NAPETO IZNAD BALTIČKOG MORA: "Tajfuni" presreli ruske vojne avione

Novosti online

18. 03. 2023. u 20:37

BORBENI avioni NATO su već drugi put ove nedelje presreli ruske vojne avione u blizini estonskog vazdušnog prostora, objavilo je britansko ratno vazduhoplovstvo (RAF).

НАПЕТО ИЗНАД БАЛТИЧКОГ МОРА: Тајфуни пресрели руске војне авионе

Foto: Profimedia/Ilustracija

U jučerašnjoj akciji učestvovali su britanski i nemački lovci, koji su u sklopu operacije zajedničkog čuvanja vazdušnog prostora istočnog boka NATO presreli ruske avione nedaleko od estonskog vazdušnog prostora.

Dva borbena aviona tipa "tajfun" presreli su ruski vojni transporter tipa Tu-134, koji su pratila dva ruska lovca tipa Su-27 Flanker i AN-2, vojni transportni avion, objavio je RAF.

Ovakvo presretanje nije atipično, ali zajednička operacija čuvanja neba odvija se prvi put u saradnji dva saveznika iz NATO, Nemačke i Velike Britanije.

RAF je operaciju opisao kao "jasan signal da Britanija, Nemačka i ostale članice NATO-a stoje uz Estoniju u ovim napetim trenucima".

- Brzo smo identifikovali ruske avione, a zatim ih pratili dok su leteli u blizini vazdušnog prostora NATO - rekao je Ričard Lisk, jedan od zapovednika RAF-a.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)