajine za prolećnu kontraofanzivu, nemačke „mardere“ ćemo videti na frontu u bliskoj budućnosti.

 

Patrioti stižu ranije u Ukrajinu

Vašington će Kijevu isporučiti raketne sisteme „Patriot“ ranije nego što se prvobitno očekivalo zbog skraćenog roka obuke ukrajinskih vojnika, javila je televizija „Si-En-En“ pozivajući se na svoje izvore.

Foto Tanjug/AP


Stoltenberg: NATO želi da poveća proizvodnju municije za Kijev i za sopstvenu odbranu

NATO radi na povećanju proizvodnje municije za podršku Ukrajini, kao i radi sopstvene odbrane, izjavio je generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg, predstavljajući godišnji izveštaj o rezultatima delatnosti i situacije u oblasti međunarodne bezbednosti.

Foto Tanjug/AP

-U procesu smo usaglašavanja novih mogućnosti proizvodnje najvažnije municije i angažovanja industrije u povećanju proizvodnje, kako bismo podržali Ukrajinu... kao i našu sopstvenu odbranu, rekao je Stoltenberg.

Prema njegovim rečim, u toku je i aktivan rad na zaštiti bezbednosti ključne infrastrukture, uključujući podvodne kablove i cevovode.

 

Napad dronovima na Džankoj: Razlike u odnosu na prethodne

Oružane snage Ukrajine ponovo su promenile taktiku. Napad je izveden bez dizanja izviđačkih aviona iz zemalja NATO-a: noću ni Global Havk ni Reaper nisu radili u vazduhu.

Koja je bila svrha Oružanih snaga Ukrajine?


Prvobitno su stigle informacije da su ukrajinske formacije Oružanih snaga Ukrajine lansirale bespilotne letelice sa aerodroma Školjni (Odesa) za udar na ruski vojni aerodrom. Međutim, sudeći po oblasti primene bespilotne letelice, pokušano je da se udari u zgradu stanice i železničku prugu.

Ilustracija telegram rybar


Džankoj je glavno tranzitno čvorište ruske grupe na Krimu. Kroz gradsku stanicu prolaze železničke pruge do Sevastopolja i ruskog kopna, a pokušaj udara na objekat izgleda logično.

Uprkos izjavama ukrajinskog GUR-a da je voz sa krstarećim raketama „Kalibr“ pogođen usled napada, to nije tako. U slučaju pogotka voza takvim oružjem, bila bi vidljiva barem sekundarna detonacija - nema posledica eksplozije.

Putin: Zapad očinje da upotrebljava nuklearno oružje, ruski odgovor će uslediti

Moskva će biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin posle rusko-kineskih pregovora u Kremlju.

-Danas je objavljeno da je Velika Britanija... najavila ne samo isporuku tenkova Ukrajini, već i granata sa osiromašenim uranijumom. Izgleda da je Zapad zaista odlučio da se bori protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, ne rečima, već delom, istakao je Putin.

FOTO: Tanjug/AP

Vladimir Putin

-Ali želim u vezi sa tim da napomenem da, ukoliko se sve ovo desi, onda će Rusija biti prinuđena da u skladu sa tim reaguje, mislim na činjenicu da kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.

Putin je napomenuo da je vest o ovoj nameri Velike Britanije dobio tokom pregovora sa Si Đinpingom, sa kojim je, između ostalog, razgovarao i o pitanju mogućnosti sprovođenja kineskog plana rešavanja situacije u Ukrajini.

 

London šalje municiju sa osiromašenim uranijumom Kijevu

Britanija će predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, rekla je zamenica ministra odbrane zemlje Anabel Goldi.

„Uporedo sa isporukom eskadrile... borbenih tenkova 'Čelendžer 2' Ukrajini, isporučićemo municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum“, navodi se u saopštenju, objavljenom na sajtu britanskog parlamenta.

Foto: EPA

Tenk Čelindžer 2

Osiromašeni uranijum se koristi za protivoklopne granate zbog svoje velike čvrstine i značajne razarajuće snage. Prvi put je korišćen u tenkovskim granatama u nacističkoj Nemačkoj zbog nedostatka gušćeg volframa.

Slične granate Zapad je već koristio u bombardovanju Jugoslavije i tokom invazije na Irak.

Za poslednjih godinu dana britanska vojna pomoć Ukrajini iznosila je oko 2,3 milijarde funti (2,7 milijardi dolara). Ovaj paket uključuje oko 3 miliona jedinica vojne tehnike, uključujući partiju tenkova „čelendžer 2“, kao i 200 drugih oklopnih vozila, više od 10.000 protivtenkovskih raketa i višecevnih raketnih bacača.

 

 

Akcija ruskih artiljeraca u zoni specijalne vojne operacije

Na videu može se videti kako ruski artiljerci napadaju neprijateljske položaje u zoni specijalne vojne operacije, preneo je Sputnjik.

 

 

Intoniranje himni i zvanična dobrodošlica na početku zvaničnog dela Sijeve posete

Na početku zvaničniog dela posete Si Đinpinga Moskvi, ruski predsednik Vladimir Putin poželeo je dobrodošlicu kineskom lideru u Kremlju.

Dvojica predsednika su se rukovali i stajali jedan pored drugog na sviranju državnih himni pre nego što su krenuli u razgovore, pokazuju snimci ruske državne televizije.

(Reuters)

 

Kišida doputovao u Kijev

Japanski premijer Fumio Kišida doputovao je u iznenadnu posetu Kijevu kako bi se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, javila je televizija NHK.

Na snimku prikazanom na japanskom javnom servisu vidi se kako Kišida hoda peronom centralne železničke stanice ukrajinske prestonice, došavši vozom iz Poljske.

(theguardian.com)

 

Foto: Toru Hanai/Pool Photo via AP

 

Melonijeva: Italija će nastaviti da podržava Ukrajinu

Italija će nastaviti da podržava Ukrajinu u odupiranju ruskim napadima bez obzira na kratkoročni uticaj koji bi ovaj izbor mogao imati na rejting italijanske vlade, istakla je premijerka te zemlje Đorđa Meloni.

- Nastavićemo to da radimo jer je to ispravno u smislu nacionalnih vrednosti i interesa - rekla je ona u govoru pred Senatom uoči sastanka Evropskog saveta 23. i 24. marta.

- U Ukrajini još nema mesta za pravedan mir, ali ćemo nastaviti da ga težimo - dodala je Melonijeva.

(Reuters)

 

 

Ruski bombarderi leteli iznad Japanskog mora

Dva ruska strateška aviona bombardera letela su iznad Japanskog mora više od sedam sati, navelo je rusko Ministarstvo odbrane u saopštenju objavljenom kada je japanski premijer počeo posetu Ukrajini.

Avioni Tupoljev Tu-95MS su sposobni da nose nuklearno oružje i Moskva ih redovno leti iznad međunarodnih voda Arktika, Severnog Atlantika i Pacifika kao demonstracija snage.

Čni se da Moskva ćei da pošalje poruku Tokiju, budući da je japanski premijer Fumio Kišida treda danas da stigne u Kijev kako bi pokazao solidarnost sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Japanski javni servis NHK prikazao je Kišidu kako ulazi u voz u poljskom gradu Pšemisl blizu granice sa Ukrajinom.

Rusija je saopštila da su strateški bombarderi izvršili "planirani let" u pratnji borbenih aviona. Kako se ističe, izveden je u strogom skladu sa međunarodnim pravom iznad neutralnih voda.

U februaru su avioni vosjske SAD poslatu da presretnu nekoliko ruskih strateških bombardera i borbenih aviona dok su leteli iznad međunarodnog vazdušnog prostora u blizini Aljaske.

Japan, koji ima sopstveni teritorijalni spor sa Moskvom oko ostrva u severnom Pacifiku koji datira još od kraja Drugog svetskog rata, ključni je azijski saveznik SAD i član Grupe sedam najbogatih država koji se pridružio se Zapadnim sankcijama Rusiji.

Kišidin put u Ukrajinu takođe se poklapa sa posetom kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi.

(Reuters)

 

Lukašenko: U Grodnu zaplenjeno oružje i eksploziv, planirani teroristički napadi

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas, posle sastanka sa šefovima bezbednosnih službi, da je u Grodnu zaplenjen "čitav arsenal oružja i eksploziva". 

Planirano je da ovo oružje bude upotrebljeno u terorističkim napadima na vladine zvaničnike i građane, kazao je Lukašenko, prenosi TAS S.

Ovaj događaj predstavlja "još jednu poruku" i moramo da budemo spremni za sve, rekao je Lukašenko.

Komitet za državnu bezbednost Belorusije (KGB) saopštio je u nedelju da je ova služba "neutralisala" naoružanog stranca u Grodnu, gradu koji se nalazi blizu granica sa Poljskom i Litvanijom, koji je ušao u Belorusiju da bi izveo teroristički napad.

U saopštenju KGB se navodi da je stranac imao automatsku pušku i ručne bombe, kao i da je pružio otpor pripadnicima snaga bezbednosti Belorusije, preneo je TAS S.
 

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Si pozvao Putina da poseti kinu ove godine

 

Kineski predsednik Si Đinping, koji boravi u trodnevnoj državnoj poseti Rusiji, izjavio je danas da je pozvao ruskog predsednika Vladimira Putina da poseti Kinu ove godine. 

Kineski lider je to rekao na sastanku sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom, prenose ruski mediji.

Si Đinping je takođe pozvao Mišustina da poseti Kinu što je pre moguće, kako bi bio obnovljen mehanizam za redovne sastanke šefova vlada dve zemlje.

On je objasnio da je izabrao da prvo poseti Rusiju nakon što je treći put izabran za predsednika Kine jer to, kako je naveo, odgovara istorijskoj logici.

- Mi smo najveće države i strateški partneri - istakao je Si.

 

 

Odbijen napad ukrajinskih snaga: Premijer Japana stiže u Kijev

 

Ruska vojska je odbila pokušaje ukrajinskih nacionalista da povrate izgubljene pozicije u pravcu Krasnog Limana, rekao je Sputnjiku Aleksandar Savčuk, šef pres-centra ruske grupe "Centar".

- Na Krasnolimanskom pravcu neprijatelj je pokušao da povrati izgubljene položaje. Izviđačka grupa snaga Centar otkrila je kretanje pešadije i tehnike nacionalista u pravcu uporišta i prenela podatke posadi višecevnog sistema Grad - rekao je Savčuk.

Ruska artiljerija je nanela velike gubitke neprijatelju u ljudstvu i tehnici.

 

Šolc je govorio o telefonskim razgovorima sa Putinom

Nemački kancelar Olaf Šolc govorio je o telefonskim razgovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, piše Rheinische Post.

- Ovo su dugi razgovori, nekad sat, nekad sat i po. Nekad na nemačkom, nekad sa prevodom. A Putin je uvek veoma ljubazan - rekao je Šolc za izdanje.

Istovremeno, nemački kancelar je naglasio da strane ne dolaze do kompromisa i zadržavaju kardinalne razlike u stavovima o ukrajinskom sukobu. Prema njegovim rečima, mora se biti spreman da njegovo rešavanje može potrajati, a čak i kada se sukob završi, sve se neće odmah vratiti u normalu. Ali takođe ne smemo da zaustavimo naše napore da okončamo ovaj sukob, rezimirao je političar.

Ranije je nemački kancelar već govorio o ponovljenim telefonskim razgovorima sa ruskim liderom. Napomenuo je da su razgovori uvek vođeni u pristojnom tonu. Šolc je takođe nagovestio da namerava da nastavi komunikaciju sa Putinom, prenela je RIA.

Foto: Profimedia/ilustracija

 

Premijer Japana u poseti Ukrajini, sastaće se sa Zelenskim


Ministarstvo spoljnih poslova Japana saopštilo je da će premijer Fumio Kišida danas posetiti Ukrajinu i sastati se sa predsednikom Volodimirom Zelenskim. 

Japanska televizija NHK je prikazala snimak premijera Kišide kako ulazi u voz u poljskom gradu Pšemislu, koji se nalazi na granici između Poljske i Ukrajine.

Premijer Japana, zemlje članice grupe G7, ovom posetom će izraziti podršku i solidarnost sa Ukrajinom, dodaje se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Kišida je tokom januarske posete Vašingtonu istakao da će samit grupe G7, koji će u maju biti održan u Hirošimi, pokazati snažnu podršku međunarodnom poretku i vladavini zakona nakon ruske invazije na Ukrajinu, preneo je Tanjug.

BONUS VIDEO: Poslanici francuske skupštine himnom sprečavaju premijerku da govori

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni