BUGARSKI POLITIČAR ZA PREGOVORE KIJEVA I MOSKVE: Američki jastrebovi žele da popune ljudstvo u Ukrajini na račun Istočne Evrope

Novosti online

21. 03. 2023. u 00:45

ESKALACIJA sukoba u Ukrajini može pretiti i angažovanjem ljudstva iz Bugarske, smatra bivši ministar ekonomije i bivši poslanik bugarskih socijalista Rumen Gečev.

БУГАРСКИ ПОЛИТИЧАР ЗА ПРЕГОВОРЕ КИЈЕВА И МОСКВЕ: Амерички јастребови желе да попуне људство у Украјини на рачун Источне Европе

Foto: Profimedia/Ilustracija

Političar je za „Bugarsku slobodnu televiziju“ kritikovao svoje kolege u parlamentu koji su glasali za pružanje vojne i vojnotehničke pomoći Ukrajini u novembru prošle godine.

Tačan spisak naoružanja koje je Ukrajina dobila od Bugarske je tajna, ali je u decembru tehnički ministar ekonomije Nikola Stojanov izjavio da se radi o malokalibarskom oružju i municiji. U februaru se Bugarska pridružila i misiji EU za pomoć Ukrajini za obuku, a u okviru misije u zemlje EU biće poslato oko 60 bugarskih vojnika.

Prema rečima Gečeva, ukrajinska vojska trpi ogromne gubitke, pa će „jastrebovi iz Vašingtona i njihove sluge iz Evrope“ tražiti dodatno ljudstvo. Takođe je primetio da oružje koje u Ukrajinu dolazi iz drugih zemalja ne radi samo po sebi.

-Zbog toga želimo da se protok kovčega prekine, da strane sednu za pregovarački sto i da se ova pitanja rešavaju u okviru međunarodnog prava. Stoga je verovatnoća našeg angažovanja velika, pošto jastrebovi, o kojima govorimo, veoma vole da guraju druge narode da uđu u rat, koriste ih kao topovsko meso, isporučuju tehniku, a ljudstvo treba da bude iz istočnoevropskih zemalja. Zato ne bi trebalo da dozvolimo da se to desi, istakao je Gečev.

Ministar odbrane zemlje Dimitar Stojanov je, međutim, kasnije pozvao da se ne manipuliše strahovima ljudi i kategorički je odbacio mogućnost slanja bugarske vojske u Ukrajinu.

sputnikportal.rs

BONUS VODEO - RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri